– Israel har gitt palestinerne en kort tidsfrist før de går inn i Gaza

Israel gir palestinerne mellom 36 og 72 timer på å akseptere våpenhvilekravene. Hvis kravene ikke blir møtt, går de inn med bakkestyrker, skriver den israelske nettavisen Yediot Ahronot.

resident Mohamed Mursi møter Hamas' leder i Kairo

President Mohamed Morsi møter Hamas' leder, Khaled Mishaal i Kairo, for å forsøke å finne frem til en fredelig løsning med Israel.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ifølge avisens kilder i Kairo har Israel lagt frem en sekspunkts plan for en våpenhvile.

I helgen har Hamas-leder Khaled Mishaal vært i Kairo og diskutert en mulig våpenhvile med arabiske ledere, nå trappes forhandlingene ytterligere opp, og går inn i en avgjørende fase.

Kravene

Israel skal ha krevd:

  1. En rolig periode på mer en 15 år.
  2. En umiddelbar stans i våpensmuglingen inn til Gaza.
  3. Umiddelbar stans i rakettskyting fra Gaza mot Israelske mål og soldater.
  4. Israel skal ha rett til fortsatt å jakte på terrorister som planlegger eller er i ferd med å gjennomføre et angrep mot Israel.
  5. Rafah grenseovergangen mellom Gaza og Egypt vil fortsatt være åpen, men grensene mellom Gaza og Israel vil forbli stengt.
  6. Egyptiske politikere, med president Mohamed Morsi i spissen, vil være garantister for at vilkårene i våpenhvile opprettholdes.

Fra Hamas’ side kreves det at blokaden av palestinske havner oppheves, at det internasjonale samfunnet garanterer for våpenhvilen og at den israelske hæren slutter med sine grenseangrep.

– Mot løsning

Ifølge kilder til den israelske avisen skal israelske myndigheter ha gått bort fra kravet om at Hamas avvæpnes, men at kravet om full stans i rakettutskytningene står fortsatt ved lag.

Nyhetsbyrået Reuters siterer kilder nær president Benjamin Netanyahu på at Israel er klar til å rykke inn med bakkestyrker i Gaza, men ønsker en diplomatisk løsning.

– Vi ønsker en diplomatisk løsning som vil garantere for et fredelig Sør-Israel. Hvis det er mulig vil ikke en invasjon lenger være aktuelt. Hvis ikke har vi ikke lenger noe valg, siteres kilden på.

Palestinske myndigheter har omtalt dette som helt avgjørende forhandlinger, og ifølge kilder skal israelerne ha gitt palestinerne mellom 48 og 72 timer på å oppfylle kravene, før de setter inn sine bakkestyrker, som står klar til å rykke inn.

I de egyptisk ledede forhandlingene i Kairo er de i dag optimistiske med tanke på en løsning.

– Forhandlingene går fremover og jeg håper vi kommer frem til en løsning i løpet av kort tid, sier den egyptiske statsministeren, Hisham Kandil til Reuters.

Ny blodig dag

Bare i dag skal ytterligere ti personer ha blitt drept av israelske flyangrep mot Gazastripen. I alt skal 95 palestinere ha blitt drept siden Israel startet sitt angrep på Gazastripen for seks dager siden.

Det er ventet at FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommer til Kairo i ettermiddag i et forsøk på å forhandle frem en fredelig løsning.

Egypts president Mohamed Morsi møtte forrige uke Hamas' politiske leder Khaled Mishaal på Gazastripen.

En nær medarbeider av Meshaal, Izzat Risheq, skriver på Facebook at Hamas kun vil gå med på en våpenhvile dersom Israel «stanser aggresjonen, avslutter politiske likvideringer og hever blokaden av Gazastripen».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt