NRK Meny
Normal

– Happy Valentines day, California!

Forkjempere for homofile rettigheter i California kunne juble i dag. En domstol i San Francisco har vedtatt at forbudet mot homofilt ekteskap strider mot grunnloven.

Homofilt ekteskap

Homo-forkjempere jublet utenfor tinghuset i San Francisco tirsdag.

Foto: BECK DIEFENBACH / Reuters

Tirsdag ble anken fra delstatens motstandere av homofile partnerskap avvist.

Den øverste apelldomstolen i California slår fast at det var i strid med grunnloven å forby homofile ekteskap i 2008, skriver BBC.

– Forbudet har ingen hensikt eller effekt, annet enn å minske statusen og menneskerverdet av homofile og lesbiske i California. Det er ingen hjemmel i grunnloven for å opprettholde forbudet, skrev dommer Stephen Reinhardt i kjennelsen.

Tilhengere av ekteskap mellom samme kjønn jublet da vedtaket ble annonsert utenfor tinghuset tirsdag morgen amerikansk tid.

– Happy Valentines day, California, ropte en mann utenfor tinghuset.

«Proposition 8»

California gjorde seg historisk i 2008 da delstaten godtok ekteskap mellom to av samme kjønn.

Men den såkalte «proposition 8» gjorde en slutt på praksisen, der homomotstandere og religiøse grupper mobiliserte seg og fikk i gang en folkeavstemning.

Et flertall på 52 prosent stemte for at homofile ekteskap ikke har noe i California å gjøre, noe de homofile umiddelbart anket.

18.000 rakk å gifte seg

18.000 homofile og lesbiske rakk å gifte seg fra mai til november - de få månedene det var lov, inntil folkeavstemningen.

Blant andre guvernør Arnold Schwarzenegger var motstander av ekteskapsforbudet, sa det var uheldig, og ønsket at forbudet skulle bli opphevet.

Dommer Vaughn R. Walker bestemte i 2010 at resultatet av folkeavstemningen måtte oppheves.

Men døgnet før det ble lov igjen bestemte en føderal ankedomstol at alle nye ekteskap mellom par av samme kjønn skulle settes på hold - inntil en endelig avgjørelse var tatt.

Ekteskap har fortsatt vært forbudt i de fire årene som rettsprosessen har vart. Mange forventer at saken kan bli anket til Høyesterett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt