Hopp til innhold

– Håper Libya ikke ender som Irak

Det er bare ett ord som er dekkende for Libyas fremtid, og det er usikkerhet, sier Fafo-forsker Kjetil Selvik i en kommentar til situasjonen i landet, der opprørerne får mindre motstand enn ventet på sin vei mot Tripoli.

opprørere libya.

Opprørerne har søndag kveld rykket inn i Tripoli og kjemper mot regjeringsstyrkene.

Foto: Ap

Video Intervju med KJetil Selvik om Jemen

Kjetil Selvik håper det går bedre med Libya etter Gaddafi enn det gikk i Irak da Saddam Hussein ble styrtet.

Foto: Nyhetsspiller

Selvik, som er forsker på komparativ politikk i Midtøsten, håper det skal gå bedre med Libya etter Muammar Gaddafi enn det gjorde med Irak etter Saddam Hussein, men han frykter at det kan oppstå et maktvakuum som ikke uten videre lar seg fylle på en god måte.

Store motsetninger

– Libya har etniske minoriteter og store geografiske motsetninger, sier Selvik til NTB.

Mandag tok opprørerne kontroll over store deler av hovedstaden Tripoli. Det kom også meldinger om kraftige skuddvekslinger inne i byen, blant annet rundt hotellet der de fleste vestlige journalistene holder til.

Det har også hersket stor usikkerhet om hvor den tidligere så enerådende diktatorene Muammar Gaddafi har befunnet seg. Ulike rykter florerer i mediene, blant annet at Gaddafi fremdeles oppholder seg i hovedkvarteret i Tripoli.

I et lydopptak sendt på libysk TV søndag kveld sier Gaddafi at han vil bli i Tripoli «til slutten». Han ber sine tilhengere komme til hovedstaden for å hjelpe til med å frigjøre den fra opprørerne. De som kommer, vil få våpen, fremholder han.

Usikkert hvordan Tripoli vil reagere

Opprørsbevegelsen har sitt sete i Benghazi, mens makten til nå har vært plassert i Tripoli.

– Det er ikke uten videre klart at befolkningen i Tripoli vil hilse opprørerne velkommen som frigjørere, og det knytter seg meget stor usikkerhet til om revolusjonen vil føre til en demokratisk utvikling, sier Selvik til NTB.

Men da opprørerne nådde den vestlige delen av Tripoli søndag ble de hilst velkomme av innbyggerne, ifølge en journalist fra AFP. Og nyhetsbyrået Reuters melder om av opprørstyrkene får liten motstand på sin vei inn i byen.

Selvik mener det er høyst uklart om landet opplever en revolusjon der alle jobber for samme sak. Dessuten tror Selvik det vil være helt avgjørende om en overgangsregjering med utgangspunkt i Benghazi vil ta opp i seg folk fra Tripoli.

Han advarer på sin side mot at personer fra Benghazi på egen hånd forsøker å styre Tripoli.

På spørsmål om hva som er positivt i utviklingen, sier Selvik at det heldigvis ikke står noen okkupasjonsstyrker i landet.

– Men stor usikkerhet er det eneste sikre vi kan si om Libyas fremtid akkurat nå, mener Selvik.

SISTE NYTT

Siste nytt