– Håper alle blir hørt i valget

BARCELONA/OSLO (NRK) I Catalonia er valglokalene åpnet og 5,5 millioner katalanere kan gå til stemmeurnene for å velge ny regionalforsamling i et valg som handler mest om å si ja eller nei til en løsrivelse fra Spania.

Damian Marcen

Damian Marcen syns de siste månedene har vært triste og vanskelige for Catalonia.

Foto: Philip Lote / NRK

På forhånd har meningsmålingene vist dødt løp mellom de to partene. Frontene har vært steile og diskusjonene voldsomme til tider. Av dem som stiller til valg, sitter seks tidligere ministere enten i fengsel eller er i eksil.

På valglokalet ved universitetet i sentrum av Barcelona møter NRK Damian Marcen som er hjemme fra Australia på ferie. Hans stemme går til Sosialistpartiet.

– De siste månedene har vært triste og vanskelige for Catalonia. Jeg håper alle føler de får uttrykt seg og blir hørt i dette valget, sier han.

Mange møter opp ved stemmelokalene med et gult plagg. Gult er blitt fargen somm viser solidaritet med politikerne som er fengslet.

En av de gul-kledde NRK møter er Catalina Vidal som stemte for uavhengighetspartiet ERC.

– Jeg har vanskelig for å se at det finnes en annen løsning en uavhengighet, men vi må prøve å snakke og forhandle med Spania, sier Catalina Vidal.

Catalina Vidal stemmer

GULT: Velger Catalina Vidal viser sin støtte til de fengslede uavhengighetspolititikerne ved å bære et gult skjerf.

Foto: Philip Lote / NRK

Ventet rekordstort oppmøte

Sosialistpartiet i Catalonia er søsterparti med det spanske sosialistpartiet og er imot løsrivelse, men mener Spania må gi Catalonia en ny avtale med bedre kontroll over egen økonomi, og mer respekt.

– Jeg støtter partiene som er midt imellom. Jeg håper vi kan finne en løsning, sier Damian Marcel.

NRK møter lederen for sosialistpartiet i Catalonia da han avgir sin stemme. Miquel Iceta er optimistisk.

– Dette er begynnelsen på en løsning. Nå må vi se hva resultatet blir og hva slags regjering vi kan få på plass, sier Iceta på spørsmål om det er løsning på den politiske krisen i sikte.

Rundt 5,5 millioner katalanere er stemmeberettiget til valget på ny regionalforsamling, og det er ventet rekordhøyt oppmøte i dag.

Miquel Iceta leder av sosialistpartiet i Catalonia

LØSNING I SIKTE: Lederen av sosialistpartiet i Catalonia, Miquel Iceta sier til NRK at valgresultatet kan føre til en løsning på den politiske krisen i regionen.

Foto: Philip Lote / NRK

Spanske myndigheter utlyste nyvalg etter å ha tatt kontroll over regionen og oppløst regionalforsamlingen som følge av den ulovlige folkeavstemningen om løsrivelse i oktober.

De nesten 2700 valglokalene i regionen vil være åpne fram til kl. 20. de første resultatene er ventet noen timer senere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt