NRK Meny
Normal

– Vaktene hånet Saddam Hussein før henrettelsen

Et lekket telegram fra USAs ambassade i Bagdad fra 2007 beskriver henrettelsen av Saddam Hussein i detalj.

Saddam regnet med å bli dømt til døden

Saddam Hussein mottar dødsdommen høsten 2006. Han ble henrettet ved hengning kort tid etter.

Foto: DARKO BANDIC / AFP

Dokumentet ble skrevet to uker etter henrettelsen av den irakiske diktatoren, og tar for seg et møte mellom USAs ambassadør i Bagdad, Zalmay Khalilzad, og aktor Munqith Faroon.

Notatet avslører mange av detaljene rundt forberedelsene og utførelsen av henrettelsen, der ikke alt gikk som det skulle, skriver CNN.

Kort tid etter at Hussein ble hengt i desember i 2006, ble det rabalder da bilder og video fra selve henrettelsen dukket opp på Internett .

To sikkerhetsvakter fra det irakiske justisdepartementet ble senere pågrepet for filmingen.

– «Videopersonell» tilstede

Det lekkede dokumentet viser blant annet at 14 irakiske tjenestemenn som ble fløyet inn til henrettelsen ble ransaket av amerikanske soldater, som konfiskerte mobiltelefonene deres.

Aktor Munqith Faroon hevdet at disse 14, samt vaktene som allerede var tilstede, var de eneste vitnene til Saddam Husseins død.

Det motbevises i rapporten, der det står at ytterligere seks personer fra irakiske myndigheter dukket opp en time før henrettelsen. Disse seks er beskrevet som regjeringens «videopersonell» og sikkerhetsvakter.

I rapporten står det også at det er usikkert om de seks ble ransaket , og hvor mange av dem som faktisk var i bygningen.

– Ba Hussein dra til helvete

I retten for folkemord

Saddam Hussein under rettssaken der han sto tiltalt for folkemord.

Foto: Daniel Berehulak / Scanpix/Reuters

I møtet med USAs ambassadør forteller Faroon at han hadde sympati med Hussein.

Han skal ha vært nervøs i begynnelsen, men blitt opphisset da dommeren leste opp dommen. «Han begynte å snakke som om han fortsatt var president,» heter det i rapporten.

På vei inn i rommet der henrettelsen skulle finne sted, skal Hussein ha fortalt at han hadde ventet på et slikt øyeblikk siden han kom til makten, fordi han hadde mange fiender som president.

Da vaktene bandt føttene til Hussein sammen, skal han ha spurt hvem som skulle hjelpe ham opp trappa. Da ba en av vaktene ham om å dra til helvete, sier Faroon.

Det var på dette tidspunktet to offentlige tjenestemenn åpenlyst skal ha tatt bilder med mobiltelefonene sine. Enkelte tilskuere skal også ha hånet Hussein før hengingen.

Legger ansvaret på irakiske myndigheter

Saddam Hussein avslo tilbudet om å få hodet dekket med en hette, og sa en bønn før han ble hengt. Ifølge rapporten døde han momentant.

Les: Saddam gravlagt nær Tikrit

Det skal ikke ha vært noen amerikanere tilstede, men henrettelsesplattformen skal ha vært bygget av amerikanerne fordi den opprinnelige plattformen ikke var god nok.

Rapporten legger hele ansvaret for henrettelsen på irakiske myndigheter.

«Mangelen på en klar og koordinert plan for å kontrollere vitnene og å utføre henrettelsen resulterte i en forhastet og forvirrende hendelse,» heter det i notatet.

Les også: Saddam - en hensynsløs hersker

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt