NRK Meny
Normal

– Hamas utfordres av mer ekstreme

Hamas kritiserer drapet på Osama bin Laden, og Israel sier fredsavtalen mellom Fatah og Hamas er en seier for terrorismen. Men dette vil ikke ødelegge for arbeidet for fred i Midtøsten, mener Nils Butenschøn.

Mahmoud Abbas og Khaled Meshaal

Mahmoud Abbas og Khaled Meshaal i samtale etter å ha inngått forsoningsavtalen i Kairo.

Foto: Hamas / Ap

Palestinernes president Mahmoud Abbas og Hamas-leder Khaled Meeshal har akkurat begravd stridsøksen, og fikk dermed slutt på en nesten fire år lang kamp.

Netanyahu: En stor seier for terrorisme

Israels statsminister Benjamin Netanyahu reagerer kraftig på avtalen, og kaller den «et slag mot freden og en stor seier for terrorisme». Han har tidligere advart president Abbas mot å inngå en pakt med Hamas. Hamas anerkjenner ikke Israel, og de nekter å avslutte kampen med voldelige midler.

Hamas er svært kontroversielle internasjonalt, og lederen av Hamas på Gazastripen, Ismail Haniya, fordømmer blant annet USAs drap på Al Qaida-leder Osama bin Laden.

– Hvordan kan vi nå få fred med en regjering der halvparten ønsker å ødelegge Israel og glorifiserer morderen Osama bin Laden? spør Netanyahu.

– Hamas utfordres av mer ekstreme grupper

– Alle skjønner hvorfor Hamas uttaler seg slik. De utfordres av mer ekstreme grupper på hjemmebane, sier direktør Nils Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter.

Nils Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter

Hamas utfordres av mer ekstreme grupper på hjemmebane, og det er derfor grunn til å skjønne hvorfor de uttaler seg som de gjør, mener Nils Butenschøn.

Foto: Norsk senter for menneskerettigheter / UiO

Han mener man kan anta at de som har inngått fredsavtalen tenker praktisk, og at man nok vil finne en måte å gå rundt disse problemene når de samarbeider.

– Hamas går for eksempel ikke inn for global krig, slik bin Ladens følgesvenner gjør. Men samtidig er det påfallende at det er solid avstand mellom Hamas og Det muslimske brorskapet, som uttrykte glede for hvordan forholdet mellom Vesten og arabiske land nå kan utvikle seg etter bin Ladens død, sier Butenschøn.

USA: Hamas er en terrororganisasjon

Pakten mellom Fatah og Hamas kan altså gjøre jobben adskillig vanskeligere for president Abbas, blant annet fordi USA og mange europeiske land - som betaler for Den palestinske selvstyremyndigheten i Ramallah, nekter å ha noe med Hamas å gjøre før de forandrer sin Israel-politikk. Både USA og Israel har Hamas på listen over terrororganisasjoner.

Butenschøn mener at splittelsen mellom Fatah og Hamas har vært viktig.

Også president Abbas' første reaksjon er at Israel ikke ønsker å se de palestinske fraksjonene samlet igjen, fordi landet tjener på at palestinerne er splittet. Han sier også at det ikke ligger som noe krav fra Fatah overfor Hamas at de anerkjenner Israel.

Dette er et problem de vil finne en måte å gå rundt, tror Butenschøn.

– Alle vet at man ikke kan få til noen samlet palestinsk forhandlingspart uten både Hamas og Fatah. Og det virker som om Hamas er innstilt på å godta alle inngåtte avtaler, sier Butenschøn.

Han mener avtalen mellom Fatah og Hamas, og deres praktiske løsninger for et fredelig samarbeid, er et viktig skritt i retning av å gi politisk substans i forhold til palestinernes hovedprosjekt: anerkjennelse av en palestinsk stat i FN.

Den nye palestinske regjeringen vil være en teknokratisk regjering, som jobber mellom fraksjonene Fatah og Hamas. Ifølge Abbas vil regjeringen jobbe med saker i de palestinske områdene, mens PLO - der Hamas ikke er medlem - vil være ansvarlig for fredssamtalene med Israel.

Forandring i språkbruken på TV

Partene møttes i Egypts hovedstad Kairo, der det ble holdt en seremoni for enighet om en fredsavtale. Men verken Abbas eller Meeshal undertegnet et dokument for å forsegle avtalen, som tidligere var undertegnet av andre høytstående medlemmer fra fraksjonene.

Fra de palestinske områdene rapporterer nyhetsbyrået Reuters at avtalen feires i Gaza - der Hamas har sitt hovedkvarter, mens nyheten ble mottatt med skepsis på Vestbredden.

Mange palestinere lurer på hvorfor Fatah-leder Abbas og Hamas-leder Meeshal ikke offentlig skrev under på fredsavtalen, og det rapporteres at det skal ha foregått en krangel i hele natt mellom forhandlerne fra begge parter.

Som et tegn på partenes gode mening har de konkurrerende TV-kanalene for Fatah og Hamas sendt direkte fra «motstandernes» område for første gang siden 2007.

Også språkbruken var i dag endret, og nyhetsoppleserne for Hamas' TV-kanal brukte uttrykket «president Mahmoud Abbas» i stedet for «den såkalte president Mahmoud Abbas» eller «Abbas, hvis tid som president har utløpt».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt