– Hæren forfalsker dødsattester i Egypt

I Kairo oppfordrer kristne religiøse myndigheter til tre dagers faste i sorg over de drepte under demonstrasjonen søndag kveld og natt til mandag. Minst 25 mennesker ble drept da hæren angrep demonstranter i den egyptiske hovedstaden.

Koptiske kristne bærer sine døde til graven i Egypt

18 demonstranter ble drept da militæret løsnet ild mot koptiske kristne i Egypt i helgen.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Demonstrantene var hovedsakelig kristne koptere. En av demonstrantene sier til NRK at hæren nå forfalsker dødsattestene for at dødsårsakene ikke skal komme fram.

Angrep sykehus

Triste og desperate pårørende. Slitne og medtatte sykehusansatte. De har alle vært gjennom et helvetesdøgn.

Hundrevis av mennesker ble såret, minst 18 demonstranter ble drept under demonstrasjonene og mens de inne på sykehuset forsøkte å redde liv, raste gatekamper utenfor.

Det koptiske sykehuset i Kairo ble angrepet av muslimske gjenger og forsvart med brostein av kristne menn. Gateslaget varte til langt ut på natten.

Opptøyer i Kairo

Hæren satt inn store styrker for å hindre at demonstrasjonene uttartet seg.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Ingen inne på sykehuset ønsker å prate med journalister, men utenfor treffer NRK Anton Wada som var med på demonstrasjonene og mistet to venner og så mange bli skadet.

Påkjørsel eller hjertestans

– Jeg ble truffet av noe varmt og metallaktig, forteller han, mens han peker på en bandasje på albuen.

Wada er en av de unge revolusjonære. Han har vært med siden begynnelsen på Tahrir-plassen. Han var med på å styrte Hosni Mubarak fra makten, nå skjønner han ikke hva som skjer.

– Jeg er veldig lei meg, dette er ikke Egypt, sier han, før han fortsetter:

– Hæren forandrer dødsattestene, i stedet for at årsakene er angitt som angrep fra politi eller hæren, så står det påkjørsel eller hjertestans, sier Wada.

Det nøyaktige handlingsforløpet rundt søndagens demonstrasjon er ennå ikke klart. Den egyptiske paven Shenuda III hevder demonstrasjonen ble infiltrert av provokatører, men NRK har grunn til å tro at også de koptiske demonstrantene var forberedt på voldshandlinger.

Men resultatet var uansett at hæren endte med å skyte mot egen befolkning. Det statlige fjernsyn oppfordret muslimer til å gå ut i gatene og muslimske gjenger angrep både demonstranter og tilfeldige kristne rundt om i byen.

Fare for splittelse

Faren for sekteriske splittelse har aldri vært så akutt som i disse dager. Anton sier at de tross alt ikke var alene i gatene.

– Mine muslimske brødre var med oss i gatene og hæren skilte ikke mellom muslimer og kristne, sier han og sier at framtiden for de kristne i Egypt ligger i å samarbeide med de muslimene som vil ha et åpent og godt samfunn.

– De som angrep oss var det muslimske brorskapet og salafister. De ytterliggående islamister har fått fritt spillerom etter at Hosni Mubaraks fall, sier Anton Wada.

Utenfor sykehuset treffer NRK en av muslimene som deltok i demonstrasjonene sammen med kopterne.

– Vi var på vei til TV-bygget Maspero, vi var både kristne og muslimer sammen, men så ble vi angrepet av en gjeng som ropte «islamsk, islamsk». De hadde kniver og våpen, og de angrep alle som var i demonstrasjonen, kristne eller muslimer, forteller Tawa.

Det koptiske sinnet retter seg i stor grad mot militærrådet under ledelse av feltmarskalk Mohammed Hussein Tantawi som nå styrer Egypt. Årsaken til at de demonstrerte var at de ikke fikk tillatelse til å gjenoppbygge en kirke sør i landet som de hevder var angrepet av ytterliggående islamister. De føler at myndighetene ikke beskytter dem.

Utenfor sykehuset har det samlet seg et hundretalls demonstranter som roper slagord mot Tantawi.

Anton Wada har mistet all tro på de militære myndighetene, men han har tross alt klart å bevare troen på det egyptiske folk. Han sier at de kan løse dette hvis de står sammen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt