– Hadde aldri hørt om henne

– Jeg visste ikke så mye om hvem han var, sa Meghan Markle. – Jeg hadde aldri hørt om henne og måtte få en oppdatering, svarte prins Harry. Men «blind daten» som en felles venn arrangerte, ble full klaff.

MØTTES PÅ BLIND DATE: En felles venn arrangerte møtet mellom den britiske prinsen og den amerikanske skuespilleren. Se hva de fortalte om sitt første møte.

I dag kom nyheten om at Storbritannias prins Harry (33) og den amerikanske skuespilleren Meghan Markle (36) skal gifte seg til våren.

Paret har vært sammen siden juli 2016, og forholdet ble bekreftet noen måneder etter. Siden har spekulasjonene gått på når det blir giftermål. I dag kom altså svaret – og noen andre detaljer i forlovelsesintervjuet med BBC.

Da han møtte henne

– Det var kjærlighet ved første blikk, sa prins Harry da paret tidligere på ettermiddagen møtte pressen til en kort fotoseanse.

I BBC-intervjuet noen timer senere fortalte paret at det var en felles som hadde spleiset dem. Før det første møtet, som de bekreftet var en «blind date» arrangert av en felles venn i London, hadde ingen av dem en anelse om hvem den andre var.

– Jeg har jo vokst opp i USA uten det samme forholdet til et kongehus som dere har. Så jeg visste ikke så mye om ham, svarte Meghan Markle.

– Det eneste jeg spurte om var om han var hyggelig.

Hadde du hørt om henne, spurte BBCs intervjuer prins Harry.

Meghan Markle er et kjent navn i USA og Canada, med flere populære TV-serier på merittlisten i tillegg at hun skrev en blogg som var svært populær.

Les: Dette er prins Harrys framtidige kone

– Nei, jeg hadde ikke sett henne på TV og det ringte ingen bjeller da jeg hørte navnet hennes. Så jeg måtte be om en oppdatering før jeg traff henne, sa prinsen og avslørte videre:

– Da det skjedde ble jeg så overrasket. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, men fikk etter hvert samlet meg og satt meg ned og forsøkte å ha en hyggelig konversasjon, sa prins Harry og måtte le litt av seg selv. Han sier han ble stormforelsket umiddelbart.

I dag er de begge enige om at det var en fordel at de ikke visste noe særlig om hverandres bakgrunn.

Etter tre-fire uker fikk Harry overtalt sin kommende til å møte ham i Botswana, hvor de dro på camping. Deretter bestemte de seg for at de skulle treffes så ofte som mulig – helst annenhver uke – for å bli kjent.

– Det har vært et strev. Midt i filminnspillinger og offisielle programmer, og ikke minst mellom to tidssoner. Men det var et valg vi tok – vi visste vi ønsket å forplikte oss til hverandre og da måtte vi bare ta den tiden. Og vi fikk det til, sa paret.

Ned på kne

Da paret stilte opp til fotoseansen bekreftet Harry leende «ja, selvfølgelig» da en reporter spurte om frieriet hadde vært romantisk.

I intervjuet fortalte prinsen at det hendte en kveld i november mens de var hjemme hos ham og lagde stekt kylling til middag.

Den kommende bruden svarte med latter at «selvsagt hadde prinsen gått ned på kne», men at det hele kom så overraskende og at hun var så utålmodig at hun til slutt hadde avbrutt ham og sa: «Kan jeg si ja nå?»

OM FRIERIET: – Kan jeg si ja nå?

Prinsesse Dianas diamanter

Deretter kom forlovelsesringen på fingeren.

Ringen er designet av prinsen og har tre diamanter. Den midterste stenen kommer fra Botswana, de to andre er hentet fra prinsesse Dianas smykkesamling.

– På denne måten er min mor med oss, sa prinsen.

Prins Harry har selv designet forlovelsesringen, og har blant annet brukt diamanter fra prinsesse Dianas smykker.

OM FORLOVELSESRINGEN: I ringen er det diamanter fra prinsesse Dianas juvelkolleksjon pluss en fra Botswana.

Prins Harry har det siste året vært åpen om hvordan det var å miste sin mor som 12-åring, hvor mye det har kostet ham og hvor mye han fortsatt savner henne – inkludert hennes gode humør og spillopper.

– Min mor ville vært over seg av glede, og jeg er sikker på at hun og Meghan ville blitt bestevenner. Hun ville hoppet opp og ned og vært så glad på mine vegne. Det er på dager som dette at jeg savner henne veldig, å kunne dele gleden med henne.

Presentert for dronningen

I intervjuet sa den amerikanske skuespilleren at hun er blitt svært godt mottatt av den britiske kongefamilien. Også av dronningen, som hun er blitt presentert for.

– Jeg har møtt henne to ganger, og det er utrolig å møte henne som et familiemedlem og ikke som en monark med all den respekten og avstanden det medfører. Da forstod jeg også bedre kjærligheten han har til henne som bestemor, sa Meghan Markle og så bort på prins Harry.

HAR MØTT DRONNINGEN: – Hun er en fantastisk kvinne

Særlig Harrys bror William og svigerinnen Catherine, som de beskriver som en stor støtte. Men også Harrys far, prins Charles og hans kone Camilla.

– Mine foreldre og besteforeldre har vært usedvanlig støttende hele veien, fortalte prins Harry og gav med det et innblikk i hvordan det britiske kongehuset har endret seg.

Forholdet mellom dem hadde vært utenkelige for et par tiår siden.

En amerikansk skuespillerinne med et kortvarig ekteskap bak seg, uten røtter i den britiske overklassen, ei heller den gamle amerikanske pengeeliten, hadde neppe blitt godtatt av det konservative hoffet og godkjent for giftermål.

Meghan Markles far er hvit og jobber i den amerikanske filmindustrien i Los Angeles hvor hun vokste opp, hennes mor er afroamerikaner og er psykoterapeut og yogainstruktør av yrke.

Selv pleier hun å beskrive seg som «halvt svart og halvt hvit».

Les: – Flere vil identifisere seg med de kongelige

– Jeg stolt over hvem jeg er og hvor jeg kommer fra, og jeg synes det er en skam at det fortsatt skal være et tema i samfunnet, sa Markles til BBC.

– Mine foreldre har naturlig nok vært bekymret. Over mediestormen som vi ble virvlet inn i og den ukjente fremtiden. Men min mor, som vi har vært mye sammen med, er blitt veldig glad i Harry, sa den kommende kongelige.

Meghans far har prins Harry foreløpig ikke truffet, kun snakket med på telefon.

Ikke forberedt på oppstusset

Selv om Meghan Markle har vært vant til å bli skrevet om som kjent tv-skuespiller, var hun ikke forberedt på oppstusset som følger med å være på vei inn i det britiske kongehuset.

– Jeg hadde ingen forståelse av hvordan det ville være. Det kan virke naivt nå, men jeg hadde ingen aning. Noen trodde jeg ville være vant til slikt, men jeg har aldri vært en del tabloidpressen eller popkulturen, jeg har alltid levd et ganske stille liv.

– Jeg prøvde å advare henne, sa prins Harry.

Han har de siste årene snakket om det å være gjenstand for så stor oppmerksomhet som britiske kongelige er. Hva det betydde under oppveksten og hva det betyr som voksen. Han er fortsatt kritisk til hva hans mor, prinsesse Diana, måtte gjennomgå – som fotografenes yndlingsobjekt nummer 1.

– Jeg valgte fra start av ikke å lese det som skrives, verken det positive eller negative, og det tror jeg har vært lurt, sa Meghan Markle.

Vil gjøre en forskjell

Prins Harry, som lenge ble regnet som kongehuset villbasse, har de siste årene fått mye ros for sin innsats i det britiske forsvaret og for sine veldedige prosjekter. Meghan Markle på sin side har vært FN-ambassadør for kvinners rettigheter og opptatt av humanitært arbeid.

– Vi blir jo en del av den utvidede kongefamilien, og det er naturlig at vi tar vår del av oppgavene. Jeg vet hun vil takle det, med den bakgrunnen hun har. Men jeg har jo følt på ansvaret på hva som vil vente henne. Det er ikke enkelt for noen, sa prins Harry.

– Det er mye ansvar, men det gir meg også en plattform til å tale om de sakene jeg brenner for. Vi har mye arbeid foran oss, men jeg gleder meg mest, sa amerikaneren som snart blir brite.

SE HELE INTERVJUET: Hele BBCs forlovelsesintervju kan du se her.

SISTE NYTT

Siste nytt