NRK Meny
Normal

– Guds vilje vil gi AKP makten igjen

ISTANBUL (NRK): I bydelen der Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vokste opp, strømmer folk til valglokalene for å få AKP alene til makten.

Guds vilje vil gi AKP makten

KASIMPASA: Emine Er (58) stemte på AKP i et valglokale i bydelen i Kasimpasa i det sentrale Istanbul. Med Guds vilje vil AKP komme til makten igjen som flertallsregjering, sier hun søndag ettermiddag til NRK.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Stemte på AKP

FUNGERER IKKE: Ünsal mener at en koalisjonsregjering – slik meningsmålinger tyder på kan bli resultatet av dagens valg – ikke fungerer for Tyrkia.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Det er amper stemning i et valglokale i bydelen Kasimpasa i Istanbul søndag ettermiddag. Valglokalet gir en pekepinn på splittelsene i Tyrkia, der politisk kaos og en forverret sikkerhetssituasjon har hersket de siste månedene.

Musa Ünsal (25) er en av 56 millioner som er registrert stemmeberettigede i det skjebnesvangre valget. Ünsal har akkurat stemt på AKP – fordi han mener ên stemme til Erdogans parti er ên stemme for stabilitet og økonomisk vekst.

– AKP tilbake ved makten betyr stabilitet. Tyrkia har aldri oppnådd noe under koalisjonsregjeringer, sier han til NRK.

Valglokale i Tyrkia

AMPERT: Det var amper stemning og tilløp til håndgemeng i et valglokale i bydelen Kasimpasa i Istanbul søndag ettermiddag.

Foto: Kristin Solberg / NRK

– Viktig for Tyrkias fremtid

I denne bydelen i det gamle Istanbul vokste Erdogan opp, her spilte han fotball som ung, og her finnes noen av hans kjernevelgere. Det muslimske verdikonservative AKP-partiets valgpostere henger tett i gatene her. Også Emine Er (58) mener Erdogan er rett mann.

– Dette valget er viktig for Tyrkias fremtid og stabilitet. Med Guds vilje vil AKP komme til makten igjen som flertallsregjering, slik at landet vil bli stabilt igjen og fortsette sin vekst, sier hun.

Dagens valg kommer fem måneder etter at landets største parti AKP ikke greide å danne en styringsdyktig regjering etter valget i juni.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan stemmer.

STEMMER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan stemmer under dagens valg. Erdogan og AKP hatt framgang på meningsmålingene den siste uka før valget.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

– Erdogan drar oss inn i en krig

Studenten Kader Günes (22) er blant et mindretall ved dette valglokalet som ikke stemmer på AKP. For henne handler dette valget om å forhindre at Erdogan får mer makt.

– Hvis AKP blir nødt til å danne en koalisjonsregjering med CHP, vil det i hvert fall bli noen endringer. Jeg orker ikke tanken på Erdogan alene, sier hun og fortsetter:

– Erdogan fikk det ikke som han ville i det forrige valget, så han drar oss gradvis inn i en krig. Det har ført til at mange har blitt drept. Hvis det samme skjer i dette valget, kan jeg ikke forestille meg situasjonen i landet.

Ble omringet av AKP-ere

MINDRETALL: Studenten Kader Günes (22) er blant et mindretall ved dette valglokalet som ikke stemmer på AKP. For henne er løsningen CHP eller HDP.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Dytting, roping, skjellsord

For Günes er løsningen det sekulære opposisjonspartiet CHP eller det prokurdiske partiet HDP.

– Det Erdogan driver med, er diktatur, ingenting annet. Landets økonomi er dårlig. Det er blod overalt, og bomber eksploderer overalt, sier hun.

Da hun sier dette, avbryter en middelaldrende mann og roper sint på henne:

– Sier du at det er Erdogan som får bombene til å eksplodere?

En krangel bryter ut, det blir dytting, roping, skjellsord – mange her mener Günes driver en svertekampanje mot AKP. Hun går raskt bort fra menneskemengden for å unngå mer trøbbel.

Ved dette valglokalet er hun del av et mindretall. Hvorvidt det samme gjelder i landet for øvrig, vil bli klart i kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt