Anslem Juliet har flyktet fra hjembyen, og har lenge håpet på å vende hjem igjen. Men etter nyheten om at 500 mennesker er kidnappet av gruppen vokser frykten på ny inni henne.
Foto: Christine Præsttun / NRK– Situasjonen er uutholdelig, sier Anslem Juliet.
Hun har nettopp fått høre at 500 mennesker er kidnappet fra den nylig frigjorte byen Damasak, som ligger på grensen mellom Niger og Nigeria.
BBC: – Barn under 12 år
Boko Haram skal ha tatt med seg gislene da de flyktet fra byen etter at styrker fra Tsjad og Niger tok kontroll over Damasak. Boko Haram skal ha gått fra hus til hus og tatt med seg de 500 menneskene.
I dag skriver BBC at det skal være snakk om 500 barn under 12 år. Det er vitner som forteller om kidnappingene, men opplysningene er så langt ikke bekreftet av andre.
- LES OGSÅ:
Anslem Juliet er en av svært mange interne flyktninger som har funnet veien til byen Yola nordøst i Nigeria. Det er bare tolv dager siden myndighetene erklærte delstaten som Yola ligger i for «Boko Haram-fritt».
– Det er med glede vi hører at militæret endelig jager Boko Haram ut herfra, men jeg kan ikke flytte tilbake ennå, sier Juliet.
– Militæret har ikke en sjanse
Hun kommer fra byen Mubi som ligger bare 20 mil fra Yola. Militæret tok tilbake kontrollen over Mubi allerede i november i fjor, men hun føler seg fortsatt ikke trygg.
– Jeg må vente til situasjonen har roet seg. Kidnappingen viser at alt fortsatt kan skje, sier hun.
Nehinda Linus mener at det nigerianske militæret ikke har en sjanse mot Boko Haram.
Foto: Christine Præsttun / NRKNRK snakker også med Nehinda Linus, som er satt ut av nyheten om kidnappinger.
– Jeg er sjokkert, men ikke overrasket. Militæret har ikke en sjanse mot Boko Haram. De er over alt. Krigerne har hatt lang tid til å bygge seg et nettverk. Dette har fått pågå for lenge, mener Linus.
- LES OGSÅ:
Hauwa Waziri har flyktet fra Boko Haram, men mener også at det nigerianske militæret dreper sivile.
Foto: Christine Præsttun / NRK– Hæren angriper vanlige folk
Hauwa Waziri selger kokt ris og bønner på markedet i Yola. Hun forteller at da Boko Haram kom til hjembyen hennes, Uba i delstaten Borno, hadde hun ikke noe annet valg enn å flykte.
– Huset mitt ble brent ned. Mine slektninger ble drept.
Hun forteller at militæret nå har tatt tilbake kontrollen over hjembyen, men beskylder soldatene for overgrep mot sivilbefolkningen:
– Noen av våre slektninger har blitt av drept av soldater fra den nigerianske hæren. Soldatene hevdet at ofrene tilhørte Boko Haram, men de var bare vanlige folk, forteller Waziri.
- LES OGSÅ:
På lørdag skal Waziri stemme på den tidligere militærdiktatoren Muhammadu Buhari. Hun har tro på at Buhari kan bekjempe Boko Haram og endelig bringe fred.
Tumba Sandsy er klar for å stemme under lørdagens valg. Han viser frem sitt elektroniske valgkort til NRK.
Foto: Christine Præsttun / NRKElektroniske kort skal hindre valgfusk
Også Tumba Sandsy skal bruke stemmekortet sitt under valget i Nigeria førstkommende helg. Det er innført elektroniske stemmekort ved dette valget for å hindre valgfusk.
- LES OGSÅ: