Hopp til innhold

– Gud vil straffe dem som tok de 500 barna

Yola (NRK): – Dette er helt forferdelig. Gud vil straffe dem som er involvert, sier Anslem Juliet. Hun har selv flyktet fra Boko Haram, som nå har fanget nye 500 barn.

Anslem Juliet

På markedet i Yola er det liv. Mange tusen har flyktet til byen i frykt for Boko Haram. NRK har møtt flere av dem, og etter gårsdagens nyhet om at 500 barn er kidnappet av terrorgruppen, så vekkes mange vonde minner til liv.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Anslem Juliet

Anslem Juliet har flyktet fra hjembyen, og har lenge håpet på å vende hjem igjen. Men etter nyheten om at 500 mennesker er kidnappet av gruppen vokser frykten på ny inni henne.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Situasjonen er uutholdelig, sier Anslem Juliet.

Hun har nettopp fått høre at 500 mennesker er kidnappet fra den nylig frigjorte byen Damasak, som ligger på grensen mellom Niger og Nigeria.

BBC: – Barn under 12 år

Boko Haram skal ha tatt med seg gislene da de flyktet fra byen etter at styrker fra Tsjad og Niger tok kontroll over Damasak. Boko Haram skal ha gått fra hus til hus og tatt med seg de 500 menneskene.

I dag skriver BBC at det skal være snakk om 500 barn under 12 år. Det er vitner som forteller om kidnappingene, men opplysningene er så langt ikke bekreftet av andre.

Anslem Juliet er en av svært mange interne flyktninger som har funnet veien til byen Yola nordøst i Nigeria. Det er bare tolv dager siden myndighetene erklærte delstaten som Yola ligger i for «Boko Haram-fritt».

– Det er med glede vi hører at militæret endelig jager Boko Haram ut herfra, men jeg kan ikke flytte tilbake ennå, sier Juliet.

– Militæret har ikke en sjanse

Hun kommer fra byen Mubi som ligger bare 20 mil fra Yola. Militæret tok tilbake kontrollen over Mubi allerede i november i fjor, men hun føler seg fortsatt ikke trygg.

– Jeg må vente til situasjonen har roet seg. Kidnappingen viser at alt fortsatt kan skje, sier hun.

Nehinda Linus

Nehinda Linus mener at det nigerianske militæret ikke har en sjanse mot Boko Haram.

Foto: Christine Præsttun / NRK

NRK snakker også med Nehinda Linus, som er satt ut av nyheten om kidnappinger.

– Jeg er sjokkert, men ikke overrasket. Militæret har ikke en sjanse mot Boko Haram. De er over alt. Krigerne har hatt lang tid til å bygge seg et nettverk. Dette har fått pågå for lenge, mener Linus.

Hauwa Waziri

Hauwa Waziri har flyktet fra Boko Haram, men mener også at det nigerianske militæret dreper sivile.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Hæren angriper vanlige folk

Hauwa Waziri selger kokt ris og bønner på markedet i Yola. Hun forteller at da Boko Haram kom til hjembyen hennes, Uba i delstaten Borno, hadde hun ikke noe annet valg enn å flykte.

– Huset mitt ble brent ned. Mine slektninger ble drept.

Hun forteller at militæret nå har tatt tilbake kontrollen over hjembyen, men beskylder soldatene for overgrep mot sivilbefolkningen:

– Noen av våre slektninger har blitt av drept av soldater fra den nigerianske hæren. Soldatene hevdet at ofrene tilhørte Boko Haram, men de var bare vanlige folk, forteller Waziri.

På lørdag skal Waziri stemme på den tidligere militærdiktatoren Muhammadu Buhari. Hun har tro på at Buhari kan bekjempe Boko Haram og endelig bringe fred.

Tumba Sandsy

Tumba Sandsy er klar for å stemme under lørdagens valg. Han viser frem sitt elektroniske valgkort til NRK.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Elektroniske kort skal hindre valgfusk

Også Tumba Sandsy skal bruke stemmekortet sitt under valget i Nigeria førstkommende helg. Det er innført elektroniske stemmekort ved dette valget for å hindre valgfusk.

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.