Hopp til innhold

– Grunn til å tro at Baghdadi var til stede

Flere IS-ledere kan være drept etter at den amerikanskledede koalisjonen angrep en væpnet bilkolonne nord for Mosul i Irak. Det kommer sprikende meldinger om hvorvidt Abu Bakr al-Baghdadi var til stede.

Al-Baghdadi

IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi skal være såret i et amerikansk luftangrep.

Foto: Uncredited / Ap

Ifølge den amerikanske forsvarsledelsen skal en kolonne på ti væpnede kjøretøy ha blitt ødelagt i et luftangrep nord for Iraks nest største by, Mosul, fredag.

AFP skriver at en samling av IS-ledere var målet, men at forsvarsledelsen ikke kan bekrefte om den beryktede IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi befant seg i et av kjøretøyene.

Medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten

Medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten ved en tidligere anledning.

Foto: - / Afp

USA: – IS er presset

I en pressemelding vektlegger det amerikanske forsvarsdepartementet sin framgang i krigen mot IS, og beskriver «terrornettverket» som mer og mer presset.

– Dette angrepet illustrerer presset vi utøver mot IS sitt terrornettverk og deres svekkede muligheter til å manøvrere, kommunisere og styre, heter det i pressemeldingen.

– Baghdadi såret

Ifølge AFP sier talsmann for den amerikanske forsvarsledelsen, Colonel Patrick Ryder, at det er grunn til å tro at Baghdadi var blant krigerne i kolonnen som ble angrepet.

Men andre kilder går sterkere ut. Tidligere meldte TV-kanalen al-Hadath, den saudi-finansierte Al Arabiyas søsterkanal, at Baghdadi skal være såret i angrepet.

TV-kanalen hevder at et titalls antall personer ble drept i angrepet.

Flere angrep

Samtidig rystes Bagdad av en rekke bilbomber. Lørdag skal minst 33 personer ha blitt drept i seks ulike bilbombeangrep i hovedstadens shia-områder. Angrepene, som fant sted i fem ulike områder, skal ha såret minst 100 personer.

USAs president Barack Obama.

USAs president Barack Obama.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

USAs president Barack Obama har meldt om at han vil doble den militære innsatsen i Irak. 1500 flere soldater skal i likhet med de totalt rundt 1400 som allerede er i Irak, ikke utføre kampoppdrag.

Deres oppgave er i stedet å gi opplæring, råd og hjelp til irakiske sikkerhetsstyrker, inkludert kurdiske styrker som kjemper mot IS i Irak, opplyser Det hvite hus.

Tilskuddet kommer tre måneder etter at USA startet bombeangrep mot den militante opprørsgruppen.

SISTE NYTT

Siste nytt