– Grunn til å tro at Baghdadi var til stede

Flere IS-ledere kan være drept etter at den amerikanskledede koalisjonen angrep en væpnet bilkolonne nord for Mosul i Irak. Det kommer sprikende meldinger om hvorvidt Abu Bakr al-Baghdadi var til stede.

Al-Baghdadi

IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi skal være såret i et amerikansk luftangrep.

Foto: Uncredited / Ap

Ifølge den amerikanske forsvarsledelsen skal en kolonne på ti væpnede kjøretøy ha blitt ødelagt i et luftangrep nord for Iraks nest største by, Mosul, fredag.

AFP skriver at en samling av IS-ledere var målet, men at forsvarsledelsen ikke kan bekrefte om den beryktede IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi befant seg i et av kjøretøyene.

Medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten

Medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten ved en tidligere anledning.

Foto: - / Afp

USA: – IS er presset

I en pressemelding vektlegger det amerikanske forsvarsdepartementet sin framgang i krigen mot IS, og beskriver «terrornettverket» som mer og mer presset.

– Dette angrepet illustrerer presset vi utøver mot IS sitt terrornettverk og deres svekkede muligheter til å manøvrere, kommunisere og styre, heter det i pressemeldingen.

– Baghdadi såret

Ifølge AFP sier talsmann for den amerikanske forsvarsledelsen, Colonel Patrick Ryder, at det er grunn til å tro at Baghdadi var blant krigerne i kolonnen som ble angrepet.

Men andre kilder går sterkere ut. Tidligere meldte TV-kanalen al-Hadath, den saudi-finansierte Al Arabiyas søsterkanal, at Baghdadi skal være såret i angrepet.

TV-kanalen hevder at et titalls antall personer ble drept i angrepet.

Flere angrep

Samtidig rystes Bagdad av en rekke bilbomber. Lørdag skal minst 33 personer ha blitt drept i seks ulike bilbombeangrep i hovedstadens shia-områder. Angrepene, som fant sted i fem ulike områder, skal ha såret minst 100 personer.

USAs president Barack Obama.

USAs president Barack Obama.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

USAs president Barack Obama har meldt om at han vil doble den militære innsatsen i Irak. 1500 flere soldater skal i likhet med de totalt rundt 1400 som allerede er i Irak, ikke utføre kampoppdrag.

Deres oppgave er i stedet å gi opplæring, råd og hjelp til irakiske sikkerhetsstyrker, inkludert kurdiske styrker som kjemper mot IS i Irak, opplyser Det hvite hus.

Tilskuddet kommer tre måneder etter at USA startet bombeangrep mot den militante opprørsgruppen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt