NRK Meny
Normal

– Grexit hører hjemme i fortiden

Statsminister Alexis Tsipras sier den nye avtalen innebærer at faren for en «grexit» er over. Nå må han overbevise den greske nasjonalforsamlingen om å godta en rekke reformer som grekerne stemte imot.

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras mener faren for grexit er over.

Foto: Francois Walschaerts / Ap

– En vekstpakke på 35 milliarder euro og restrukturering av gjelden vil gjøre at markedet innser at «grexit» tilhører fortiden, sa Hellas statsminister Alexis Tsipras og referer til faren for at Hellas kunne ryke ut av eurosonen.

I dag morges ble han enig med eurolandene om en ny plan for en ny krisepakke til Hellas og tross for at han har måttet svelge mange kameler, forsvarer den greske statsministeren avtalen.

– Vi kjempet en tøff kamp og vi står fremdeles overfor vanskelige avgjørelser. Men dette vil gjøre oss i stand til å stå på egne bein igjen, sa Tsipras kort tid etter at møtet mellom lederne i eurolandene var ferdig.

Unngikk flytting

For en uke siden stemte grekerne et klart nei til omfattende reformer og nye kutt. I dag har Tsipras sagt seg villig til å gjennomføre mange av de samme reformene og kuttene i bytte mot en mulig ny krisepakke. Likevel mener han at han har oppnådd mye i forhandlingene.

Et av kravene fra eurolandene var at Hellas skulle flytte statlige aktiva tilsvarende 50 milliarder euro til et fond i Luxembourg.

Tsipras la vekt på at han hadde klart å overtale euroland-lederne til at fondet skal forbli i Aten. Han påpekte også at han har fått løfter om en eventuell gjeldslette i fremtiden.

– Vi har unngått et økonomisk kvelertak og forhindret at banksystemet vårt kollapser, sa Tsipras.

De rikeste må også bidra

En av hans andre store kjepphester i forhandlingene er å sørge for tiltak som gjør at de rikeste grekerne, de såkalte oligarkene, også bidrar med sitt.

– Byrdene fra avtalen vil bli fordelt basert på sosial rettferdighet. De som ikke betalte løpet av krisen, vil betale denne gangen, legger han til

– Vi har tatt ansvar og dermed forhindret de mest ekstreme planene blant konservative sirkler i Europa, sa Tsipras

Nå må mannen som for fem måneder siden ble valgt til statsminister etter løfter om å stanse de tøffe reformene og kuttene som Hellas har vært pålagt, overbevise de greske folkevalgte om å godkjenne nye reformer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt