Hopp til innhold

– Gordon Brown vil ha jobben til Strauss-Kahn

Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown vil gjerne ta over som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), men får ikke støtte av den nåværende statsministeren, David Cameron.

Gordon Brown

Gordon Browns støttespillere skal være rasende fordi statsminister David Cameron ikke vil støtte ham.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Dominique Strauss-Kahn i retten

Dominique Strauss-Kahn i retten i New York.

Foto: RICHARD DREW / Afp
David Cameron

David Cameron vil ikke støtte sin tidligere rival.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP
Christine Lagarde

Frankrikes finansminister er favoritt til å ta over jobben som IMF-sjef.

Foto: Mike Theiler / Reuters

Jobben som IMF-sjef er ledig etter at franske Dominique Strauss-Kahn ble tiltalt for seksuelt overgrep og voldtektsforsøk .

Mens Strauss-Kahn sitter i husarrest på Manhattan i New York, begynner diskusjonen om hvem som skal overta den prestisjefulle jobben.

Gordon Brown, som gikk av som britisk statsminister i fjor, skal være svært interessert i å stille som kandidat, og ifølge Daily Mail hevder han å ha sikret seg støtte fra blant andre USA og Frankrike.

– Raser mot Cameron

Han trenger imidlertid også støtte fra statsminister David Cameron, noe han ikke får.

«Brown er kanskje ikke den mest passende. Vi vil ha den beste kandidaten til jobben, og ingen har meldt seg,» heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor.

Browns støttespillere skal være rasende, og mener Cameron er smålig fordi han lar seg påvirke av sitt noe turbulente forhold til Brown.

Andrew Tyrie i den britiske finanskomiteen levner uansett ikke Brown en sjanse.

– Sjansene hans er omtrent null. Ærlig talt tror jeg ikke han er rett person til det, sier Tyrie.

Fransk minister favoritt

Den siste spikeren i kista kom trolig lørdag, da Storbritannias finansminister George Osbourne kunngjorde sin støtte til Frankrikes finansminister Christine Lagarde.

– Vi støtter henne fordi hun er den beste kandidaten til jobben. Men personlig synes jeg også at det ville vært veldig fint å se den første kvinnelige IMF-sjefen i organisasjonens 60-årige historie, sier Osbourne.

Ifølge New York Times har hun også støtte fra myndighetene i Tyskland og Italia.

Andre kandidater som har meldt seg er Belgias finansminister Didier Reynders, og Mexicos sentralbanksjef Agustin Carstens.

Ber om åpen ansettelsesprosess

Sør-Afrika og Australia kom søndag med en felles uttalelse der de ber om at Strauss-Kahns etterfølger blir valgt på bakgrunn av meritter, og ikke nasjonalitet.

«IMFs troverdighet har blitt undergravet av tradisjonen med å utnevne ledere basert på nasjonalitet for lenge. En åpen og gjennomsiktig prosess der den mest kompetente personen blir ansatt er viktig for å opprettholde tillit og troverdighet,» heter det i uttalelsen.

Strauss-Kahn var den fjerde franskmannen i stillingen, skriver BBC.

Det er til slutt IMFs hovedstyre som bestemmer hvem som får den viktige stillingen. Ifølge britiske medier kommer saken uansett til å bli tatt opp når USAs president Barack Obama besøker Storbritannia neste uke.

SISTE NYTT

Siste nytt