– Eldsterådet godkjenner å slå av pustemaskinen til Mandela

JOHANNESBURG (NRK.no): Kilder som står familien til Nelson Mandela nær sier til NRK at eldsterådet har gitt klarsignal til å skru av maskinen som hjelper Mandela med å puste. Nå er det opp til familien å bestemme hva som skjer videre, men ifølge Jacob Zuma går det bedre med 94-åringen.

Nelson Mandela trekker seg fra offentligheten

Nelson Mandelas helsetilstanden skal ha blitt ytterligere forverret det siste døgnet.

Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters

Gry Blekastad Almås i Sør-Afrika

Utenfor sykehuset vokser folkemengden som våker over Sør-Afrikas første svarte president, og i dag besøkte både familien og president Jacob Zuma den tidligere nobelprisvinneren. Tilstanden er fortsatt kritisk, men stabil.

– Han er mye bedre i dag enn han var da jeg besøkte ham i går. Helsepersonellet fortsetter å gjøre en fremragende jobb. Vi må be for Tatas helse og ønske ham vel. Vi må også fortsette med vårt arbeid og dagligliv mens Madiba ligger på sykehuset, sier Jacob Zuma i en uttalelse.

Nå som eldsterådet skal ha tatt sin avgjørelse og godkjent at pustemaskinen kan skrus av, vil det være opp til Mandelas familie og bestemme hva som skjer videre.

Men det er fortsatt stor usikkerhet hvilken avgjørelse de vil falle ned på, for dette er ikke en populær avgjørelse å ta i den sørafrikanske kulturen.

Uenighet om gravsted

Før Zuma besøkte Mandel var familien i dag samlet på sykehuset i Pretoria og ifølge nyhetsbyrået AFP var deres oppfattelse av Sør-Afrikas første svarte president annerledes enn Zumas.

Nelson Mandela responderer ved kroppskontakt og når han blir snakket til forteller hans datter Makaziwe i dag.

Video: Mandelas datter om farens helsetilstand

– Tilstanden til Tata (far) er veldig kritisk, og slik det ser ut nå så kan alt skje, men jeg vil understreke at det bare er Gud som kan bestemme når tiden er inne, sier Makaziwe Mandela til den statlige kringkasteren SAFM.

Hun legger til at Mandela fortsatt responderer på berøring.

– Jeg skal være ærlige med dere ting ser ikke bra ut, men han reagerer fortsatt når vi snakker til ham og han forsøker å åpne øynene. Han er fortsatt til stede, men han kan vandre hen når som helst, sier hun.

Et annet stridstema internt i familien skal være hvor Mandela skal gravlegges, der flere alternativer har blitt diskutert de siste dagene. Et mulig alternativ skal være inne på eiendommen til familiens hjem i Qunu.

Militærkapell i beredskap

I går ble det kjent at den tidligere nobelprisvinneren ikke var i stand til å puste selv og ble koblet til en pustemaskin.

– Ja, han må bruke maskiner for å puste. Det er ille, men hva kan vi gjøre, sa Napilisi Mandela etter å ha besøkt ham på sykehuset.

Legene gjør nå det de kan for å ta vare på Mandela, som har vært innlagt på sykehus siden 8. juni med lungebetennelse, skriver BBC.

Sørafrikanske medier melder torsdag at militærkapellet som skal ta hånd om Mandela etter at han har gått bort, er satt i beredskap.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt