– God idé av paven at Norge mekler i Korea-konflikten

– Norge er i posisjon til å spille en rolle i den spente konflikten, mener Korea-ekspert Geir Helgesen. Han støtter forslaget fra paven om at Norge går inn som mekler.

Soldater hilser Nord-Koreas leder Kim Jong Un

YPPER SEG: Nord-Koreas militærparade under markeringen av 105-årsdagen til landets tidligere leder Kim Il Sung.

Foto: Wong Maye-E / AP

Geir Helgesen

KOREA-EKSPERT: Geir Helgesen er direktør for Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) ved Københavns universitet.

Foto: NRK

– Det betyr mye at Norge har et image som fredsmekler, og det er vel akkurat derfor paven fikk den glimrende ideen om at Norge kan mekle, sier direktør for Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) ved Københavns universitet, Geir Helgesen til NRK.

Korea-eksperten sier at det nå er viktig å tenke nytt og kreativt, fordi situasjonen har vært mer tilspisset de siste ukene enn den har vært på mange år.

Pavens kommentar om at Norge kan mekle i Korea-konflikten kom under et møte med pressen i flyet fra Egypt til Vatikanet.

– Jeg synes paven har sagt noe veldig klokt. Norge er i posisjon til å spille en rolle, sier Helgesen.

– Norges erfaring er kjent

Han forklarer at de nordiske landene fikk diplomatiske forbindelser med Nord-Korea på 70-tallet. Selv om det ikke har vært tette bånd, har Norge derfor hatt et forhold til den lukkede nasjonen som går lenger tilbake i tid, enn det som er tilfelle for mange andre land.

– Norges erfaring som fredsmekler er også kjent, både i Sør- og Nord-Korea, sier Helgesen.

Han er ganske trygg på at Nord-Korea ønsker en mekling.

– Nord-Korea kan ikke utvikle samfunnsøkonomien og skape et bedre forhold for alminnelige mennesker i landet hvis de skal bruke så store midler på militær opprustning som de føler seg tvunget til å gjøre.

Fredag utførte Nord-Korea en missiltest bare timer etter sterk kritikk i FN.

– Nord-Korea blir jo fremstilt i mediene som årsaken til all djevelskapen. De er bestemt ikke uskyldig og de har også en retorikk som kan få det til å fryse på ryggen til oss alle sammen. Men det er også andre aktører som heller ikke holder tilbake, sier Helgesen.

Brende: – Annerledes enn Colombia

Utenriksminister Børge Brende vil ikke svare på om Norge er litt spurt om å mekle.

– Vi kommenterer ikke eventuelle roller som Norge har i freds- og forsoningsarbeid, men vi setter pris på at paven har lagt merke til Norges rolle og internasjonale engasjement for fred. Og vi har samarbeidet med den katolske kirken i forbindelse med fredsprosessen i Colombia, sier Brende til NRK.

Statsminister Erna Solberg møter Kinas president Xi Jinping

PÅ BESØK: Utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland hilser på Kinas president Xi Jinping. Brende sier til NRK at han tok opp situasjonen med Nord-Korea under besøket i Kina.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han sier situasjonen på Korea-halvøya krever at verdenssamfunnet «styrker bestrebelsene på å redusere spenningsnivået». Brende mener det er viktig å få Nord-Korea tilbake i et forhandlingsspor.

– Det er viktig at Nord-Korea forholder seg til sikkerhetsrådets resolusjoner. At de avvikler atomvåpenprogrammet sitt, men da krever det at man setter seg ned og samtaler om disse tingene, sier Brende.

– Hva er forskjellen på å forhandle mellom USA og Nord-Korea, og det Norge fikk til i Colombia?

– Det er to helt forskjellige situasjoner. I Colombia sto man overfor en borgerkrigslignende, væpnet konflikt, som hadde vart i over 50 år. Det var en politisk sak i Colombia. Her står man i et stormaktsspill, der man er helt avhengig av at også Kina bruker den nøkkelrollen de har, forklarer Brende, som sier han tok opp saken under besøket i Kina.

– Ønsker fredsavtale

Helgesen påpeker at Nord-Korea er et lite, svakt land, og at Trump bruker de militære musklene mer aktivt sammenlignet med tidligere presidenter.

– Uansett om de har noen få atombomber og de har noen raketter, så er de ikke et land som kan se seg selv i krig med USA, sier han.

– De er et land som føler seg truet og derfor har den voldsomme retorikken. Derfor er jeg sånn noenlunde overbevist om at de vil være interessert i en ekstern mekler, som ikke har aksjer i konflikten, sier Helgesen.

Han trekker fram at Nord-Korea foreslo at våpenhvilen som kom da Koreakrigen ble slutt i 1953, skulle omgjøres til en fredsavtale.

– Det har ikke fått gjennomslagskraft, og det er for de fleste vanskelig å forstå hvorfor USA ikke vil inngå en fredsavtale med Nord-Korea, sier Helgesen.

– En slik fredsavtale måtte garanteres av samtlige naboer i regionen og kanskje andre, men det er forutsetningen for at det kan komme en sivil positiv utvikling i regionen slik at nabolandene også kan slappe av i forhold til Nord-Korea, sier han.

USS Carl Vinson

SPENT: Det amerikanske hangarskipet Carl Vinson deltar i militærøvingen med Sør-Korea som startet lørdag.

Foto: AP

– På kollisjonskurs

Når Helgesen skal beskrive Kinas rolle, trekker han fram et ordtak.

– Kineserne har brukt et gammelt kinesisk ordtak om at når to tog er på vei på samme spor mot hverandre i full fart, så er det viktigste man kan gjøre å stoppe begge togene. Og det er det som skal til nå. Det hjelper ikke å stanse bare det ene toget – det andre toget kjører inn i det første uansett, sier Helgesen.

Han tror kineserne har klart å dempe farten på Nord-Koreas tog.

– Togene må stoppes, og det tror jeg kineserne i virkeligheten er de beste av de store aktørene til å klare. Jeg tror at de allerede har klart å dempe farten en god del ved å snakke seriøst med USA og Nord-Korea, men det er ikke slik at Kina kan dirigere Nord-Korea eller USA, sier Helgesen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt