Hopp til innhold

– Gjerningsmannen var en ensom ulv

Man Haron Monis, som sto bak gisseldramaet i Sydney, hadde ingen forbindelser til noen gruppe, sier hans tidligere forsvarer. Den selvoppnevnte sjeiken er tiltalt for medvirkning til drapet på sin ekskone, og ekskonas familie er blant dem som nå raser nå over at 50-åringen ikke var i fengsel.

Man Haron Monis

Man Haron Monis var en ensom ulv, sier hans tidligere forsvarer. Her er han avbildet i 2011.

Foto: DEAN LEWINS / Afp

Man Haron Monis (50), som sto bak gisselaksjonen i Sydney, er en selvoppnevnt sjeik som følte seg dårlig behandlet i av den australske regjeringen.

Nyhetsbyrået Reuters melder at gjerningsmannen skal ha hatt få venner i det store muslimske miljøet i Sydney. Ifølge nyhetsbyrået skal mange i det muslimske miljøet ha ansett mannen for å være ustabil, og en ensom sjel.

Gjerningsmannens tidligere advokat Adam Houda beskriver ham som en dypt forstyrret einstøing, som ikke hadde noen kontakt med Sydneys tett sammenvevde muslimske samfunn.

– Han var en veldig, veldig, veldig uvanlig type, og han hadde ingen forbindelser til noen gruppe. Han opererte helt alene. Han var en ensom ulv, sier Houda.

Les også: Sydney i sorg: «Vår bys hjerte er knust etter døden til disse to uskyldige»

– Mentalt ustabil

Under gisselaksjonen mandag ba gjerningsmannen gislene omtale ham som «The Brother». 50-åringen truet også gislene til å lese opp kravene hans i videoer, som ble lastet opp i sosiale medier.

De to hovedkravene var å få et flagg av typen brukt av terrorgruppa Den islamske staten, i tillegg til en samtale med Australias statsminister Tony Abbot. 50-åringen hevdet selv at han utførte gisselaksjonen på vegne av terrorgruppa IS, men foreløpig har det ikke dukket opp opplysninger som underbygger dette.

På en pressekonferanse mandag bekreftet Abbot at gisseltageren var godt kjent for politiet fra tidligere. Abbot sa også at 50-åringen var besatt av ekstremisme, og psykisk syk.

– Mannen hadde et langt rulleblad med voldelig kriminalitet, opptatthet av ekstremisme og mental ustabilitet. Under hendelsen forsøkte han å dekke over sine handlinger med symbolikken til dødskulten IS, sa Abbott.

I en ny pressekonferanse tirsdag morgen, norsk tid, sa Abbot at Monis ikke skal ha stått på noen terrorliste. Abbot brukte også mye tid på å undestreke at han ikke så på Monis som noen representant for en religion.

– Dødskulten IS har ingenting med religion å gjøre. Det er noe som syke individer gir etter for. Og i alle samfunn er det noen syke individer, sa Abbott tirsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Man Haron Monis

Dette bildet viser det som skal være Man Haron Monis inne på Café Lindt under mandagens 16 timer lange gisselaksjon.

Foto: Uncredited / Ap

– Vi må gjøre noe

I en aviskommentar publisert i The Sydney Morning Herald skriver reporter Anne Davis om et møte med Monis i september i år. Davis skriver at hun møtte Monis, som kalte seg selv Sjeik Haron, i forbindelse med et møte i den ekstremistiske gruppa Hizb ur Tahrir.

Bakgrunnen for møtet var at australsk antiterrorpoliti hadde slått til mot en rekke hus Sydney, og Davis skulle dekke reaksjonene i det muslimske miljøet.

Davis forteller at hun oppfattet Monis som «litt ustabil», og «litt ekkel». Monis skal ha fortalt at han sendte mange brev til regjeringen om hva som var galt i Australia, men at han følte at dette ikke var nok.

– Jeg tror ikke det å snakke holder. Vi må gjøre noe, sa Monis til Davis, snaue tre måneder før angrepet på Lindt Café.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Man Haron Monis

Man Haron Monis kom til Australia fra Iran som flyktning. Her er han avbildet på et udatert bilde.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Skulle ønske han var død

Gjerningspersonen ble drept mandag, da tungt bevæpnet politi tok seg inn i kafeen ved Martins Place i Sydney der han holdt et titalls gisler fanget. To gisler, Tori Johnson og Katrina Dawson, døde da politiet endelig gikk til aksjon etter 16 intense timer.

50-åringen ble i fjor tiltalt for medvirkning til knivdrapet på sin ekskone. Nå raser broren og moren til ekskona over at gjerningsmannen ble løslatt mot kausjon, skriver 7 News.

På Facebook har ekskonas familiemedlemmer gitt uttrykk for at de mener løslatelsen av Monis viser at «systemet ikke fungerer», og at de er glade for at han nå er død.

Tidligere i år ble Monis også siktet for et seksuelt motivert overfall på en kvinne i Sydney, og ytterligere 40 siktelser om overgrep mot seks kvinner ble tatt ut i oktober.

For to år siden ble han også dømt for å ha sendt hatbrev til familiene til åtte australske soldater som var drept i Afghanistan.

Men til tross for det lange rullebladet og de alvorlige anklagene var han på frifot etter å ha blitt løslatt mot kausjon.

– Følte at han ikke hadde noe å tape

En annen tidligere forsvarer, Manny Conditsis, beskriver ham som en sinnsforvirret person.

– Hans ideologi er så sterk at det overskygger hans fornuft og objektivitet, sier Conditsis til ABC News.

– Sett i lys av at han var løslatt mot kausjon for alvorlige anklager og hadde opplevd forferdelige ting i fengsel, tror jeg han har følt at han ikke hadde noe å tape og derfor gjorde noe så desperat og grusomt som dette, sier han videre.

Dagen etter dramaet spør mange australiere hvordan det kunne ha seg at en mann med så mange kriminelle anklager hengende over seg, kunne gå fritt rundt og utløse et drama der to uskyldige mennesker ble drept.

Statsminister Abbott har altså bekreftet at Monis var godt kjent av det australske politiet, men New South Wales' delstatsminister Mike Baird ville ikke kommentere da han ble spurt om det passet seg at han var på frifot.

Greg Barton, direktør ved Global Terrorism Research Centre ved Monash-universitetet, sier at politiet kunne ha overvåket ham 24 timer, men at de må konsentrere sine ressurser, og bare kan overvåke noen få så konsentrert av gangen.

Barton mener at Monis nok kom langt ned på listen over personer man prioriterte å overvåke.

– Politiet må fokusere på dem som de vet er i stand til å utføre store og spektakulære angrep, sier Barton.

Bildegalleri: Sydney sørger over de døde etter gisselaksjonen

Følte seg urettferdig behandlet

Nettsiden til Monias, som nå er tatt ned, tegner et bilde av en mann det er i ferd med å rakne for, og som uttrykker et rødglødende hat mot australske domstoler og myndigheter - som han beskylder for å være imot muslimer.

«Man Haron Monis har vært under kontinuerlig angrep & falske anklager fra den australske regjeringen & medier siden han startet sin politiske brevkampanje i 2007», skriver han om seg selv.

Han beskylder også myndighetene for å ha tatt fra ham de to barna hans og nekte ham å besøke dem, eller til og med ringe til dem.

Nettsiden gir kanskje den beste forståelsen av motivene hans for gisselaksjonen. Der har han lagt ut detaljerte bilder av barn han sier er drept i amerikanske bombeangrep, avisutklipp av hans opptredener i retten og erklæringer han har sendt til australske muslimer og statsminister Tony Abbott.

Han sammenligner seg selv med Julian Assange og sier han er blitt forfulgt for sine politiske synspunkter, blant annet med falske anklager om seksuelle overgrep.

Sent mandag kveld, norsk tid endte politets aksjon mot den tilsynelatende sinsforvirrede gjerningsmannen altså med at to gisler ble drept, og fire andre ble såret.

Sydney i sorg

Mange hundre personer møtte tirsdag opp for å minnes de døde etter gisselaksjonen i Sydney.

SISTE NYTT

Siste nytt