– Gjemte meg i gresset da bussen eksploderte bak meg

Den norske journalisten Øystein Windstad ble slått kraftig i ansiktet da han var på vei til Tsjetsjenia på reportasjetur. Den norske journalisten har skrevet kritiske saker om regimet der tidligere.

Norsk journalist ble angrepet

ANGREPET: Ny Tid-journalist Øystein Windstad satt i en minibuss sammen med fire andre journalister da flere menn gikk til angrep med planker og køller.

Foto: Øystein Windstad / Ap/NY Tid

Ny Tids journalist Øystein Windstad og reisefølge satt i en minibuss da maskerte menn dukket opp i flere biler.

– De kom med store trestokker og knuste alle vinduene i bussen. De klatret inn frontruten og slo det de greide på alle sammen , sier Windstad til NRK.

De fem journalistene var på reportasjetur sammen med russiske menneskerettsaktivister og angrepet skjedde på grensa mellom de russiske republikkene Ingusjetia og Tsjetsjenia i går kveld.

– Jeg så at de var uoppmerksomme et sekund, og greide å hoppe ut av bussen. Jeg la på sprang bortover en mark, og klarte å gjemme meg i det høye gresset. Sekunder etter at jeg klarte å ta meg ut av bussen, eksploderte den, sier journalist Øystein Windstad til NRK.

FORTELLER: Øystein Windstad forteller om dramatiske minutter da reisefølge han var en del av ble stoppet og angrepet av maskerte menn i går kveld.

– Nå er det slutt for meg

Øystein Windstad ble angrepet

SLÅTT I ANSIKTET: Journalist Øystein Windstad ble slått i ansiktet med trestokker og knyttenever.

Foto: Øystein Windstad / Ny Tid

Windstad satt bakerst i minibussen da angrepet skjedde. Han forteller at han ikke klarte å dekke seg til slik som de andre og at mennene derfor slo mest på ham:

– De ropte på russisk "journalist, journalist" og slo meg lenge og hardt, sier Windstad over telefon når NRK snakker med han morgenen etter angrepet.

De andre passasjerene på bussen, blant dem en svensk og to russiske journalister, ble også banket opp. Det var nordmannen som fikk mest skader, men alle får behandling på sykehus.

Windstad forteller at mennene rev av ham klærne på overkroppen og prøvde å dra ham ut av bussen.

– Aggresjonsnivået deres og det at de dro kvinner etter håret gjorde at jeg tenkte "nå er det slutt for meg", "nå vil de drepe oss", sier nordmannen.

Ble slått og sparket flere steder

VISER SKADENE: Den norske journalisten viser skadene han fikk etter å ha blitt slått flere steder med planker og køller.

Foto: Øystein Windstad / NY Tid

Gjemte seg i gresset

– Jeg satt i bar overkropp og fikk slag og stokkeslag fra alle sider. Jeg blødde mye og fikk store skader, forteller Windstad.

I et ledig sekund hoppet Windstad ut av et vindu og stakk av fra de maskerte mennene.

– Jeg la på sprang bortover en mark og gjemte meg i det høye gresset. Sekunder etter at jeg kom ut av bussen, eksploderte den og stod i full fyr og flammer, sier Windstad og fortsetter:

– Jeg antok at de kom til å avrette resten av følge mitt. Jeg har laget saker om dette regimet før og vet hvordan de oppfører seg og hva de gjør, forteller Windstad.

Ny Tid redaktør Truls Lie sier at angrepet på journalisten Øystein Windstad er sjokkerende

SJOKKERT: Ny Tids redaktør, Truls Lie, sier han er sjokkert over angrepet på minibussen med journalister og menneskerettsaktivister.

Tredje angrep

Viser skadene etter angrepet

SKADER: Jeg fikk ganske mye skader, forteller Øystein Windstad.

Foto: Øystein Windstad / Ny Tid

Journalistene var på vei til Tsjetsjenias hovedstad Groznyj der de skulle møte ofre for brudd på menneskerettighetene og familiemedlemmer til bortførte mennesker.

Advokat Dmitrij Utukin, som jobber for Komiteen mot tortur i Russland, sier til AFP at han tror Tsjetsjenia kan stå bak angrepet.

– De har fulgt gruppen helt siden journalistene ankom, sier han. Det er tredje gang komiteen blir utsatt for angrep, ifølge den russiske avisa Kommersant. I fjor ble hovedkontoret i Groznyj angrepet to ganger.

Thomas Spence

Leder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence, beskriver angrepet som alvorlig.

Foto: Morten Brakestad

Ifølge Utukin har tidligere reportasjeturer i området vært organisert av tsjetsjenske myndigheter. Det har gjort det vanskelig å belyse problemene i Tsjetsjenia, der den Kreml-vennlige lederen Ramzan Kadyrov slår hardt ned på opprør.

Ny Tid hadde konferert med blant andre menneskerettighetsorganisasjonen Helsingforskomiteen før de reiste. Og de trodde det ville være tryggere å reise i området i en større gruppe.

– Det har tidligere vært mindre sannsynlig at en gruppe med journalister og advokater skulle bli angrepet i dette området. Nå er det overraskende at det faktisk har skjedd, sier Lene Wetterland i Helsingforskomiteen til NRK.

Journalist-leder: – Veldig alvorlig

Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag beskriver angrepet på Windstad og de andre journalistene som svært alvorlig.

– Dette er journalister som er ute i et lovlig oppdrag for å informere om det som skjer i området. Journalister er også gjennom FN-vedtak særlig beskyttet for å kunne gjøre den viktige jobben. Når de angripes, fratas de muligheten til å gjøre jobben sin.

Laster kart, vennligst vent...

OVERFALT: Minibussen med presse og menneskerettighetsaktivister ble angrepet i Ingusjetia i Russland onsdag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt