Hopp til innhold

– Gbagbo forhandler om sin avgang

Elfenbenskystens hardt pressede president Laurent Gbagbo skal være villig til å forhandle om sin egen avgang, ifølge landets ambassadør til Frankrike. Men Gbagbos talsmann avviser dette.

Laurent Gbagbo

Elfenbenskystens president Laurent Gbagbo skal være i gang med forhandlinger om sin egen avgang, ifølge en ambassadør.

Foto: SEYLLOU DIALLO / Afp

Det er Ally Coulibaly som tirsdag morgen sier til den franske radiokanalen RFI at Gbagbo skal være klar for forhandlinger.

Ally Coulibaly

Ally Coulibaly.

Foto: Ap

– Ikke for sent å forhandle

Coulibaly ble utnevnt til ambassadør av Alassane Ouattara, Gbagbos rival i presidentkampen. Coulibaly er en nær rådgiver for Ouattara, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Jeg tror Gbagbo er i live, og jeg har fått høre at han forhandler om sin egen avgang, sier Coulibaly til RFI. Han sier at han ikke vet gjennom hvilke kanaler Gbagbo forhandler, eller om det er mellommenn involvert.

Coulibaly er klar over at det kommer motstridende meldninger om hva som foregår i Elfenbenskysten, og sier til RFI at han ikke ønsker å komme med feil informasjon. Han opplyser også at han ikke kan være 100 prosent sikker på at det stemmer.

– Men jeg har hørt at Gbagbo siden i går har ønsket å gå til forhandlingsbordet. Og det er ikke for sent å gjøre dette, sier Coulibaly.

Det internasjonale samfunnet har lenge bedt og krevd at Gbagbo skal trekke seg, noe han i hvert fall til nå har nektet å gjøre.

Gbagbos soldater nekter å overgi seg

I går gikk franske soldater og FN-soldater sammen med ivorianske soldater som er lojale overfor Ouattara til kamp mot Gbagbos soldater i landets største by og økonomiske hovedstad, Abidjan. Vitner forteller at i morgentimene tirsdag høres det fremdeles skudd flere steder i byen, blant annet i bydelen Plateau, der presidentpalasset ligger.

Det skal være minst ett helikopter i luften over palasset, som fremdeles holdes av soldater lojale overfor president Gbagbo. Soldatene har så langt nektet å overgi seg.

Da angrepet begynte sent mandag var målene Gbagbos tilfuktssteder og våpenlagre, og det ble - fra Ouattaras side - uttrykt håp om at alt ville være over i løpet av timer.

Også USAs president Barack Obama gikk på talerstolen i går med oppfordringen om at Gbagbo måtte repsektere folkets vilje og avslutte sin presidentgjerning.

En talsmann for Gbagbo sier at presidenten er overrasket over det direkte angrepet fra de franske soldatene, siden han fremdeles var åpen for dialog.

– Overgir seg ikke

En av Gbagbos rådgivere i Paris, Toussaint Alain, har beskrevet angrepene som «ulovlige» og at de ikke er annet enn «attentatforøk» mot Gbagbo.

– Han er i live, han har ikke blitt tatt til fange og han har ingen tanker om å overgi seg, sier Alain til nyhetsbyrået Reuters mens Ouattaras soldater har omringet flere av husene Gbagbo kan befinne seg i.

Gbagbo har tidligere utstedt ordre om å utvise FNs soldater fra Elfenbenskysten. FNs generalsekretær Ban Ki-moon beskylder Gbagbo for å ha trappet opp bruken av granatkastere, raketter og maskingevær mot sivile.

Gbagbos soldater beskyldes for å ha brukt snikskyttere i angrep mot FNs hovedkvarter i Abidjan. Fire FN-soldater skal ha blitt såret.

FNs sikkerhetsråd vedtok dermed 30. mars resolusjon 1975, med sanksjoner mot Gbagbo, mandat til å beskytte sivile og forhindre bruk av tungt skyts.

Minst 1500 mennesker har blitt drept som følge av hendelsene etter valget i november i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt