– Gaza-konvoien seiler snart

Skip i Gaza-konvoien kan snart være på vei fra Aten. Meldinger fra ett av skipene tyder på at de gjør seg klar for en snarlig avreise.

PALESTINIANS-ISRAEL/FLOTILLA Activists hold placards before a news conference regarding preparations of a Gaza-bound flotilla in Athens

Utålmodige aktivister har samlet seg i Aten for å være med på ti skip som skal forsøke å bryte Israels blokade av Gazastripen.

Foto: YIORGOS KARAHALIS / Reuters

Eirik Veum

NRKs mann i Israel, Eirik Veum, tror enkelte skip i Gaza-konvoien snart legger fra havn i Hellas.

Foto: Anders Brekke / NRK

NRKs reporter, Eirik Veum, befinner seg i Tel Avi i Israel. Han forteller at det kan virke som noen av skipene i konvoien vil seile i løpet av kort tid.

– De meldingene som har kommet, sier at enkelte av skipene i konvoien kommer til å gå uansett hva greske myndigheter sier. Nå ønsker de å trosse forbudet mot å seile i løpet av kort tid, sier Eirik Veum.

Venter snarlig avreise

Tidligst kan skipene være på tur ut av Aten allerede i kveld, melder NRKs reporter.

– Det kan skje i kveld, i natt eller i morgen tidlig. Dette har også den israelske marinen fått med seg, og de er i høyeste beredskap.

I starten var det meningen at omtrent 50 skip skulle være med i konvoien til Gaza, nå er det bare noen få igjen.

– De israelske styrkene kommer uansett til å prøve å stanse konvoien. Jo mindre konvoien blir, jo større tror den israelske hæren at risikoen er for å møte ekstreme aktivister. De frykter mer vold, sier Veum.

– Vi kan være sabotørene

Det har lenge vært høyst usikkert når «Frihetsflåten II» kan seile mot Gazastripen og om aksjonen i det hele tatt lar seg gjennomføre.

Det irske skipet har i likhet med skipet Juliano, som skal brukes av norske, svenske og greske aktivister, fått problemer med propellen. Ifølge irske aktivister er båten utsatt for «profesjonell og svært kalkulert» sabotasje slik at båten ikke kan delta i aksjonen.

Nå innrømmer kilder i den israelske etteretningstjenesten at de kan ha vært med på sabotasjen.

– De siste dagene har israelske styrker kategorisk avfeid sabotasjeryktene, men i dag har jeg snakket med en kilde i det israelske militæret, og han bekrefter at de er i stand til å utføre denne type oppdrag. Han ser ikke bort fra at etteretningstjenesten har vært involvert i sabotasjen, sier Veum.

Video Reporter Eirik Veum direkte fra Tel Aviv

VIDEO: Se reporter Erik Veum direkte fra Tel Aviv.

UD nekter

Israelsk UD avviser imidlertid, og latterliggjør, aksjonistenes anklager om sabotasje.

– Det er som en James Bond-aktig insinuasjon, noe som er ganske morsomt, men det har ingenting med virkeligheten å gjøre, sier Ilana Stein, talsperson for israelsk UD, til det svenske nyhetsbyrået TT.

SISTE NYTT

Siste nytt