Hopp til innhold

– Gatene ser ut som en krigssone

Folk i Tunisia setter nå sin lit til at militæret skal få kontroll i landet, sier NRKs reporter Erik Aasheim, som selv fikk besøk av tunisisk politi på hotellrommet.

Video b7dd1c08-a242-4464-9211-f5b8633a476b.jpg

Video: - Politiet har akkurat vært inne på hotellrommet mitt for å forsikre seg om at vinduene er lukket, sier Eirik Aasheim fra Tunis.

– Rett før portforbudet klokken 17 var jeg ute og gikk på paradegaten her i Tunis. Det er politi og tanks overalt, og skyting mange steder. Flere helikopter ligger nå tett over denne gaten som ser ut som en krigssone, forteller Aasheim på telefon fra Tunis.

Sjekker hotellrom

Demonstranter i Tunisia

Demonstranter tok til gatene og kastet stein mot politiet og militæret.

Foto: Christophe Ena / Ap

Tunisia balanserer fortsatt på randen av sammenbrudd etter opprøret som fredag tvang president Zine al-Abidine Ben Ali på flukt, og militæret sjekker nå alle hotellrommene som vender ut mot de sentrale gatene i landets hovedstad.

– Politiet har akkurat vært inne på hotellrommet mitt for å forsikre seg om at vinduene er lukket, siden jeg har vinduer ut mot denne paradegaten. Åpne vinduer fører nemlig til at militæret skyter mot vinduene i frykt for at det skjuler seg snikskyttere der, sier Aasheim.

Søndag ble minst to angivelige snikskyttere drept i nærheten av innenriksdepartementet i hovedstaden Tunis. Det brøt også ut skuddvekslinger mellom politi og gjengmedlemmer utenfor hovedkvarteret til landets største opposisjonsparti PDP.

Militære-sammenstøt

I kveld ble det også rapportert om sammenstøtt mellom hæren og tidligere medlemmer at presidentgarden, det opplyser militære kilder til nyhetsbyrået Reuters.

Helgen har vært preget av omfattende plyndring, ildspåsettelser og en svært spent situasjon i Tunis og andre byer. I mange nabolag dannet befolkningen improviserte grupper for å forsvare hus og hjem mot plyndrere.

Plyndring av hus i Tunisia

Mange hus og butikker har blitt plyndret i løpet av helgen.

Foto: Hassene Dridi / Ap

Flere analytikere, blant dem førsteamanuensis Marit Tjomsland ved Hemil-senteret ved Universitetet i Bergen, frykter at Ben Alis folk står bak.

– En ting som ser ut til å være bekreftet, er at tusenvis av kriminelle har vært mobilisert av det gamle regimet for å spre frykt og terror over store deler av landet, sier hun til NTB.

Spørsmålet er om det er den tidligere presidenten og hans nærmeste støttespillere, eller større deler av partiet som står bak.

Sikkerhetssjef arrestert

Sikkerhetssjefen til Tunisias styrtede president, general Ali Seriati, ble søndag arrestert mistenkt for å konspirere mot landets nye lederskap.

Det som kan bremse kaoset, er en tydelig vei framover. Den fungerende presidenten Fouad Mebazza har bedt statsminister Mohamed Ghannouchi om å danne en nasjonal samlingsregjering, som etter planen skal presenteres mandag.

Tjomsland beskriver situasjonen som veldig sårbar, men mener det er håp for landet dersom tunisierne klarer å få etablert en koalisjonsregjering som folk flest opplever som representativ.

Sjokkbølger

– Opposisjonen er svak og uorganisert etter over 20 år med politisk undertrykking.
Ett av problemene er at grunnloven bare gir 60 dager til å holde nyvalg. Det er altfor lite for alle andre enn det gamle regjeringspartiet til å komme på banen og gjøre politikken sin kjent, sier hun.

Opprøret i Tunisia, som er det første i den arabiske verden der regjeringen kastes etter en folkelig oppstand, har sendt sjokkbølger gjennom Midtøsten og Nord-Afrika, ikke minst i Egypt og Algerie, som har lignende autoritære styresett.

I Libya beklaget den autoritære lederen Muammar Gaddafi at Ben Ali ble tvunget til å trekke seg, men i Egypt og i Jordan har det vært demonstrasjoner til støtte for opprøret i Tunisia.