Hopp til innhold

Obama til Gbagbo: – Du må gå av umiddelbart

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den franske forsvarsministeren Gerard Longuet sier at krisen i Elfenbenskysten kan bli løst i løpet av de neste timene. Samtidig ber USAs president om at Laurent Gbagbo må gå av umiddelbart.

Forsvarssjefen til hardt pressede president Laurent Gbagbo i Elfenbenskysten sier tirsdag ettermiddag at soldatene hans har sluttet å kjempe mot Alassane Ouattaras soldater.

Laurent Gbagbo

Laurent Gbagbo skal være klar for å overgi seg.

Foto: THIERRY GOUEGNON / Reuters

Ouattaras soldater omringet i formiddag Gbagbos presidentpalass, der de er 80 prosent sikre på at han gjemmer seg. Ifølge CNN ønsker de å ta presidenten til fange.

I ettermiddag kommer det melding fra franske myndigheter om at Gbagbo er i direkte forhandlinger om sin avgang. Dette blir bekrefetet av Gbagbos offisielle talsmann.

Obama: – Gå av

USAs president Barack Obama ber tirsdag ettermiddag Gbagbo om å gå av umiddelbart. Tidligere i dag sa presidenten at han måtte gi opp forsøket om å fortsette som president.

– Han må be sine tilhengere om å legge ned våpnene, sier Obama.

Barack Obama

Barack Obama ber Gbagbo om å gå av nå.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Presidenten sier samtidig at han støtter FN-styrkene i landet, melder Reuters.

Vil unngå plyndringer og heksejakter

Litt før klokken 14 fortalte forsvarssjef general Philippe Mangou at hans soldater hadde lagt ned våpnene. Det er ikke kjent ennå hvem som har gitt ordren.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har Mangou bedt FN-styrkene - som sammen med ivorianske og franske soldater har deltatt i kampene mot Gbagbos-lojale soldater - om en våpenhvile.

Samtidig blir det forhandlet om vilkårene for en våpenhvile i residensen til den franske ambassadøren,.

– Etter de franske styrkenes bombing på våre posisjoner og enkelte strategiske punkter i Abidjan, har vi lagt ned våpnene og bedt ONUCI (FN-styrkene) om en våpenhvile, sier Mangou.

Mangou legger til at han håper at våpenhvilen «vil beskytte befolkningen, soldatene, presidents livvakter, presidenten og hans familie og medlemmene av regjeringen».

– Vi ber også ONUCI om å gjøre alt for å unngå plyndringer og heksejakter, sier Mangou.

General Mangou deserterte fra Gbagbos styrker i forrige uke, men kom i går tilbake etter sidenge fordi han ombestemte seg.

Video Bombing i Abidjan

En amatørvideo viser FN-styrkene som bomber Abidjan.

Gbagbo-minister søker beskyttelse

Det har mandag og tirsdag vært kraftige kamper i landets største by, Abidjan. Kampene står mellom soldatene til Gbagbo, som har nektet å gi fra seg makten til tross for at han tapte presidentvalget i november i fjor, og styrkene til hans utfordrer Ouattara, som internasjonalt er regnet som den legitime vinneren av presidentvalget.

Det meldes samtidig at Alcide Djedje, Gbagbos utenriksminister, har reist til boligen til Frankrikes ambassadør til Elfenbenskysten, Jean-Marc Simon.

Men det er ikke kjent hva Djedje gjør der, og informasjonen som i dag kommer fra Elfenbenskysten er motstridende. Det er ikke kjent hvilke planer Gbagbo har.

Alassane Ouattara-lojale soldater i Elfenbenskysten

Alassane Ouattara-lojale soldater i Elfenbenskysten.

Foto: Emmanuel Braun / Reuters

Motstridende meldinger om Gbagbo

Tidligere i dag meldte det afrikanske landets ambassadør til Frankrike, Ally Coulibaly, at Gbagbo var i forhandlinger om å overgi seg.

Opplysningene er ikke helt sikre fordi Coulibaly er en nær rådgiver for og utnevt av Gbagbos rival Ouattara, og fordi Gbagbos talsmann senere gikk ut og sa at presidenten slett ikke hadde til hensikt å overgi seg.

Nyhetsbyrået Reuters har en kilde som sier at Djedje er hos den franske ambassadøren for å forhandle, men ikke hva slags forhandlinger det er snakk om. Reuters gjengir også den Ouattara-kontrollerne TV-kanalen TCI, som melder at Djedje er hos ambassadøren for å søke beskyttelse.

Nyhetsbyrået AFP melder at Djedje sier at president Gbagbo er sammen med familien sin i boligen i presidentpalasset i Abidjan, og at han er under angrep.

Overfor AFP bekrefter Djedje at han er i hjemmet til den franske ambassadøren - som ligger ikke langt fra presidentpalasset - men sier ikke hvorfor han er der.

Kamper i Elfenbenskysten

Video: Seniorforsker Morten Bøås i FAFO mener at Frankrikes og FNs innblanding kan føre til flere problemer for folket i Elfenbenskysten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.