NRK Meny
Normal

– Gaddafis styrker har drept 10.000

Opprørerne sier at militære styrker lojale til Muammar al-Gaddafi har drept så mange som 10 000 personer hittil i kampene som herjer Libya. I dag meldes det om fortsatt harde kamper i havnebyen Misrata.

Opprørere i Misrata, Libya
Foto: MICHEL MOUTOT / Afp

Misrata er en av få byer vest i Libya der opprørerne har stått sterkt. Byen har lenge vært preget av harde kamper mellom militære styrker lojale til Gaddafi og opprørerne som i perioder har tatt kontrollen i byen.

I dag har det vært harde kamper i Misrata, og Gaddafi-styrkene skal ha skutt med tungt skyts.

– Det har vært harde kamper rundt Tripoli-gaten i Misrata. Angrepet ble slått tilbake av opprørere, sa en talsmannen Mohamad Abu Shaara for opprørerne til nyhetsbyrået Reuters.

Opprørstalsmannen hevdet på telefon til nyhetsbyrået at det var et av flere framstøt fra Gaddafi-styrkene i dag som har blitt slått tilbake. Talsmannen hevdet også at det var flere drepte i angrepet, men kunne ikke gi noen konkrete tall.

Les kommentar: Diktatorens usikre framtid

Gaddafi og hans regime sier de kjemper mot opprørsgrupper med koblinger til Al Qaida i området. Det er svært vanskelig å kontrollere opplysningene fra de to sidene i konflikten, spesielt i Misrata ettersom få journalister slipper inn der og får rapportere uavhengig hjem til sine redaksjoner.

De libyske opprørerne og opposisjonen har derimot gått ut med nye tall på drepte for konflikten som helhet i dag.

Catherine Ashton og Majhmoud Jibril

Majhmoud Jibril fra Libyas opposisjon var i dag i Luxembourg der han blant annet møtte EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

– 20 000 er savnet og 30 000 skadd

En representant for opposisjonen var i dag i Luxembourg for å snakke med EUs utenriksminister. I forbindelse med møtet kom talsmannen med nye store tall over hvor mange de mener har mistet livet i konflikten.

– Vi har nå rundt 10 000 drepte personer i våre oversikter. De er blitt drept av Gaddafis styrker, sa talsmannen for opposisjonen og opprørsalliansen som kjemper for at Libyas mangeårige leder Muammar al-Gaddafi skal kastes.

I forbindelse med møtet hos de europeiske utenriksministrene ba talsmannen om sterkere involvering fra Europa for å beskytte sivile i konflikten.

– I tillegg til de døde er 20 000 savnet. 30 000 er skadde, og rundt 7000 av dem er alvorlig skadd og i fare for å miste livet, sa talsmannen.

Avviste våpenhvile

Muammar al-Gaddafi hytter med nevene fra biltak (10. april 2011)

Muammar al-Gaddafi viste seg offentlig da han fikk besøk fra Den afrikanske union.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

I helga møtte president Muammar al-Gaddafi en delegasjon fra Den afrikanske union (AU). Gaddafi skal da ha akseptert et forslag til veikart som skal skape fred i landet. Mandag møtte AU-delegasjonen opprørerne i deres hovedsete Benghazi øst i landet.

Opprørerne på sin side avviste forslagene til våpenhvile. De krever at Gaddafi-lojale styrker må trekkes ut av flere områder får de kan gå med på noen avtale.

De har tidligere også hatt klare krav om at Gaddafi må gå av, men en talsmann sa at de vil se på fredsplanen framover.

– Det libyske folket har gjort det veldig klart at Gaddafi må gå av, men vi vil vurdere forslaget når vi får flere detaljer, sier opprørernes talsmann Mustafa Gheriani.

Sykehuskilder i Misrata kunne i går også melde at de kunne bekrefte minst 250 drepte i konflikten den siste måneden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt