– Gaddafis sønn drept i NATO-angrep

Muammar Gaddafis yngste sønn og tre barnebarn ble drept i et NATO-angrep natt til søndag.

Video Gaddafis sønn drept i NATO-angrep

NATO angrep natt til søndag huset til Muammar Gaddafis yngste sønn, Saif al-Arab, som ble drept i angrepet. Tre av Gaddafis barnebarn ble også drept, opplyser en regjeringstalsmann i Tripoli.

Mussa Ibrahim, talsmann for den libyske regjeringen

– Det er vel klart for alle at det som nå skjer i Libya ikke har noe som helst med beskyttelse av sivilbefolkningen å gjøre, sa regjeringstalsmannen Mussa Ibrahim etter nattens angrep som kostet Muammar Gaddafis sønn og tre barnebarn livet.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

Den libyske lederen var selv i huset, men slapp uskadd fra angrepet, opplyser en regjeringstalsmann i Tripoli.

Huset til Gaddafis 29 år gamle sønn Saif al-Arab i den velstående Bab al-Azizya ble truffet av tre raketter, sier talsmannen Mussa Ibrahim.

Saif al-Arab ble drept, sammen med tre av Gaddafis barnebarn. Flere andre venner og familiemedlemmer skal ha blitt skadd.

– Huset til Saif al-Arab, som var den yngste av lederens barn, ble angrepet med stor kraft i natt. Lederen var også i huset, sammen med sin kone, venner og slektninger, opplyser talsmannen Mussa Ibrahim.

Gaddafis sønn drept i NATO-angrep

Her er NATO-prosjektilet som skal ha tatt livet av Saif al-Arab.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

– Attentat

– Dette var et direkte forsøk på å likvidere lederen av dette landet, legger Ibrahim til.

NATO bekrefter flyangrepet, som de hevder var rettet mot et militært mål. Ingen uavhengige kilder har så langt bekreftet opplysningene om at Gaddafis sønn og tre barnebarn skal ha mistet livet i angrepet.

– Alle NATOs mål er av natur militære. Vi går ikke etter enkeltpersoner, sier lederen for NATOs operasjoner i Libya, brigadegeneral Charles Bouchard.

– Jeg er kjent med de ubekreftede medierapportene om at noen av Gaddafis familiemedlemmer kan ha blitt drept. Vi beklager alle tap av liv, særlig uskyldige sivile som rammes som følge av den pågående konflikten, sier Bouchard.

Rasert

Journalister i Tripoli ble natt til søndag tatt med til det raserte huset. Store deler av taket var knust, og bygningen var et virvar av betongbiter, armeringsjern og knust glass. Lenestolene inne var fulle av metallsplinter, i hagen bak huset sto et fotballspill.

Journalistene på stedet hadde vanskelig for å tro at noen som oppholdt seg i huset da rakettene traff, kunne ha overlevd angrepet.

– Det er vel klart for alle at det som nå skjer i Libya, ikke har noe som helst med beskyttelse av sivilbefolkningen å gjøre, sa talsmannen Mussa Ibrahim.

(Saken fortsetter under bildet)

Skader på Gaddafis hus etter NATO-bombing

Libyske myndigheter tok natt til søndag journalister med på en guidet tur i det raserte huset.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Playboy

Saif al-Arab var 29 år gammel og den yngste av Gaddafis seks sønner. Han bodde og studerte i mange år i München i Tyskland, der han var kjent for å være litt av en playboy.

I hjemlandet har han holdt en lav profil, i motsetning til flere av sine eldre brødre.
Nyheten om drapet på Saif al-Arab ble feiret med skuddsalver i lufta i den opprørskontrollerte byen Benghazi natt til søndag.

– De er så glade for at Gaddafi har mistet sønnen i et flyangrep at de skyter i lufta for å feire, forteller en talsmann for opprørerne, oberst Ahmed Omar Bani.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Feirer Gaddafi-sønns død

SE VIDEO: Opprørerne i Benghazi feiret i natt at flere av Gaddafis familiemedlemmer er drept.

Ukjent nasjonalitet

Norge er et av seks land som deltar i bombingen av mål på bakken i Libya, men det er ikke kjent hvilken nasjonalitet flyene som deltok i nattens angrep mot Tripoli, hadde.

NATO sier de er kjent med rapportene fra det libyske regimet om at medlemmer av Gaddafis familie skal ha blitt drept, men vil foreløpig ikke kommentere opplysningene.

– Vi beklager at menneskeliv har gått tapt, særlig at uskyldige sivilie blir rammet av konflikten i Libya, sier lederen for NATOs operasjoner i Libya, brigadegeneral Charles Bouchard.

– I tråd med resolusjonen

FNs sikkerhetsråd har i en resolusjon åpnet for bruk av militærmakt for å beskytte sivilbefolkningen mot overgrep fra regjeringsstyrkene i Libya. NATO har høstet kritikk, blant annet fra Kina og Russland, for å gå ut over dette mandatet ved å angripe det enkelte hevder er ikke-militære mål.

I en uttalelse til BBC søndag, avviser den britiske statsministeren at de har gått over streken.

– NATOs angrepsstrategi er i tråd med FN-resolusjon 1973 og har til hensikt å beskytte sivilbefolkningen ved å ødelegge for Gaddafis krigføring. Det gjelder selvsagt destruksjon av militære våpen, men også av kommandosentraler og andre militære lokaliteter, sier David Cameron til BBC.

Bygningen som ble bombet natt til søndag huser både militære lokaler og sivile bosteder.

Tidligere i uka bombet norske fly ifølge kilder i Pentagon en bygning tett ved Muammar Gaddafis residens i Tripoli. Ifølge talsmenn for regimet ble flere personer drept i angrepet.

Muammar Gaddafi

Muammar Gaddafi skal selv ha befunnet seg i huset som ble angrepet natt til søndag. Sønnen og tre sønnesønner ble drept, men den libyske lederen slapp uskadd fra det, opplyser en talsmann.

Foto: Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt