NRK Meny
Normal

– Gaddafis folk fjerner lik og «sminker» Tripolis gater

Lik forsvinner på mystisk vis før internasjonale medier ankommer Libyas urolige hovedstad Tripoli.

Brann i Tripoli

Tripoli har vært åsted for drap, skyting og harde kamper mellom demonstranter og Gaddafi-vennlige grupperinger de siste dagene. Nå blir byen rengjort.

Foto: Ap

Det blir ryddet opp i Tripolis gater, og på sykehusene forsvinner likene på mystisk vis. Dette skjer rett etter at Gaddafis regime har invitert internasjonale medier på besøk til landet.

Video Muammar al-Gaddafi taler til folket 24. 02.2011

Muammar al-Gaddafi nekter å gå av som leder i Libya.

Foto: Nyhetsspiller

– Tripoli har plutselig blitt rengjort. Samtidig har bygninger som har blitt herjet av brann og ødeleggelser blitt malt hvite igjen, forteller et øyenvitne til BBC News.

Også folk Politiken.dk har snakket med forteller at bevæpnede menn har vasket vekk regjeringsfiendtlige slagord på veggene på bygninger i hovedstaden.

Kilder som jobber på Tripoli Medical Centre forteller til The Guardian at likene av de som har blitt drept de siste dagene har blitt fjernet fra sykehuset og andre sykehus.

Flyktningstrøm

Lørdag morgen har det vært nye kamper i Tripoli, opplyser NRK-reporter Hallvard Sandberg som er i Tunisia, på grensen til Libya. Situasjonen i hovedstaden er likevel langt roligere enn den var fredag, da det ble utkjempet harde kamper i gatene.

Samtidig forsøker tusenvis å ta seg over grensen til Tunisia.

– Mange flyktninger er på vei inn mot grenseposten, og mange har allerede kommet seg over landegrensen, forteller Sandberg.

I løpet av fredagen alene flyktet rundt 7500 mennesker fra Libya til Tunisia. De fleste er arbeidsinnvandrere fra Egypt og Tunisia.

Gaddafi barrikaderer

Øyenvitner forteller at tilhengere av Muammar Gaddafi har barrikadert store deler av den libyske hovedstaden for å hindre regimekritiske demonstranter fra andre deler av landet å komme seg inn i byen.

Men byens innbyggere forbereder seg på at det vil oppstå nye harde kamper mellom Gaddafi-tro sikkerhetsstyrker og regimemotstandere i løpet av lørdagen.

Libyas FN-ambassadør Abdurrahman Mohamed Shalgham

Libyas FN-ambassadør Abdurrahman Mohamed Shalgham brøt med regimet på FNs sikkerhetsråd.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

– Vær så snill, redd Libya

FN-ambassadør Abdurrahman Shalgham var en av de siste viktige libyske diplomatene som fortsatt var lojale mot sin egen regjering. Men fredag brøt han med regimet i en følelsesladd tale i Sikkerhetsrådet.

– Vær så snill, FN, redd Libya. La det ikke bli noen blodsutgytelser; ingen drap på uskyldige. Vi ønsker en handlekraftig, rask og modig resolusjon, sa Shalgham, som selv har kjent Gaddafi siden barndommen.

I innledningen av talen snakket han om forbrytelsene til Adolf Hitler, Josef Stalin og Røde Khmer-lederen Pol Pot i Kambodsja.

Deretter hevdet han at Gaddafi har truet med å drepe sin egen befolkning hvis de ikke aksepterer ham som leder.

Video Amatørvideo fra Zawiya i Libya fredag

Video: Øyenvitner har tatt disse bildene fra gatene i byen Zawiya i Libya fredag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt