– Gaddafi er fremdeles en trussel mot det libyske folk

Selv om opprørerne har kontroll over mesteparten av Tripoli, utgjør Gaddafi stadig en trussel. Han er fremdeles i stand til å føre geriljakrig, advarer utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Video Jonas Gahr Støre i Morgennytt om Libya

I løpet av uken skal flere utenriksministre samle seg til et Libya-møte, trolig i Tyrkia, ifølge utenriksminister Støre.

Foto: Nyhetsspiller

– Gaddafi som trussel mot libyere er ikke over. Man skal ikke se bort fra at han kan føre geriljakrig eller gå mot oljefeltene og den type ting, sier Støre til NRK.

Rett før utenrikministeren skulle delta i Dagsnytt 18 på NRK mandag, fikk han en hastetelefon. Dette var en felles briefing mellom flere utenriksministre i det internasjonale samfunnet, og samtalen dreide seg om situasjonen i Libya.

– Mye arbeid gjenstår

Ifølge Støre var felles-samtalen viktig for å oppsummere situasjonen, som fremdeles er svært uklar.

– Vi kan si at Gaddafi-regimet er i ferd med å falle. Vi er enige om at det nå blir viktig å fortsette og gi støtte til beskyttelsen av de sivile i Libya, i tilfelle det skulle komme et militært anslag fra Gaddafi-regimet, sier Støre.

Selv om opprørerne har kontroll over store deler av Tripoli, er mye fremdeles uavklart.

– Derfor er det fremdeles arbeid som må gjøres, noe overgangsrådet i Libya har vært tydelige på. Det er også viktig at det internasjonale samfunnet nå forbereder seg på hvordan vi kan støtte Libya i denne politiske overgangen, sier utenriksministeren.

– Vi må også gi vår støtte til dette overgangsrådet som mer og mer fremtrer som den autoriteten i Libya som kan ta beslutningter.

(Saken fortsetter under bildet)

Opprørere i Benghazi feirer framgangen i Tripoli

Opprørere i Benghazi feirer framgangen i Tripoli.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

– Delikat situasjon

Det er litt under et døgn siden opprørsstyrkene gikk inn i Tripoli, og kampene pågår fremdeles. Dette gjør det vanskelig for andre parter.

– Når kampene foregår inne i en by er det veldig delikat og vanskelig. Forbindelseslinjene innad i landet er også ganske uoversiktelige sånn som situasjonen er, mye er uavklart, sier Støre.

Mandag ble det kjent at både Egypt og Den arabiske liga har anerkjent opprørsregjeringen som den legitime i Libya. Norge skal på sin side ha en grundig gjennomgang av dette spørsmålet.

– Vi anerkjenner ikke regjeringer som kommer og går, vi anerkjenner stater. Vi vil samordne oss med andre land i forhold til hvordan vi skal forholde oss. Men det viktige nå er at når det militære er over, må man komme raskt i gang med det sivile og libyerne må være med på å definere det.

– Samles til møte i Tyrkia

I løpet av uken skal flere utenriksministre samle seg til et møte, trolig i Tyrkia, ifølge Støre.

– Det er diskusjoner om hvordan det internasjonale samfunnet organiserer seg i ettertid. Sikkerhetsrådet må blant annet uttale seg igjen, FN har planlagt tiden etter Gaddafi, de må komme fram med disse planene, og gjennomgangstonen må være at det er libyernes behov som står i førersetet, sier Støre.

Det snakkes nå om at opprørsstyrken har tatt kontroll over 80 til 90 prosent av Tripoli. Det foregår også kamper rundt Gaddafis store hovedkvarter.

Hvor han selv oppholder seg er ikke kjent.

Lojale Gaddafi-kjempere gir fremdeles opprørerne motstand også i andre deler av Libya. Det er blant annet lommer av motstand på grensa mot Tunisia og i flere andre deler av landet.

SISTE NYTT

Siste nytt