NRK Meny
Normal

– Gaddafi-representant har vært i London

En representant for Muammar al-Gaddafi har vært i London og hatt samtaler med britiske myndigheter, melder BBC.

Libyere demonstrerer til støtte for Muammar al-Gaddafi

Libyere demonstrerer til støtte for Muammar al-Gaddafi. Samtidig kan utsendinger for regimet ha vært i London for å diskutere en vei ut for Libyas leder og familie.

Foto: IMED LAMLOUM / Afp

Det britiske utenriksdepartementet sier at det i alle samtaler med libyske representanter har gjort det klart at «Gaddafi må gå», ifølge BBC.

Nyheten om besøket kom etter at Libyas utenriksminister Musa Kusa kom til Storbritannia og skal ha hoppet av.

Libyas utanriksminister Musa Kusa.

Nyheten om besøket kom etter at Libyas utenriksminister Musa Kusa kom til Storbritannia og skal ha hoppet av.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

BBC oppgir at det er Mohammed Ismail, en av de viktigste rådgiverne til Muammar al-Gaddafis sønn Saif al-Islam, som har vært på besøk i Storbritannia.

Kan se på vei ut

Britisk UD vil ikke offisielt bekrefte besøket overfor BBC, men uttaler følgende: UD «vil ikke komme med løpende kommentarer om våre kontakter med libyske representanter. Men i enhver kontakt vi har, gjør vi det klart at Gaddafi må gå av», er ifølge BBC budskapet.

Utsendingen kan ha ønsket å undersøke muligheten for en vei ut for Libyas leder, spekulerer den britiske kringkasteren.

Britisk UD insisterer på at deres politikk er å oppfordre alle rundt Gaddafi til å gå bort fra det de kaller et «brutalt regime», og i stedet jobbe for en bedre fremtid for Libya, ifølge BBCs diplomatiske korrespondent.

Uklart mandat

Det er ikke er klart hvilket mandat fra Gaddafi-regimet Ismail hadde da han var i London, ifølge korrespondenten. Trolig er Ismail nå tilbake i Libyas hovedstad Tripoli.

De siste dagene har flere spekulert i om Gaddafis sønner, spesielt Saif al-Islam, Saadi og Mutassim, er villige til å diskutere en vei ut enten for hele familien eller kun for faren Muammar al-Gaddafi.

Nyheten om Ismails besøk kommer mens britiske diplomater og etterretningsoffiserer forstetter avhørene av Musa Kusa, som også har ledet Libyas etterretningstjeneste utenfor landets grenser.

(Saken fortsetter under bildet)

Opprørssoldater hviler i skyggen ved et kjøretøy utenfor Ajdabiyah

Opprørssoldater hviler i skyggen ved et kjøretøy utenfor Ajdabiyah.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

– Gaddafi-styrkene ikke nært sammenbrudd

USAs forsvarssjef Mike Mullen sier at omtrent en fjerdedel av de militære kapabilitetene til de libyske regjeringsstyrkene er ødelagt av angrep fra koalisjonen.

Dette betyr likevel ikke at Gaddafis styrker nærmer seg et sammenbrudd. Fortsatt er de ti ganger flere enn opprørerne, opplyser Mullen.

Været har forhindret koalisjonen fra å kunne identifisere mål de siste dagene.

Opprørerne i Libya har slitt med å ta tilbake initiativet i kampene mot Gaddafi-styrkene de siste dagene, etter å ha tapt mye terreng. Nå forsøker de igjen å rykke vestover langs kysten.

De er foreløpig stanset av regjeringsstyrker ved oljebyen Brega, vel 800 kilometer øst for Tripoli. Tidligere har Gaddafi-lojale styrker tatt tilbake byen Ras Lanuf.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt