Hopp til innhold

– Gaddafi må gå av og la folket bestemme

Samtidig som det meldes om kraftige eksplosjoner i Libyas hovedstad Tripoli gikk den internasjonale kontaktgruppen for landet ut med en uttalelse om at Gaddafi må gå av.

Opprørere begraver drepte Gaddafi-soldater
Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Onsdag ettermiddag meldes det om flere kraftige eksplosjoner i Tripoli.

Den arabiske tv-kanalen Al Arabyia melder om to eksplosjoner tett ved flyplassen i byen.

En internasjonal Nato-ledet koalisjon har siden midten av mars håndhevet en flyforbudssone over Libya. De internasjonale luftstyrkene har også bombet mål på bakken i landet for å ta ut tyngre våpen og infrastruktur i Gaddafi-regimets militærstruktur. Nato-bekreftet også at smellene i ettermiddag skyldtes deres bombing.

– Vi kan bekrefte at vi har gjennomført et angrep mot et ammunisjonslager 13 km sørøst for Tripoli, sa en Nato-talsmann til journalister ved alliansens hovedkvarter i Brussel.

Den internasjonale kontaktgruppen for Libya har i dag møttes, og diplomater, utenriksministre og statsledere gjorde det klart at det militære presset mot Gaddafi må fortsette.

– Vi må fortsette et sterkt og robust militært press mot Gaddafi, sa den franske utenriksministeren Alain Juppe til nyhetsbyrået etter møtet og understreket at signalet til Gaddafi må være at det ikke finnes noen annen vei ut.

Kontaktgruppen for Libya møtes i Doha, Qatar

Kontaktgruppen for Libya møttes i Doha, Qatar.

Foto: Osama Faisal / Ap

– Gaddafi må gå av

Den internasjonale kontaktgruppen for Libya ble opprettet etter en diplomatisk toppsamling i London i slutten av mars.

Kontaktgruppen består av over 40 land, og inkluderer både USA, EU, Nato, Den afrikanske union, Den arabiske liga og andre land fra regionen.

I dag hadde gruppen sitt første møte i Qatars hovedstad Doha, og budskapet i slutterklæringen fra møtet var klart og tydelig.

– Gruppen slår fast at Gaddafi-regimet har mistet all legitimitet. Gaddafi må gå av og la det libyske folk bestemme sin egen framtid, leste statsministeren Hamad Bin Jassim Al Thani i vertslandet Qatar opp i det møtet ble avsluttet.

Også den franske utenriksministeren var klar på at Gaddafi må gå av.

– Målet er veldig klart, Gaddafi må gå av. Men vi trenger en politisk løsning, sa Juppe til AFP.

Juppe la til at den ennå er uklart om Gaddafis avgang skal være et krav før det kommer i gang forhandlinger, slik opprørerne har krevd. Kontaktgruppen har det overordnede politiske ansvaret for den internasjonale militæroperasjonen i Libya. Neste møte finner sted i Italia i mai.

Oppretter støttefond

Kontaktgruppen bestemt også at de skal opprette et støttefond for å hjelpe Libya.

Fondet skal hjelpe det internasjonale samfunnet med å få frem penger til opposisjonen som har sitt hovedsete i Benghazi øst i Libya.

– Vi må raskt finne løsninger slik at land som vil støtte opposisjonen kan få overført penger på en trygg og åpen måte, sa utenriksministeren William Hague i Storbritannia etter møtet.

Storbritannia og Frankrike har presset på for at Natos innsats skal styrkes. Begge landene som har stått i front for innsatsen i Libya begynner å bli frustrerte over at tre uker med bombing og omfattende militærinnsats verken har snudd utviklingen i konflikten i opprørernes favør, eller fått Gaddafi til å trekke ut sine styrker fra omrstridte områder som byen Misrata vest i landet.

Noen av de internasjonale aktørene har fått inn for å sende våpen til opprørerne, men det ble aldri noen enighet om det på møtet i Doha.

Våpentrening I Benghazi
Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Ingen enighet om væpning av opprørerne

Å sende våpen til opprørerne viste tydelig hvilke motsetninger det er innad i Nato rundt innsatsen i Libya. Samtidig som FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordret de ulike verdenslederne til «å snakke med én stemme» viste topplederne tydelig sine uenigheter.

Italia uttrykte at bevæpning av opprørerne ble diskutert, og at landet mente det internasjonale samfunnet måtte hjelpe dem til å kunne forsvare seg selv.

Denne holdningen fikk også støtte fra vertslandet Qatar.

– Hovedmålet med møtet er å hjelpe det libyske folk slik at de kan bestemme sin egen fremtid, og for å få til det må vi hjelpe dem forsvare seg slik at de kan bestemme den samme framtida, sa Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani under møtet.

Kravet fikk derimot sterk motbør fra både Belgia og Tyskland, og det ble ikke tatt noen avgjørelse om bevæpning av opprørere.

– FN-resolusjonen snakker om å beskytte sivile, ikke bevæpne dem, sa Belgias utenriksminister Steven Vanackere.

Han fikk støtte fra Tyskland som hele tiden har vært skeptisk til en militær inngripen i Libya, som har reserverte seg fra å stemme i Sikkerhetsrådet og som ikke deltar i Nato-bidraget til tross for medlemsskap i alliansen.

– Vi kommer ikke til å se noen militær løsning på konflikten i Libya, sa landets utenriksminister Guido Westerwelle.

Han fortalte at Tyskland er villig til å hjelpe med humanitær bistand selv om de ikke bidrar til den militære intervensjonen.

– Tyskland er klar til å støtte humanitære hjelp til folket i Libya, sa Westerwelle.

SISTE NYTT

Siste nytt