– Gaddafi-kontakt med opprørere i Oslo

Representanter for Gaddafi-regimet har møtt representanter for opprørerne i landet i Oslo, Berlin og Paris, sier en russisk utsending.

Muammar Gaddafi

I Tripoli avvises det fortsatt at det er aktuelt for Muammar al-Gaddafi å gå av. I stedet understrekes behovet for å holde Libya samlet.

Foto: Scanpix

Mikhail Margelov har de siste dagene vært på to turer til Libya. I forrige uke møtte han opprørerne i Benghazi, og torsdag var han i hovedstaden Tripoli for å samtale med Libyas statsminister Baghdadi al-Mahmudi.

– Jeg fikk under forhandlingene forsikringer om at direkte kontakt mellom Benghazi og Tripoli allerede er underveis, sa Margelov etter møtet.

Fredag opplyste han at representanter for de to partene har hatt samtaler i flere europeiske byger, blant annet i Oslo, Berlin og Paris. Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder.

Opprørerne benekter

Den libyske opprørslederen Mahmud Jibril benekter overfor nyhetsbyrået AFP påstandene om forhandlinger.

– Jeg kan forsikre om at det ikke er noen forhandlinger mellom Det nasjonale overgangsrådet og regimet, sa sier han.

I Tripoli avvises det fortsatt at det er aktuelt for Gaddafi å gå av. I stedet understrekes behovet for å holde Libya samlet.

UD vil ikke kommentere

Pressevakt Kjetil Elsebutangen i UD vil verken bekrefte eller avkrefte saken.

– Vi kommenterer ikke spørsmål knyttet til norske engasjement i freds- og forsoningsprosesser, sier han til NTB.

Jan Egeland, direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), sier til NTB at det ikke er usannsynlig at det har vært samtaler mellom representanter for Gaddafi og den libyske opprørsbevegelsen i Oslo.

Han peker på at Norge i 20 år har vist seg som en god, trygg og diskré tilrettelegger for denne type forhandlinger. Han mener at Norges engasjement i NATOs militæroperasjon mot Libya heller ikke nødvendigvis er en hindring for å delta i den diplomatiske virksomheten.

– Det er ingen forutsetning å være nøytral, påpeker Egeland.Norge kan være attraktiv for Gaddafi fordi Norge kan påvirke de andre NATO-landene, forklarer han til NTB.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt