– Gaddafi gjemmer våpen i UNESCO-ruiner

Opprørerne i Libya hevder Muammar al-Gaddafi har et hemmelig våpenlager i ruinbyen Leptis Magna, som står på UNESCOs verdensarvliste. NATO nekter å svare på om de vil bombe ruinbyen.

Leptis Magna

Leptis Magna er en verdens best bevarte romerske byer.

Foto: JOSEPH EID / Afp

Ifølge opprørsstyrkene har Gaddafi et durabelig lager med rakettkastere og stridsvogner gjemt unna i ruinbyen, som ligger mellom hovedstaden Tripoli og den opprørskontrollerte byen Misrata.

Det kan gi NATO-styrkene litt av et dilemma, ettersom de vil være lite villige til å bombe et verdensarvsted, skriver CNN.

Les også: – Gaddafi er klar til å forhandle
Les også: Libyske opprørere hevder å ha Gaddafi-plan

Byr på problemer

NATO nekter å kommentere Gaddafis angivelige våpenlager, og vil heller ikke spekulere i om de vil ta sjansen på å angripe det.

– Vi vil bombe militære kjøretøy, styrker, utstyr og infrastruktur som truer libyske sivile, sier en ikke navngitt NATO-tjenestemann til CNN.

Mike Bracken, som er talsmann for NATOs Libya-oppdrag, innrømmer imidlertid at gjemmestedet vil by på problemer for de vestlige styrkene dersom opprørernes opplysninger stemmer.

– Det vil være en bekymring for oss dersom Gaddafi og styrkene hans har valgt å bryte internasjonal lov ved å gjemme seg på et slikt sted. Hvis vi skal angripe noen mål, kommer vi til å vurdere alle risikoer, sier han.

Han understreker at NATO ikke har fått bekreftet at det finnes et våpenlager i ruinene.

Les: – Gaddafi vil bruke sennepsgass
Les: – Gaddafi gir våpen til tenåringer

Sliter på ressursene

Opprørerne som har kontroll over byen Misrata forsøkte tirsdag å sette i gang en offensiv videre vestover mot hovedstaden Tripoli, mens libyske regjeringsstyrker skjøt raketter mot Tunisia .

Les: Opprørerne tar kontroll over by i Libya

NATO utvidet nylig oppdraget i Libya med 90 dager, til september. Samtidig varslet Storbritannia at innsatsen i Libya begynte å slite på ressursene.

– Hvis vi holder på i mer enn seks måneder, blir vi nødt til å omprioritere. Men det betyr ikke at vi ikke kommer til å gjøre det, sa admiral Mark Stanhope mandag.

Les: FN: – Opp mot 15.000 drept i Libya
Les: Gaddafi: – Vi vil knuse fienden

I forrige uke kunngjorde USAs utenriksminister Hillary Clinton at krigsofrene i Libya skulle få ytterligere 26 millioner dollar i nødhjelp.

USA, Storbritannia, Frankrike, Italia, Tyskland og De forente arabiske emirater er blant de 14 landene som nå har anerkjent opprørernes overgangsråd (NTC).

Les også: Clinton ber Afrika om å kreve Gaddafis avgang

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt