– Gaddafi gir våpen til tenåringer

Libyske myndigheter deler ut automatgeværer til tenåringer, og gir dem kamptrening slik at de kan kjempe for Muammar al-Gaddafi.

Gaddafi håper å få bygget opp en sivil hjemmefront mot NATO-styrkene og opprærerne i landet, og har derfor begynt å dele ut tusenvis av AK-47-geværer, skriver The Guardian.

Ifølge myndighetene må man være minst 17 år gammel for å få våpentrening av Gaddafis styrker, men små barn helt ned i sjuårsalderen får være med og lære blant annet kamprop.

Les: – Hæren i Libya har fått ordre om å forlate Misrata
Les: USA vil gi opprørere 25 mill dollar

– Vi er ingenting uten Gaddafi

Våpentrening i Libya

To kvinner på våpentrening utenfor Tarhouna.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

Den britiske avisen har besøkt I byen Sbia, fem mil sør for Tripoli, der unge kvinner i kamuflasjeutstyr lærer å plukke automatgeværene fra hverandre og sette dem sammen igjen.

– Jeg vil forsvare landet mitt mot fienden. Jeg har rett til å drepe, og til å kjempe mot NATO og rottene (opprørerne), sier 18 år gamle Salmeen Faroun til The Guardian.

– Vi er ingenting uten Gaddafi. Jeg er ikke redd, sier 17 år gamle Ebtihaj Enbess.

I en treningsleir for menn i nærheten sier instruktøren Muhammad Mabruk at absolutt alle libyere over 17 år bør ha våpen.

– Jeg venter på hvem som helst fra NATO. Jeg har geværet mitt, og kommer til å skyte ham. Jeg tror ikke på at NATO beskytter de sivile, sier han.

Les: – Gaddafis styrker til nye angrep på Misrata

– Vil drepe alle utlendinger

Sky News har besøkt en treningsleir utenfor byen Tarhunah, som skal ha trent opp rundt 400 frivillige. Her skal gutter ned i 15-årsalderen skal ha fått opplæring i å håndtere automatgeværer.

– Det viktigste er at vi er klare. Det er vår plikt å forsvare landet vårt og lederen vår, sier offiseren Khaled Musbar.

– Jeg ville lære å krige etter at NATO-bombingen startet. Det er min plikt å forsvare landet mitt, sier en 19-åring ved navn Mohammed.

Les også: Fortsetter å bombe til Gaddafi går

I treningsleiren for kvinner skriver Sky om krigslystne, unge kvinner iført neglelakk, leppestift og høye hæler.

– Vi vil kjempe mot amerikanerne, britene og franskmennene. Vi vil drepe alle utlendinger som kommer hit, sier en av dem.

Vil «slippe helvete løs»

Libyske opprørere med geværer

Også blant opprørerne blir unge gutter utstyrt med våpen.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Myndighetene i Libya åpnet våpendepotene i flere byer, og en talsmann for regjeringen hevdet i forrige uke at rundt en million våpen ble delt ut.

Han lovet samtidig å «slippe helvete løs mot NATO», og gjøre situasjonen ti ganger verre enn i Irak.

Regjeringen hevder de trener og væpner tusenvis av sivile for å gjøre dem i stand til å forsvare byene sine. Det skaper også store problemer for NATO, som har som oppdrag å beskytte nettopp de sivile.

Ifølge Sky News er våpentreningen i beste fall grunnleggende. Rekruttene bommet mer enn de traff, og flere våpen sluttet å virke i løpet av treningen.

FN-delegasjon på plass

I går ankom en delegasjon fra FNs sikkerhetsråd, som skal g ranske påstander om brudd på menneskerettighetene .

Anklagene går blant annet ut på bortføringer, tortur og drap.

FNs sikkerhetsråd har allerede bedt Den internasjonale straffedomstolen om å undersøke hvorvidt Libya kan holdes ansvarlige for krigsforbrytelser.

De tre FN-representantene sier de vil kreve tilgang til fengsler, sykehus og alle deler av landet der det er mistanke om mishandling.

Les også:

SISTE NYTT

Siste nytt