Hopp til innhold

G20-landene enige om å styrke IMF

Den økonomiske krisen i Hellas og eurosonen har så langt preget G20-møtet i Cannes. Nå har verdens mektigste ledere blitt enige om å styrke Det internasjonale pengefondet (IMF).

Berlusconi, Merkel, Sarkozy og Obama i Cannes

Verdens mektigste ledere er samlet i Cannes for å diskutere frem en løsning på de økonomiske problemene i eurosonen.

Foto: SATORU SENBA / Afp

Nicolas Sarkozy Cannes

Nicolas Sarkozy er vertskap for årets toppmøte i Cannes. Barack Obama, Angela Merkel, Recep Tayyip Erdogan, Minister Silvio Berlusconi og Nicolas Sarkozy tok seg tid til en vits før gruppebildet med alle lederne.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

De 19 største landene i verden samt EU er i disse dager samlet i den franske kystbyen Cannes.

I dag har G20-lederne diskutert hvordan de han kan styrke IMF. Håpet er at et styrket IMF kan bidra til å hjelpe land som Hellas og Italia.

EUs rådspresident Herman Van Rompuy sier at G20-landene er enige en IMF-avtale.

Lederne er også enige om regulering av banker, fond og andre deler av den internasjonale finanssektoren. Samtidig skal situasjonen i Italia følges ekstra nøye, skriver NTB.

Ifølge et utkast vil lederne for G20-landene endre mandatet til de nåværende tilsynsorganene Financial Stability Board og International Organization of Securities Commissions slik at de kan skjerpe tilsynet med finanssektoren.

«Vi vil ta større grep om reguleringer av markedsintegritet og -effektivitet», står det å lese i utkastet.

Målet er å hindre nye finanskriser i å utvikle seg.

– Det haster

USAs president Barack Obama sier at G20-ledernes fremste prioritet er en løsning på krisen i Europa.

– Nå haster det å få plass en løsning, sa Obama da han ankom møtet i går. Han har lovet at USA vil samarbeide med EU for å hjelpe grekerne ut av den vanskelige situasjonen landet er i.

Men det er ikke bare grekernes problemer som skaper hodebry for Obama og EU-lederne. Frykten for en kollaps i den italienske økonomien har ført til at EU-landene gjentatte ganger bedt Berlusconi om å få orden på de italienske statsfinansene så raskt som mulig.

Stoltenberg frykter sosial uro

En ny finanskrise i Europa kan føre til sosial uro og opptøyer, mener statsminister Jens Stoltenberg.

Stoltenberg har lenge vært bekymret for utviklingen i Europa. Utviklingen de siste dagene har gjort ham enda mer urolig, skriver VG.

– TV-bildene vi fikk se fra opptøyene i Aten og London, er noe vi vil se oftere dersom man ikke finner en løsning, sier Stoltenberg til avisen.

Om ikke noe gjøres, kan Italia på sikt få problemer med å betjene sin enorme statsgjeld. Og hvis gjelden misligholdes, kan konsekvensene bli katastrofale, både i eurosonen og resten av verdensøkonomien, skriver NTB.

Men tross det store alvoret som preger situasjonen, har det italienske reformarbeidet så langt gått svært langsomt. På G20-møtet i Cannes skal Berlusconi ha lovet at en rekke planlagte reformer vil bli iverksatt innen utgangen av november.

Avsluttes i dag

I 14-tiden i dag skal Nicolas Sarkozy, verten for G20-møtet, holde sin første pressekonferanse. Møtet avsluttes fredag, og diskusjonene om hvordan de kan stanse spredningen av Hellas' gjeldskaos til Italia og andre europeiske land, står fortsatt på agendaen.

Opprinnelig hadde Sarkozy håpet å diskutere langsiktige reformer i verdens finanssystem på G20-møtet i Cannes.

Men diskusjonen om verdensøkonomien er stilt helt i skyggen av problemene i gjeldstyngede Hellas, der EUs kriseplan fortsatt henger i lufta i påvente av en endelig avgjørelse om en gresk folkeavstemning.

SISTE NYTT

Siste nytt