Hopp til innhold

– Frykter fremtiden hvis Trump kommer tilbake

– Jeg er redd for hva fremtiden vil bringe. Hva vil skje hvis tidligere president Trump fortsetter sine løgner? Hva vil skje hvis han blir gjenvalgt, sier tidligere Trump-tilhenger som var med å storme Kongressen.

Stephen Ayres, som deltok under stormingen av Kongressen, i sitt vitnemål foran komiteen som gransker stormingen.

Stephen Ayres, som deltok under stormingen av Kongressen, i sitt vitnemål foran komiteen som gransker stormingen.

Foto: Kevin Dietsch / AFP

Stephen Ayres deltok i stormingen av Kongressen 6. januar 2020. Ohio-mannen var kommet til hovedstaden Washington D.C for å kjempe for Donald Trump.

Tirsdag ettermiddag var han tilbake, som vitne for kongresskomiteen som gransker hendelsen.

– Jeg holdt bare telefonen, men jeg var der. Det har endret livet mitt, sa han.

Han forteller at hadde han visst det han vet nå, hadde han aldri dratt til Washington. Men sier han lot seg forlede.

– Hvis Trump hadde bedt oss om «å bryte av» tidligere, hadde vi ikke vært i denne forferdelige situasjonen, sa Ayhres.

Stephen Ayres inne i Kongressen under stormingen 6. januar 2020.

Bilde av Stephen Ayres inne i Kongressen under stormingen 6. januar 2020.

Foto: AP

Trumps Twitter-meldinger lagt frem

Stephen Ayres marsjerte sammen med de høyreorienterte gruppene Proud Boys og Oath Keepers den 6. januar, på veien fra Trumps protestmøte utenfor Det hvite hus til Kongressen.

Han sier han trodde det var en god ting å kjempe sammen med dem.

Komiteen som gransker stormingen forsøker å legge frem bevis for at det finnes forbindelser mellom kretsen rundt tidligere president Donald Trump og lederne for de ekstreme gruppene, som ledet an i angrepet.

De forsøker også å bevise at stormingen ikke var noen spontanhandling, men en handling som var godt planlagt, inkludert fra presidenten selv. Og at Trump bidro til å skape et klima for bruk av vold.

Under dagens åpne høring, som var den sjuende i rekken, ble en rekke av Trumps Twitter-meldinger vist frem.

Meldingene gikk ut mellom 14. desember 2020, da delstatene hadde godkjent sine valgresultater, og 6. januar 2021, da Kongressen skulle telle opp delstatenes resultater og erklære Joe Biden som vinner av presidentvalget:

  • 19. desember: «Stor protest i D.C. den 6. januar. Møt opp, det blir vilt!»
  • 27. desember: «Ser dere i Washington D.C. 6. januar. Ikke gå glipp av den. Mer informasjon kommer.»
  • 30. desember: «6. januar, ses i D.C.!»
  • 1. januar: «Den store protesten finner sted 6. januar. Detaljer om hvor i D.C. kommer.» og «Redningen kommer 6. januar»

Komiteen har ifølge The New York Times fått tak i utkastet til meldingen som ble postet den 19. desember.

I utkastet står det at de skal marsjere til Kongressen etter at han (Trump red.anm.) har holdt en «stor tale». Det skal finnes bevis for at Trump planla å lede marsjen mot Kongressen, men ville at det skulle virke spontant.

Donald Trump har skrevet flere meldinger hvor han har oppildnet tilhengerne sine.
Foto: Donald Trumps Twitter-profil

«Trump hisset oss opp»

Jeg fulgte president Trump på alle sosiale medier. Jeg følte jeg måtte møte opp i Washington. På den tiden trodde jeg at valget var stjålet fra Trump og var oppbrakt, i likhet med mange andre, fortalte Stephen Ayres.

– Planen var egentlig ikke å gå til Kongressen, jeg var kommet for å delta på protestmøtet. Men presidenten hisset oss opp, og jeg ble sint. Mye av det han sa hadde han sagt på Twitter, så jeg – og de andre – var vel sinte allerede, sa Ayres.

Donald Trump holder tale på protestmøtet mot valgresultatet 6. januar 2020, kort tid før stormingen av Kongressen starter.

Donald Trump holder tale på protestmøtet mot valgresultatet 6. januar 2020, kort tid før stormingen av Kongressen starter.

Foto: Evan Vucci / AP

Jim Watkins, som driver nettstedet 8kun som er knyttet til konspirasjonsbevegelsen QAnon, sier det samme i sitt private vitnemål for kongresskomiteen.

– Da presidenten av Amerikas forente stater kunngjorde at han skulle arrangere protestmøtet, da kjøpte jeg en billett og dro, fortalte Watkins.

På spørsmål om han trodde Trump skulle marsjere sammen med dem, slik han hadde lovet i talen, svarte Stephen Ayres: «Ja, jeg trodde vel det.»

Les også Vitne: Trump ville reise til kongressen sammen med demonstrantene

Cassidy

Sinna på Trump

– Trodde du på at valget var stjålet fra Trump? ville medlemmene av komiteen vite.

– Ja, på den tiden var det saken, sa Stephen Ayres.

– Tror du det fremdeles?

– Nei. Jeg lot sosiale medier være etter 6. januar og orienterte meg på egen hånd. Alle søksmålene om valgfusk som ble avvist av domstolene overbeviste meg.

– Ville det gjort noen forskjell hvis du visste at Donald Trump hadde fått klar beskjed om at ikke fantes bevis for at «valget var stjålet», ville hovedutspørreren Jamie Raskin vite.

– Ja, da ville jeg ikke vært her, sa Stephen Ayres kontant.

Stephen Ayres som deltok under stormingen av Kongressen 6. januar hilser på politimannen Harry Dunn, som forsøkte å forsvare politikerne.

Stephen Ayres hilser på politimannen Harry Dunn, som forsøkte å beskytte politikere og kongressbygningen. Ayres tok runden og bad om unnskyldning til alle politifolkene i salen.

Foto: SARAH SILBIGER / Reuters

Prisen for å være lojal overfor den daværende presidenten har vært høy.

Ayres ble sagt opp av arbeidsgiveren da det kom frem at han deltok under angrepet på nasjonalforsamlingen. Han har måttet selge huset, men er glad for å ha beholdt familien.

– Det gjør meg sinna at han fortsetter å gjenta løgnene om valget. Jeg trodde på ham, flere gjør det fremdeles, sa Ayres.

Men én mann er aldri større enn sitt land.

Jeg hadde skylapper, men har fått dem av. Flere må ta av seg skylappene og se hva som foregår før det er for sent. Jeg er redd for hva fremtiden kan bringe, sa Ayres.

Stephen Ayres (t.v.) og tidligere talsperson for Oath Keepers Jason Van Tatenhove avlegger ed før sitt vitnemål i høringen om stormingen av Kongressen.

Stephen Ayres (t.v.) og tidligere talsperson for Oath Keepers Jason Van Tatenhove avlegger ed før sitt vitnemål i høringen om stormingen av Kongressen.

Foto: SHAWN THEW / AFP

Beskriver leder som farlig

Ved siden av Stephen Ayres satt Jason Van Tatenhove.

Van Tatenhove var talsperson for gruppen Oath Keepers, men har forlatt «edsvokterne». Han beskriver gruppen og grunnleggeren Stewart Rhodes som «farlig».

– Den 6. januar var det folk som trodde på væpnet revolusjon, sa Van Tatenhove.

Oath Keepers består av mange med bakgrunn fra militæret eller politiet. Den 6. januar var de på plass i hovedstaden. Andre stod klar som en «hurtig reaksjonsstyrke» i nabostaten Virginia. Der hadde de også gjemt unna våpen og ammunisjon.

Kvelden før, 5. januar, møttes Oath Keepers-lederen Rhodes og lederen for Proud Boys, Enrique Tarrio, i et parkeringshus i hovedstaden.

Komiteen viste overvåkingsbilder fra parkeringshuset og mener dette beviser at 6. januar var en planlagt handling og en sammensvergelse.

Komiteen har også vist hvordan sentrale personer i Proud Boys og Oath Keepers ledet an fra parken utenfor Det hvite hus og til Kongressen. De var også blant de første til å trenge seg inn i kongressbygningen.

Proud Boys-medlemmene Zachary Rehl (t.v.) og Ethan Nordean avbildet idet de marsjerer mot Kongressen 6. januar 2021.

Proud Boys-medlemmene Zachary Rehl (t.v.) og Ethan Nordean avbildet idet de leder folkemengden mot Kongressen.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Prosecutors say Oath Keepers militia members conspired in U.S. Capitol siege

Medlemmer av Oath Keepers avbildet utenfor kongressbygningen 6. januar.

Foto: Jim Bourg / Reuters

Stewart Rhodes – militærveteran og lederen av Oath Keepers – ble selv ikke med inn, men telefonutskrifter viser at han holdt nær kontakt med dem som var inne.

Han var også med i en «VIP»-chat på Signal sammen med Trump-vennen Roger Stone, som kongresskomiteen mener var sentral i planleggingen sammen med Trumps personlige rådgiver Rudy Giuliani og tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

I høringen ble bilder av Flynn og Stone sammen med medlemmer fra Proud Boys og Oath Keepers lagt frem.

Oath Keepers avviser at det fantes en plan om å storme Kongressen, og de som er tiltalt for oppvigleri nekter skyld.

Les også Politiet meiner militsmedlemmer planla og koordinerte kongressopprøret

Angrep på Kongressen 6. januar 2021.

Brukte Trump

Ifølge den tidligere Oath Keepers-talsmannen er målet til lederen Stuart Rhodes å lede en paramilitær styrke i USA. Mange i miljøet anser en borgerkrig for uunngåelig.

Van Tatenhove sier Rhodes mente han kunne få det som han ville gjennom Trump og 6. januar.

– Jeg er glad det ikke gikk verre den dagen, selv om politimenn døde og ble skadet, sa Van Tatenhove.

I likhet med Ayres er han bekymret for landets fremtid.

– Jeg frykter for neste valg og neste valgkamp. Hvis presidenten (Trump red.anm.) fortsetter å oppmuntre til borgerkrig blant sine tilhengere, hva skjer hvis han blir gjenvalgt?

– Så folk må stilles til ansvar for det som har skjedd, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt