Hevder French må betale sykehuset selv

Den kongolesiske forsvareren til Joshua French, Andre Mwila, hevder French må betale for medisinsk behandling av egen lomme.

Marie-Andre Mwila

Andre Mwila, hevder French må betale for medisinsk behandling selv. (Arkiv).

Foto: Marit Kolberg

– Dersom Joshua French er syk og behøver medisinsk hjelp, må han regne med å betale det selv, sier forsvarer Mwila.

Mangler penger

– Når en person begynner å vise tegn til sykdom skal han i prinsippet overføres til sykehus, sier forsvareren.

Men, for det er et stort men.

– Fengselets budsjetter og regjeringens midler i Kongo tillater ikke dette, sier Mwila.

Han forteller at pengemangelen fører til at de innsatte i fengslene spiser og lever dårlig.

Det å plassere en fange på sykehus er dyrt, og advokaten nevner at det i enkelte saker har forekommet at innleggelser har skjedd på fangens egen bekostning.

– Hvis French skal legges inn på sykehus, må han betale for behandlingen, rommet og til og med for de militære vaktene på utsiden som skal passe på at han ikke rømmer, sier advokaten videre.

Joshua French sammen med Kari Hilde French under domsavsigelsen

Joshua French sammen med moren, Kari Hilde French. (Arkiv).

Foto: Marit Kolberg / NRK

Joshua French og Tjostolv Moland

Joshua French er tiltalt for å ha drept cellekamerat Tjostolv Moland. (Arkiv).

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Vil forklare

Andre Mwila er likevel ikke misfornøyd med at den konfidensielle rapporten om nordmannens helse kom fram i retten tirsdag.

Rapporten, som ble skrevet og signert 19. januar, beskriver at French da var i en ekstremt sårbar situasjon, og at han hadde utviklet en stressrelatert lidelse.

– Den vil forklare for dommeren hvordan French har hatt det, og hvordan han var preget da Molands død ble etterforsket.

– Rapporten sier også noe om at de også før Moland døde var deprimerte og levde under stress. Dette har forverret seg siden for French, og hans tilstand nå er dårlig, sier Mwila.

Uavhengig av en frifinnelse i drapssaken er French uansett dømt til fire ganger dødsstraff i Kongo, en dom som har vært rettskraftig i flere år.

Dommen er den opprinnelige grunnen til at han og Tjostolv Moland i det hele tatt befant seg i Ndolo-fengselet.

Mwila er leder for en gruppe på 35 advokater som gjerne velger klienter og saker med en problematikk knyttet til grunnleggende menneskerettigheter.

Hvis French skal legges inn på sykehus må han betale for behandlingen, rommet og til og med for de militære vaktene på utsiden.

Andre Mwila, forsvareren til Joshua French

Han sier at den strenge dommen fra Kisangani er forståelige sett i lys av situasjonen i regionen på den tiden, men at den bør gjenopptas.

– Denne saken bør nå gjenopptas og bli vurdert på nytt for å se om vurderingene som ble gjort og reaksjonene som gitt den gang, var rette, sier Mwila.

Håper på frifinnelse

Den kongolesiske forsvareren til French velger å være optimist i forkant av at dommerne i det militære tribunalet i Kinshasa skal avsi dom etter Tjostolv Molands død i august i fjor.

Han sier det ikke er noen bevis som knytter Joshua French til et angivelig drap, at det er tvil om hva som er skjedd og at de fem dommerne derfor må frifinne nordmannen.

Han er imidlertid mindre overbevist om at den stadig sykere klienten vil få den nødvendige hjelpen til å bli frisk etter de siste månedenes påkjenninger som har satt sitt tydelige preg.

– French blir nå hele tiden passet på av flere andre, innsatte eller vakter, inne i fengselet. Han behøver medisinsk hjelp, sier Andre Mwila til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt