Hopp til innhold

Amnesty: – Utenlandske arbeidere sulter i Qatar

Over 80 utenlandske bygningsarbeidere i Qatar har ikke fått lønn på nesten ett år og har ikke penger til å kjøpe mat. Qatar var i fjor verdens rikeste land.

Bygning og gjestearbeidere i Doha

De over bygningsarbeiderne har arbeidet på Al Bidda-tårnet (t.h.) i sentrum av Doha. Til venstre sees boforholdene som bygningsarbeidere i Qatar kan bo under, her fra Doha 18. juni i fjor.

Foto: Marco Zanferrari / Reuters/Flickr

Amnesty International slår i dag alarm om situasjonen for de drøyt 80 arbeiderne som menneskerettighetsorganisasjonen sier at lider under «alvorlig matmangel».

De over 80 arbeiderne har arbeidet på en av skyskraperne i finansdistriktet i Doha.

– De har ikke fått lønn på nesten ett år og kan ikke engang kjøpe mat for å holde seg i live fra dag til dag. De har heller ikke råd til å sende penger hjem til familiene sine eller til å betale ned på gjeld, sier generalsekretæren i Amnesty International, Salil Shetty.

Amnesty krever nå at myndighetene i Qatar griper inn og hjelper arbeiderne som jobber for selskapet Lee Trading and Contracting (LTC) under forhold Amnesty karakteriserer som «kan innebære tvangsarbeid».

Selskapet LTC har ikke svart på henvendelser fra nyhetsbyråene Ap og Reuters om å kommentere Amnestys påstander.

Flest fra Nepal

Rundt 60 av bygningsarbeiderne kommer fra Nepal, mens det også er mennesker fra Sri Lanka, Filippinene, Nigeria, Kina og Bangladesh i gruppen.

Ifølge Amnesty har de arbeidet i 38. og 39. etasje av Al Bidda-tårnet, en 215 meter høy kontorbygning i Doha.

Al-Bidda tårnet er kjent som «Qatars hjem for fotball» på grunn av de mange sportsorganisasjonene som har kontorer i skyskraperen. Qatar skal arrangere fotball-VM i 2022.

Amnesty sier at de har sett dokumentasjon på at LTC skylder arbeider 1,5 millioner riyals, cirka 2,5 millioner norske kroner, for arbeidet som var avsluttet i oktober i år.

- «Gjør jobben og vi betaler deg i morgen», sa de. Vi fortsatte å jobbe og de endret stadig datoen og vi fikk aldri betalt, siterer Amnesty en av nepalske arbeiderne.

Frem til oktober fikk arbeiderne utbetalt drøyt 400 kroner måneden i matpenger, men også det har nå tatt slutt. Noen av arbeiderne klager nå over at de sulter, sier Amnesty International.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skomaker i Qatar

En fremmedarbeider reparerer sko på et fortau i Doha i Qatar 20. januar 2011.

Foto: Saurabh Das / Ap

94 prosent utenlandske arbeider

Dagens anklager fra Amnesty føyer seg inn en lang rekke om forholdene for utenlandske arbeidere i Qatar.

Tidligere i høst presenterte Amnesty en rapport der de la frem oppsiktsvekkende opplysninger om moderne slaveri og dødsfall i landet.

I fjor gjorde Qatars nasjonale forskningsfond en studie av de utenlandske arbeidernes situasjon i landet.

Noen av funnene i studien:

  • Rundt 1.350.000 utlendinger arbeider i Qatar.
  • Utlendinger utgjør cirka 94 prosent av den totale arbeidsstyrken i Qatar.
  • Arbeidsgiverne holder passene til 90 prosent av de utenlandske arbeiderne
  • 56 prosent av de spurte har ikke et offentlig helsekort, noe som er nødvendig for å få tilgang til offentlige sykehus.
  • 21 prosent får bare utbetalt lønnen i tide «noen ganger, sjeldent eller aldri».
  • 20 prosent får utbetalt en annen lønn enn den de er lovet.
  • 15 prosent arbeider i en annen jobb enn den de er lovet.

Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) er Qatar verdens rikeste land, målt etter bruttonasjonalprodukt per innbygger.

På listen fra IMF ligger Norge på 4. plass, bak Qatar, Luxemburg og Singapore.

SISTE NYTT

Siste nytt