Hopp til innhold

– ISILs frammarsj kan også true Europa

Syrias president Bashar al-Assads rådgiver, Bouthaina Shaaban, sier at Vesten må legge om strategien sin og samarbeide med Syria for å stanse terroren.

Intervju med Bouthaina Shaaban om krisa i Syria.

VIDEO: Se hele intervjuet med Bouthaina Shaaban her.

Fundamentalister fra gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) tok nylig kontroll over Iraks nest største by Mosul. ISIL har gått sammen med andre ekstreme grupper i det som er blitt et bredt sunniopprør mot Iraks sjiamuslimske statsminister Nouri al-Maliki. ISILs frammarsj har skapt fare for full borgerkrig i Irak.

I dag tok sunniekstremistene også kontroll over en viktig by på grensen til Syria. Kvinnen som omtales som Syrias ansikt utad, Assads nære rådgiver og talskvinne Bouthaina Shaaban, advarer mot ISILs frammarsj og mener at den militante ekstremistgruppa også kan true Europa.

– Vi i den syriske regjeringen oppfordrer verdenssamfunnet og våre nabomakter til å stå sterkt imot terrorismen. Den kjenner ingen grenser. Det Syria og Irak opplever nå, kan komme til Europa i morgen, sier Shaaban i et eksklusivt intrervju med NRK.

Shaaban fremholder også at Norge har en sterk troverdighet i Midtøsten og at Norges innsats kan spille en viktig rolle for å stanse konflikten i regionen.

– Vesten er mer samarbeidsvillig enn før

Under fredsmeklersamlingen i Oslo denne uken uttrykte Shaaban at Vesten må legge om sin strategi og samarbeide med Syria for å stanse terroren. Hun mener også at ISILs terror endrer spillet om Syria og Vestens isolasjon av regimet.

– Jeg følte en god stemning for å begynne på nytt, ikke bare i Syria. Spesielt med tanke på det som skjer i Irak og Syria med ISIL. Jeg tror Vesten er mer samarbeidsvillig nå enn før, for å få slutt på denne trusselen, sier hun.

Etter at sunniekstremistene beleiret byen Al-Qaim på grensen mot Syria lørdag, melder Reuters at det kan bli en viktig strategisk seier for ekstremistene. Nyhetsbyrået skriver at ISIL nå kan få fritt leide til å frakte tunge våpen mellom Irak og Syria.

Det koker i Irak nå og mange grupper står mot hverandre, men det er militante ISIL som har utløst det hele. I dag tok de kontroll over en viktig by på grensen til Syria. Foto: Håvard Gundersen.

SE VIDEO: Det koker i Irak nå og mange grupper står mot hverandre, men det er militante ISIL som har utløst det hele. I dag tok de kontroll over en viktig by på grensen til Syria.

– Fortsatt kontroll over Al-Qaim

ISIL-opprørerne innledet angrepet mot Al-Qaim fredag ettermiddag, og det har blitt meldt om harde kamper. I morgentimene lørdag kom meldingen om at ISIL hadde tatt kontroll over byen.

En irakisk sikkerhetskilde forteller at idet de irakiske grensevaktene fikk vite om beleiringen, så la de ned våpnene sine og forlot stillingene sine. Men ifølge en kilde for antiterrorseksjonen i den irakiske regjeringen, har det irakiske forsvaret fortsatt kontroll over Al-Qaim.

I en analyse trekker NTB frem at borgerkrigen i Syria er en direkte årsak til kaoset i
Irak. Opprinnelig irakiske ISIL kjempet først sammen med mer moderate krefter som Vesten støttet, i opprøret mot president Assad-regimet.

Men etter hvert vendte ISIL sine våpen også mot de moderate opposisjonskreftene i Syria - og dessuten mot den sjiadominerte regjeringen i Irak. Da hadde gruppen vokst seg stor, fått kamptrening i Syria og tilslutning fra utenlandske krigere.

Ba USA om å gjennomføre luftangrep

ISIL har allerede etablert treningsbaser i Syria og kan snart også gjøre det i Irak. Situasjonen ligner på Afghanistan på 1990-tallet, da al-Qaida brukte landet til å forberede terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Mange frykter ISIL nå kan klare det samme. Syria-veteraner anklages allerede for å ha tatt med seg sin hellige krig til Europa.

ISIL innledet for snart to uker siden en omfattende offensiv i Nord-Irak. Flere hundre mennesker har siden da blitt drept, mange av dem har blitt ofre for summariske henrettelser.

Myndighetene i Bagdad har bedt USA om å gjennomføre luftangrep mot ISIL-krigerne og deres støttespillere. Men USAs president Barack Obama har ikke kommet med andre løfter enn å sende 300 militærrådgivere til Irak. Obama har dessuten gjort det klart at det ikke er aktuelt å sende bakkestyrker til landet.

Krigere fra ISIL under beleiringen av Mosul

Krigere fra ISIL under beleiringen av Mosul i Irak for snart to uker siden. Lørdag kom det melding om at ISIL og andre sunnimuslimske grupper har beleiret byen Al-Qaim, som ligger like ved grensen til Syria.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt