Hopp til innhold

Tror Frankrike er terrormål nummer én — frykter enslige terrorister

Frankrikes ledende terroretterforsker tror landet blir terrormål nummer én etter militæraksjonen i Mali. Den største faren er enslige terrorister som opererer alene.

Toulouse-markering og bokcover

Marc Trevidic, forfatteren av «I hjertet av anti-terrorisme» (innfelt) frykter flere enslige terrorister som han som drepte tre barn og en lærer på en skole i Toulouse i mars 2012. Bildet er fra en markering ved skolen få dager etter drapene.

Foto: Eric Cabanis / Reuters/Faksimile

- Vi er fiende nummer én for dem. Det er en ny jihad i Mali, sier den franske terrordommeren Marc Trevidic til BBC.

Han viser både til den franske militæraksjonen i Mali og de tette forbindelsene mellom Frankrike og flere afrikanske land.

De siste seks til åtte månedene har Trevidic etterforsket en rekke franskmenn som har reist fra Frankrike for å slutte seg til de islamistiske ekstremistene i Mali.

Marc Trevidics bok

Marc Trevidic ga for to uker siden ut en ny bok om terrorisme.

Foto: Faksimile

- Det er et problem at vi har så mange forbindelser mellom Frankrike og befolkningen i dette området -maliere, nigerianere og senegalesere, sier dommeren.

Lang erfaring med antiterrorarbeid

Marc Trevidic har siden år 2000 vært dommer i Paris med terrorisme som spesialfelt.

Under det franske rettssystemet er det dommere som leder etterforskningen, og han har ledet både politiets og etterretningstjenestenes arbeid med terrorisme.

Han har også skrevet to bøker om terrorisme, «I hjertet av anti-terrorisme» fra 2011 og «Terrorisme - ufornuftens sju søyler», som kom ut i år.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mokhtar Belmokhtar

Mokhtar Belmokhtar sto bak angrepet på In Amenas i forrige uke.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Ned til16-17 år

Trevidic sier seg overrasket over alderen til noen av de som reiser fra Frankrike for å slutte seg til islamistene i Nord-Afrika. Enkelte av dem er bare 16-17 år gamle, opplyser han.

Det skal ikke eksistere noe nettverk som organiserer reisene til Mali.

I stedet er starter det gjerne med enkeltpersoner av nordafrikansk opprinnelse, og så sprer deg seg blant deres kontakter.

For Frankrike er det viktig å overvåke de som reiser til Mali, slik at de ikke kan komme tilbake til Frankrike for å gjennomføre terrorangrep.

Dommeren tror at franske myndigheter vil være i stand til å spore de fleste av de som reiser til Mali.

- Når de vil vende tilbake, så kommer vi til å være der, sier Trevidic.

- Belmokhtar ingen overraskelse

Trevidic sier at omfanget av angrepet i In Amenas var en overraskelse, men ikke at Mokthar Belmokhtar var mannen bak terroraksjonen.

Mohamed Merah

Mohamed Merah drepte sju mennesker i Toulouse i fjor. Dommer Trevidic frykter at flere enslige terrorister kan følge i hans fotspor.

Foto: HANDOUT / Reuters

40 år gamle Belmokhtar har vært ettersøkt av franske myndigheter i en årrekke.

- Han har tidligere prøvd å rekruttere franske statsborgere til å gjennomføre bombeangrep i Frankrike. Så vi har mange saker med forbindelser til ham, sier terrordommeren.

Trevidic tror at Belmokhtar prøver å få enkeltpersoner til å gjennomføre angrep i Frankrike, på samme måte som Mohamed Merah som drepte sju personer i Toulouse i mars i fjor.

- Belmokhtar er ikke i stand til å bygge opp en stor gruppe som kan angripe Frankrike. Så budskapet hans er: «Dere som allerede er i Frankrike, gjør det dere kan. Gjennomfør jihad på egen hånd. Bekjemp Frankrike med alle virkemidler du kan finne», sier Marc Trevidic.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gatebilde i Bamako

Det bor rundt to millioner mennesker i Malis hovedstad Bamako. Marc Trevidic tror det ville vært nærmest umulig å få tak i dem om ekstremistene hadde kunnet gjemme seg i byens trange gater.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

- Riktig å gå inn i Mali

Til tross for at den økte terrorfaren mener Trevidic at det var riktig av Frankrike å gå til militæraksjon i Mali.

Han mener at når opprørerne truet hovedstaden Bamako, så hadde ikke franske myndigheter noe valg.

- Det ville vært umulig å håndtere ellers. To millioner mennesker i Bamako. Små gater. Små markeder. Hva skulle vi gjort? Det er lettere å bekjempe dem når de er i pickuper i ørkenen. Det var en beslutning som måtte tas med en gang, sier terrordommer Marc Trevidic.