Støre hardt ut mot Israel: – Framtiden for fred ødelegges

RAMALLAH (NRK): Samtidig som Israels president Shimon Peres besøker Norge, går Jonas Gahr Støre hardt ut mot Israels bosettingspolitikk under sitt besøk på den Israel-okkuperte Vestbredden.

Støre på Vestbredden

BESØKER VESTBREDDEN: Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre besøker Israel-okkuperte Vestbredden. Støre går hardt ut mot Israels bosettingspolitikk og mener at bosettingene hindrer en tostatsløsning.

Foto: SIGURD FALKENBERG MIKKELSEN / NRK

– Bosettingspolitikken ødelegger framtiden for fred, den ødelegger framtiden for to stater. Tidligere har vi sett i Jerusalem at tostatsløsningen blir murt i stykker av nye bosettinger. Nå skjer det også rundt Ramallah, sier Støre til NRK.

Den tidligere utenriksministeren er mandag i Ramallah på den okkuperte Vestbredden fordi et prosjekt han startet da han var utenriksminister holder på å se dagens lys: Et palestinsk folkehelseinstitutt.

Norge deltok aktivt i forsøket på å gjøre de palestinske institusjonene klare for en uavhengig statsdannelse, men det virker nå langt unna. Forhandlingene med israelerne har brutt sammen og det er uklart når eller om de tas opp igjen.

Samtidig, i Oslo, avlegger Israels president Shimon Peres et todager langt statsbesøk. Ikke overraskende er de stagnerte fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina det sentrale temaet også her.

Etterlyser mer aktiv norsk Midtøsten-politikk

– Det kan bare være en visjon her, nemlig at begge folk kan leve i sin stat, og da må det komme en palestinsk stat. Det må bli en tostatsløsning. Men det som er realiteten her er en enstatsløsning. Og det ser jeg siger inn over stadig flere. Det er en dramatisk realitet, sier Støre.

Søndag kveld traff han palestinernes president Mahmoud Abbas, som nå forbereder en samlingsregjering støttet av Hamas. Den skal bestå av uavhengige eksperter.

Forutsatt at den respekterer internasjonale avtaler og går inn for ikke-vold, bør Norge støtte opp om dette, mener Støre. Han etterlyser også en mer aktiv norsk Midtøsten-politikk, fordi vi leder den internasjonale giverlandsgruppa for Palestina.

– Vi har et stort ansvar som verden stoler på at vi tar, og det er ikke noe vi kan ved bare å reise passivt rundt og sitte i møter. Vi må også være aktive, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under bildet

Israels president Shimon Peres

VARM VELKOMST AV KONGEN: Israels president Shimon Peres har blitt høytidelig mottatt under sitt statsbesøk. Israel møter kritikk fra mange hold for sin okkupasjonspolitikk. Blant annet har FNs sikkerhetsråd kritisert landet et titalls ganger.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Gallamiddag på slottet skaper reaksjoner

I Oslo blir Peres tatt høytidelig imot av den norske regjeringen og kongefamilien.

Da Peres ble tatt imot på slottet av Kongen og kronprinsparet tidligere mandag, ble alle med palestinske flagg og effekter stoppet ved inngangen til slottsparken.

Til gjengjeld vaiet israelske flagg og Israel-venner fylte slottsplassen. Etter å ha blitt ønsket velkommen på Stortinget av stortingspresident Olemic Thommesen avsluttes mandagen med gallamiddag på slottet.

Denne mottakelsen får mange til å reagere. Mer enn 20 organisasjoner og politiske partier benyttet anledningen til å holde demonstrasjon utenfor Stortinget etter Thommesens velkomst.

Under paroler som «Folkerettsbrudd må fordømmes» og «Stopp Israels ulovlige kolonisering av Vestbredden og Øst-Jerusalem» krever de tilsluttede at den norske regjeringen legger press på Israel.

Jonas Iversen

DEMONSTRERER MOT ISRAEL I OSLO: Emmad al-Rossi kommer selv fra Gaza.– Det er en skam at Norge inviterer en krigsforbryter til Oslo, sier Rossi. Sammen med mer enn 20 organisasjoner og politiske partier har han sluttet seg til et felles opprop mot statsbesøket.

Foto: HELGE CARLSEN / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt