NRK Meny
Normal

– Fortsatt tusenvis som vil ut av Øst-Aleppo

Rundt 7000 personer skal ha blitt evakuert fra Øst-Aleppo før redningsarbeidet måtte stanse, ifølge Verdens Helseorganisasjon. Fortsatt er det uvisst om de kan hjelpe de mange tusen som trolig er igjen.

En far og hans barn er evakuert ut av Aleppo til sykehus

UTE: Denne syriske faren og hans sønn rakk å bli evakuert før hjelpearbeidet ble stanset fredag. Nå får de behandling ved et feltsykehus nær Idlib i Syria. Flybomber drepte familien deres.

Foto: Ap

– Et fly bombet oss, forteller mannen med bandasjert hode og arm. Tett inntil kroppen hans på sykesenga ligger den unge sønnen. Han klamrer seg fast i farens kropp.

De to rakk å bli evakuert fra Øst-Aleppo før evakueringen brått stanset. Nå får den lille familien helsehjelp på et feltsykehus i Idlib-provinsen, sørvest for Aleppo, skriver Reuters.

– Hele familien min døde. Alt jeg har igjen er ham og en datter, som har fått hodeskader. Jeg er blitt fortalt at hun er overført til Tyrkia, men jeg har ikke hørt noe om henne, forteller faren til Reuters.

– Tusenvis ønsker å komme ut

Elizabeth Hoff

– Mange av dem er kvinner og barn som ikke har skikkelige klær. De fryser og har ikke noe sted å bo. Situasjonen er skikkelig alvorlig, sier Elizabeth Hoff, sjef for Verdens helseorganisasjon i Syria og arbeider med evakueringen av befolkningen.

Foto: Salvatore Di Nolfi / Ap

– Situasjonen er utrolig vanskelig for øyeblikket. Vi får ikke tilgang til området før det er forhandlet frem en ny avtale om evakuering, sier Elizabeth Hoff til NRK.

Hun er sjef for Verdens helseorganisasjon i Syria og arbeider med evakueringen av befolkningen.

Rundt klokka halv tolv fredag ble hjelpeorganisasjonene brått bedt om å forlate evakueringsområdet i Øst-Aleppo etter kun ett døgns arbeid. Ifølge Verdens helseorganisasjon har de fortsatt ikke fått noen forklaring på hvorfor alle evakueringsbusser og ambulanser måtte reise tomme ut.

– Vi vet at det fortsatt er tusenvis av mennesker i Øst-Aleppo som ønsker å bli evakuert, sier Hoff.

Flyktningleir i Tyrkia

Ifølge Elizabeth Hoff i Verdens helseorganisasjon mangler mange av flyktningleirene varme. I dag lå temperaturen på rundt to grader i Syria.

Foto: Ap

– Utrolig skuffet

Ifølge Verdens helseorganisasjon har rundt 7000 blitt evakuert fra Øst-Aleppo siden torsdag. De evakuerte er fraktet til Idlib, et nabofylke av Aleppo som kontrolleres av opposisjonsgrupper.

Fortsatt er det en liten del av Øst-Aleppo som kontrolleres av opprørsgrupper.

– Vi vet lite om situasjonen der, men vi vet at det fortsatt er mange kvinner og barn som ønsker å bli evakuert. De var utrolig skuffet i dag da operasjonen ble avsluttet, forteller Hoff.

Hun sier situasjon også er prekær for dem som allerede har dratt ut fra Øst-Aleppo.

– Mange av dem er kvinner og barn som ikke har skikkelige klær. De fryser og har ikke noe sted å bo. Tilfluktsstedene som er satt opp er åpne og mangler varme, så situasjonen her er skikkelig alvorlig. Det var to grader her i morges, sier Hoff.

Syrere evakuerer et barn fra Øst-Aleppo
Foto: KARAM AL-MASRI / Afp

FN: – Aleppo synonymt med helvete

Russlands forsvarsdepartement hevder evakueringen i Øst-Aleppo er fullført, mens syriske militærkilder og Tyrkia mener arbeidet bare er satt på vent inntil videre.

FN anslår at over 50.000 sivile fortsatt er igjen i den østlige delen av Aleppo.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba fredag kveld partene gjenoppta evakueringene.

– Aleppo er nå et synonym for helvete, sa Ban da han fredag holdt sin siste pressekonferanse før han går av som FNs toppsjef ved årsskiftet.

Grønne busser som frakter ut syrere.

To menn, glade for å være i live, omfavner hverandre mens tårene triller.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt