Dagens Nyheter: Forsvaret skal ha fått kontakt

Ifølge svenske Dagens Nyheters kilder har forsvaret fått kontakt med «noe» ved skjærgården i Stockholm. Forsvarssjefen Sverker Göranson sier det er «för jävligt at noen er inne i svensk territorium».

Korvetten Visby

Sjøforsvarets skip søker tirsdag etter utenlandsk ubåtsaktivitet på fjorden Mysingen utenfor Muskö. Dagens Nyheter erfarer at et det er et av fartøyene på stedet som har oppgitt at de har fått kontakt med «noe».

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Dagens Nyheter skriver at det svenske forsvaret har fått kontakt med noe, men at sjansen for å finne en ubåt er liten og mindre gjennomførbart enn på 80-tallet da militærets ressurser var mye større.

Hva som er funnet, er ennå uvisst. Dersom det svenske forsvaret finner det de har mistenkt er en ubåt, er første steg å få opp besetningen.

Dagens Nyheter erfarer at et det er ett av fartøyene på stedet som har oppgitt at de har fått kontakt med «noe», og at tre fartøy fra forsvaret nå ligger ganske tett.

Svensk forsvarssjef: För jävligt!

Den svenske forsvarssjefen Sverker Göranson sier det er «för jävligt at noen er inne svensk territorium». Han sier at indikasjonene på at det er observert en fremmed farkost i skjærgården har «meget høy troverdighet».

Tirsdag formiddag stilte forsvarsminister Peter Hultqvist til et pressemøte om jakten som foregår ved skjærgården i Stockholm, men kom med lite nytt.

– Det er et viktig signal til omverdenen at Sverige reagerer, sier Hultqvist.

Hultqvist sier han ikke kan svare på spørsmålet fra Aftonbladets journalist om hva som kan befinne seg der ute.

– Jeg vil ikke spekulere i noen ting. Det er det svenske Forsvaret som står for informasjonen om hva som finnes der ute, sier Hultqvist.

Vil ikke bekrefte kontakt

Forsvarssjef Göranson har informert Riksdagens forsvarskomité og svart på spørsmål om søket som har pågått i skjærgården siden fredag.

Göranson vil ikke bekrefte at det er oppnådd kontakt med noen farkost.

– Men dersom vi finner noe, er vi beredt til å agere mot dem som krenker Sveriges grenser, sier han.

Gjenstand som fløt på vannet kan ha utløst operasjonen

Et skip fra forsvaret som kjørte på en russisk sender som fløt på vannet i Stockholms skjærgård, skal ha utløst hele operasjonen som har pågått siden fredag, ifølge en ubekreftet kilde, melder Aftonbladet.

Informasjonen er ikke bekreftet. Objektet, som skal ha vært 50 centimeter i diameter, blir nå undersøkt, ifølge avisen.

Skipet kolliderte med det mannskapet først trodde var en ubåt, ifølge Aftonbladets kilde.

Artikkelen fortsetter under klippet.

– Det er et viktig signal til omverdenen at Sverige reagerer, sier Hultqvist.

– Det er et viktig signal til omverdenen at vi reagerer, sier forsvarsminister Peter Hultqvist.

– Nato ikke aktuelt

Sveriges statsminister Stefan Löfven sa tirsdag at Sverige fortsatt kommer til å stå utenfor Nato, men vil utvide forsvarssamarbeidet med Estland.

Det samme bekreftet forsvarsminister Hultqvist under en pressemøtet som var tirsdag formiddag.

– Vi skal ikke gå inn i Nato, det er ikke aktuelt for denne regjeringen. Men vi kommer til å utvikle vårt samarbeid, sier Göranson.

Feilinformerte

Mandag kveld kunne SVT avlsøre at det svenske forsvaret bevist feilinformerte om hvor bildet av den mulige undervannsfarkosten var tatt.

Forsvaret hadde markert plassen med en rød ring like ved Jungfrufjärden like utenfor Stockholm. Det viste seg ikke å stemme.

– Vi mente ikke å villede, men å gi nok informasjon, samtidig som vi ikke ønsker å gi for mye, sier Grenstad til Svenska Dagbladet.

Mulig ubåt utenfor Stockholm (uthevet og lysnet)

En av observasjonene som førte til militæroperasjonen i Stockholms skjærgård.

Foto: privat / Försvarsmakten

SISTE NYTT

Siste nytt

Demonstrasjoner i Bogotá

Colombia: Blodig oppstand mot myndighetene

Det startet som en protest mot høyere skatter. Og det er blitt et omfattende sosialt opprør som har kostet minst 26 mennesker livet.