NRK Meny
Normal

David Cameron: KGB forsøkte å rekruttere meg

KGB skal ha forsøkt å rekruttere David Cameron. – Han ville blitt en meget dyktig agent, sier Dmitry Medvedev.

Medvedev og Cameron

På et ferskt besøk til Moskva hevdet statsminister i Storbritannia David Cameron at han skal ha blitt forsøkt rekruttert til KGB.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

På et besøk til Moskva mandag hevdet den britiske statsminister David Cameron at han skal ha blitt forsøkt rekruttert til KGB, som var verdens største etteretningsorganisasjon fram til 1991.

Som ung student i 1985 dro han på tur til Russland. Han tok den transibirske jernbanen fra Nakhodka til Moskva og fortsatte til svartehavskysten. Der skal han ha møtt to veltalende KGB-agenter, skriver The Telegraph.

– Jeg møtte dem på en strand for turister. De snakket perfekt engelsk. De inviterte meg på lunsj og middag, og stilte meg mange spørsmål om England og hva jeg tenkte om hjemlandet mitt, fortalte Cameron under en tale for studentene ved det statlige universitetet i Moskva i går.

På 80-tallet dro en noe naiv Cameron tilbake til Storbritannia uten å ha innsett at KGB visstnok hadde «intervjuet» ham, ifølge Cameron selv.

– Da jeg kom tilbake fortalte jeg foreleseren min om møtet i Russland, og han påstod at det var et intervju for å bli KGB-agent. Jeg kom tydeligvis ikke videre i intervjurunden, spøkte Cameron foran studentpublikummet.

Medvedev: Han kunne blitt en dyktig KGB-agent

Senere da Dmitry Medvedev og David Cameron holdt pressekonferanse i Kremlin ble Medvedev spurt om Camerons forbindelse til KGB. Noe som førte til at russeren brøt ut i latter.

– David kunne blitt en god KGB-agent, men da ville han aldri ha blitt statsminister i Storbritannia, sa Medvedev.

Tidligere KGB-spioner kaster tvil over Camerons historie. Mikhail Bogdanov (58), en tidligere London-basert KGB-spion mener Cameron er en smule innbilsk.

– Jeg mistenker at Cameron har litt høye tanker om seg selv, og han skaper et inntrykk av at Sovjetunionen, nå Russland, har spioner over alt, og at den allmektige KGB ønsker å rekruttere alle og enhver, sier Bogdanov.

Igor Prelin (74), en pensjonert KGB-oberst tilføyde:

Stoltenberg

Jens Stoltenberg.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix
Edward Heath, Jeremy Thorp og Harold Wilson

Harold Wilson (til høyre)

Foto: Jon Blau / CAMERA PRESS

– Jeg vil ikke nødvendigvis kalle det rekruttering, men det kan heller ha vært et møte for å etablere et vennskap, Vi hadde et godt system av databaser, og et enkelt søk i oversikten over navn kan ha fått interessante resultater, sier Prelin.

Hevdet at Stoltenberg var hemmelig kontakt i KGB

Det har svirret rykter om at «venstrevridde» politikere, inkludert vår egen Jens Stoltenberg og den tidligere britiske statsministeren Harold Wilson, ble rekruttert til KGB.

Det var avhopperen Mikhail Butkov som hevdet at statsminister Jens Stoltenberg var den hemmelige kontakten KBG hadde i forsvarskommisjonen i 1990.

Stoltenberg hadde da kodenavnet «Steklov» internt i KGB. De oppsiktsvekkende påstandene ble framsatt i NRK Brennpunkts dokumentarprogram «KGBs siste offensiv» 24. oktober 2000.

Statsministerens kontor bekreftet at Stoltenberg var identisk med «Steklov», men understreket at det ikke var noe irregulært ved Stoltenbergs opptreden. Da Politiets overvåkingstjeneste advarte Stoltenberg om at hans sovjetiske diplomatkontakt var en KGB-agent, brøt han all kontakt. Bruddet skal ha skjedd før Stoltenberg gikk inn i forsvarskommisjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt