NRK Meny
Normal

– Forsøk på å gjenopprette magien

Politiske kommentatorer i USA er jevnt over enig om at president Barack Obamas tale om rikets tilstand var selvsikker. Noen mente den var et forsøk på å skape magi igjen.

President Barack Obamas tale om rikets tilstand på skjermen.
Foto: Bullit Marquez / Scanpix/AP

Republikanerne satt rolig på stolene, demokratene hoppet og jublet, slik beskriver New York Times stemningen under Barack Obamas første talen om rikets tilstand i natt.

Avisens kommentator Peter Baker skriver: Obama tok på et tidspunkt en pause, kikket ut over forsamlingen og over på den siden hvor republikanerne satt og sa: Jeg trodde jeg skulle fått litt applaus av dere for den.

The New Tork Times sier det var en selvsikker oppvisning. Mer utfordrende enn skyldtynget. Mer konverserende enn svevende.

Populistisk notat

Obama foran Kongressen

Obama foran Kongressen.

Foto: Saul LOEB / Scanpix/AFP

– Han bønnfalte og skjente på begge partier. Han advarte noen mot å legge ned veto, skyldte på forgjengerne sine og spøkte med lovgiverne. Agendaen hans var stort sett den samme. I en frisk innpakning kom han med motargumenter til alle kritiske punkter. Budskapet hans var ganske enkelt: Jeg gir meg ikke, skriver kommentatorer i The New York Times.

LA Times' politiske kommentatorer skriver at den en time lange talen er et populistisk notat som fokuserer på kjente temaer.

– Men han kommer ikke med noen nye initiativ eller forslag på hvordan oppnå forsoning, sier Doyle McManus i sin analyse.

– Talen var et svært oppriktig forsøk på å gjenerobre magien fra den første tiden i presidentstolen. Den var et forsøk på å minne amerikanerne om hvorfor de beundret han i januar 2009, og et forsøk på å overtale dem til å føle det samme igjen, sier McManus.

Kommentatoren noterte seg at Obama brukte om lag fem ganger så mye tid på å snakke om den økonomiske situasjonen som helsereformen

Saken fortsetter under videoen:

President Barack Obama under talen om rikets sikkerhet
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Mannen i gata

Tom Shales i The Washington Post karakteriserer Obama som røff, tøff og uforferdet.

– Likevel vil jeg ikke gå så langt som å si at han er «No more Mr. Nice Guy», sier Shales.

George Stephanopoulos i ABC

George Stephanopoulos i ABC.

Foto: Peter Kramer / Scanpix/AP

Shales trekker fram Obamas evne til å hylle og kommentere amerikanske verdier, og personifiserte også noen av dem: likefremhet, oppriktighet og omgjengelighet.

– Tidvis var han mer «mannen i gata» enn «mannen i Det hvite hus», sier han, og legger til at som en overtalende politisk taler har han ingen seriøs konkurranse.

CNCs reporter Bob Shieffer omtalte Obama som «veldig selvsikker» i kveld.

George Stephanopoulos i ABC sier han synes både talen og presidenten var «ikke-unnskyldende»

– Sløv, men vellykket

Avisen The New Republic skriver at Obamas taler har vært berømte for å være utsøkt prosa og at de holder et uvanlig høyt intellektuelt nivå.

– Denne talen var ingen av delene, selv om den trolig var så effektfull som slike taler kan være, skriver kommentator Jonathan Chait

Senator Mike Crapo

Senator i Idaho, Mike Crapo.

Foto: Chip Somodevilla / Scanpix/AFP

– Talen var sløv, billig og vellykket, sier han.

Ifølge nettstedet Politico er det noen konservative som i dag lovpriser deler av talen til Obama.

Senator Mike Crapo fra Idaho ser «potensiale for felles ståsted». Republikanernes representant i Utah, Jason Chaffetz sier det er politikk der som han kan være med på.

Hans kollega i Michigan, Dave Camp lovpriste noen av Obamas forslag på næringslivsområdet som vil bidra til å skape arbeidsplasser i landet.

Se video:

Video nsps_upload_2010_1_28_9_47_30_620.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Slik vil Obama skape nye arbeidsplasser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt