Hopp til innhold

– De fører en stille krig mot al-Shabaab

Den kenyanske politikeren, journalisten og forfatteren Koigi Wa Wambere sier regjeringen i Kenya ikke gir ut så mye informasjon om striden med al-Shabaab. – Det pågår en krig der og denne kidnappingen må ses i sammenheng med det, sier han.

Kenya Aid Ambush

En somalisk sjåfør får behandling etter angrepet i flyktningleiren Dadaab som endte med drap og bortføring av fire hjelpearbeidere. Den Kenyanske politikeren Koigi wa Wamwere mener angrepet dreier seg om mer enn bare penger.

Foto: STR / Ap

Wambere, som på 80-tallet bodde i eksil i Norge, er ikke overrasket over bortføringen av hjelpearbeiderne i Dadaab i dag.

– Det er et farlig område med mange kamper. Det har tidligere vært kidnappinger der. Blant annet ble medlemmer av Leger uten grenser kidnappet der for ikke lenge siden, sier han til nrk.no på telefon fra Kenya.

Han antar med en gang at det er den væpnede opprørsbevegelsen al-Shabaab som står bak bortføringen, selv om ingen foreløpig har påtatt seg ansvaret. Kenyansk politi har også uttalt at det mest sannsynlig er denne organsiasjonen som står bak.

Koigi wa Wamwere

Koigi wa Wamwere har vært en del av kenyansk politikk i flere tiår. På 80-tallet bodde han i eksil i Norge.

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

– Det pågår en krig der og denne kidnappingen må ses i sammenheng med det.

Mener det dreier seg om mer enn bare penger

Han tror at dette dreier seg om mer enn bare penger, at al-Shabaab vil sende en beskjed. De prøver å vise at de fremdeles er sterke og vil stille kenyanske myndigheter i dårlig lys - fortelle at de ikke klarer å beskytte de vestlige som er der, og at sikkerheten er ikke så bra som regjeringen vil ha det til.

– For disse menneskene er alle som oppholder seg der og ikke er på deres side, fiender. De skiller ikke mellom hjelpearbeidere og andre. Det hjelper ikke om man er der for å gjøre godt. Dette er også et forsøk på å sende ut et signal til utlendinger om ikke komme til området, mener Wamwere.

Vestlige, fordi man antar at de gir Kenya finansiell støtte, ses på som fiender.

– De følger ikke vanlige regler for krig, de forholder seg ikke til noe Genèvekonvensjon, og bruker geriljataktikk. Men jeg antar det er det terrorisme dreier seg om, sier han retorisk.

– Fører en stille krig

Koigi wa Wamwere sier at regjeringen i Kenya har vært for lite gjennomsiktige i bekjempingen av Al-Shabaab. Den vanlige kenyaner får sjelden høre om noe som skjer i området der kampene og terroraksjonene foregår.

– De fører en stille krig mot Al-Shabaab. Før var det en del i mediene, men nå hører man ikke mer om det. Derfor er det vanskelig å bedømme regjeringens innsats i det området, men du kan være sikker på at de ville informert offentligheten dersom positive ting skjedde der. Derfor kan man anta at det ikke går så bra.

Gruppen kjemper for islamsk styre og innføring av sharialovgivning. Al-Shabbaab anseees som en terroristbevegelse av vestlige etterretningsorganisasjoner, blant annet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge.

Kenya sendte hundrevis av soldater inn i Somalia i oktober i fjor for å bekjempe den væpnede opprørsbevegelsen al-Shabaab, og har siden blitt rammet av en rekke angrep.

Wamwere tror at nå når gislene først er tatt, så vil Al-Shabaab bruke dem for å oppnå mest mulig.

– De vil forhandle, kreve løsepenger. De vil prøve å få så mye som mulig ut av denne situasjonen.

Angrepet av væpnede menn

Det var fredag formiddag at kolonnen med blant andre bistandsarbeidere fra Flyktninghjelpen ble angrepet av en gruppe med åtte eller ni væpnede menn. En lokal sjåfør som jobbet for Flyktninghjelpen ble drept, tre ansatte i organisasjonen ble skadd, og fire er fortsatt savnet etter hendelsen. En av de savnede er norsk.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kenya Aid Ambush

En av bilene fra kolonnen som ble angrepet.

Foto: STR / Ap

I tillegg til nordmannen, er en pakistansk, en filippinsk og en canadisk hjelpearbeider bortført.

Væpnede somaliske grupper har ved flere anledninger det siste året krysset grensene og tatt seg inn til området der flyktningleirene i Dadaab ligger, der de har stått bak flere angrep og kidnappinger.

I oktober 2011 ble to spanjoler fra organisasjonen « Leger uten grenser» bortført, og blir fortsatt holdt som gisler i Somalia.

SISTE NYTT

Siste nytt