NRK Meny
Normal

«Slakteren fra Srebrenica» sier han er for syk til å møte i retten

Folkemordtiltalte Ratko Mladic sier han er for syk til å møte i retten. Rettssaken mot ham skulle tas opp igjen i Haag i dag.

Folkemordtiltalte Ratko Mladic Haag Nederland

Mladic vinker til publikum fra rettslokalet i Haag i juli.

Foto: VALERIE KUYPERS / Afp

– Jeg frasier meg retten til å være tilstede i rettssalen og gir mitt samtykke til at saken fortsetter i mitt fravær, men med min advokat til stede, sier Mladic i en melding som Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia har publisert.

Folkemordtiltalte Ratko Mladic skulle ha møtt i retten igjen i dag til en forberedende rettsrunde. Den forrige runden var preget av alt annet enn aktsomhet for retten fra «Slakteren fra Srebrenica».

Den tidligere generalobersten, som var øverstkommanderende for de bosnisk-serbiske styrkene under borgerkrigen i Bosnia fra 1992 til 1995.

69 år gamle Mladic, som er tiltalt for folkemord av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, har klaget over dårlig helse siden han ble pågrepet i mai.

Mladic (69) ble overført til et fengsel i Haag 31. mai, fem dager etter at han ble pågrepet i en serbisk landsby. Både advokaten hans i Serbia og hans familie har hevdet at han er for syk til å bli stilt for retten. .

I oktober ble Mladic fraktet til sykehus, etter at han hevdet at han hadde fått lungebetennelse. .

Et team av serbiske leger har planlagt å besøke Mladic, med kallenavnet «Slakteren fra Srebrenica», for å evaluere hans helse i fengsel i løpet av kort tid.

Retten hadde vurdert det slik at Mladic var frisk nok til å stille i retten i dag.

Kastet ut av retten

Den forrige rettsrunden i juli var preget av mye oppstyr, og alt annet enn aktsomhet for retten fra Mladics side.

Mladic nektet først å erklære seg «skyldig» eller «ikke skyldig». Deretter avbrøt han til stadighet dommeren som forsøkte å lese opp tiltalen.

På et tidspunkt rev også Mladic av seg hodetelefonene i protest mot at han ikke fikk utsatt rettssaken, og at han ikke fikk bli representert av forsvarere han selv har valgt selv.

«Nei, nei, dette vil jeg ikke høre på uten min advokat», og «dommeren gir meg ikke engang tillatelse til å puste», var blant replikkene fra Mladic.

Det hele endte med at Mladic til slutt ble kastet ut av retten.

Video: Mladic kastes ut av retten. Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Mladic kastes ut av rettssalen

Mladic kastes ut av rettssalen.

Folkemord

Mladic er tiltalt av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia for omfattende krigsforbrytelser, blant annet i Sarajevo fra april 1992 til oktober 1995, og i Srebrenica i 1995.

I Srebrenica-massakren i juli 1995 ble minst 7.500 ubevæpnede gutter og menn ble drept. Et annet hovedpunkt i tiltalen er den 43 måneder lange beleiringen av Sarajevo, der nærmere 10.000 mennesker ble drept.

Selve rettssaken skal etter planen starte i løpet av første halvår neste år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt