NRK Meny
Normal

– Soldatene i Afghanistan er bundet på hender og føtter

Strenge regler og ambisjoner om en høy moral gjør det vanskelig å vinne krigen i Afghanistan, mener dansk krigsforsker.

Norsk soldat speidar etter farer i Afghanistan

Norske styrker må følge strenge retningslinjer, og sikter mot nulltoleranse når det gjelder sivile drap.

Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret / SCANPIX

Ifølge den danske forskeren Lars Bangert Struwe er soldatene i Afghanistan underlagt de strengeste reglene som noen gang har vært i bruk i krig, skriver Kristeligt Dagblad.

Høy moral og strenge regler vil derfor føre til at ISAF-styrkene både vil miste flere soldater og tape krigen i Afghanistan, mener Struwe.

De tre siste årene har flere retningslinjer og restriksjoner blitt skjerpet inn for å begrense sivile tap, noe som kan gjøre det vanskeligere å kjempe mot opprørere.

– Det har endt med at man har bundet seg så mye på hender og føtter at man faktisk ikke kan utføre de kampoppgavene man blir satt til. Man blir enten nødt til å ikke utføre oppgavene, eller å utføre dem i et mindre omfang, sier Struwe til avisen.

Han påpeker at det er et paradoks at restriksjonene er nødvendige for et positivt utfall i Afghanistan, fordi koalisjonsstyrkene er avhengige av sivilbefolkningens støtte.

Les også: Flere sivile drept av NATO-styrker

– Føler seg bundet

Mange av restriksjonene ble innført etter episoder som kostet mange sivile liv, og begrenser blant annet muligheten til husundersøkelser i landsbyer. Danske soldater må også innhente tillatelse for å angripe personer som er i gang med å plante veibomber.

– Både danske og britiske soldater har flere ganger følt seg hardt bundet. Det får jeg vite når jeg snakker med soldatene. Og det er eksempler på at det ville vært hensiktsmessig å bruke flystøtte i en høyere grad enn det man har gjort, sier Struwe.

Han får støtte av Dansk Folkepartis utenrikspolitiske talsmann, Søren Espersen.

– Man har lagt hæren i alt for stramme lenker i stedet for å la dem gjøre det de synes er riktig og nødvendig. Det er lett å sitte hjemme og være skrivebordsgeneral, men det er noe annet å være ute på slagmarken, sier han.

Les: 2000 NATO-soldater drept i Afghanistan

Nulltoleranse på sivile drap

John Espen Lien

Oberstløytnant John Espen Lien.

Foto: Forsvaret

Styrkene i Afghanistan følger ISAFs retningslinjer, men hver nasjon kan også ha sine egne tilleggsregler og restriksjoner.

Oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter forteller at de strenge reglene ikke har vært noe tema blant de norske styrkene, selv om de likner de danske retningslinjene.

– Vi følger de reglene og retningslinjene ISAF har. Disse er like for norske og danske styrker, men vil tolkes og oppfattes ut fra den aktuelle situasjonen. Det vil alltid være et visst skjønn i disse situasjonene, sier Lien til NRK.

Lien forteller at norske styrker har faste retningslinjer for identifisering av fiendtlige handlinger, og strenge kriterier for å gå til aksjon.

– Dette byr selvfølgelig på utfordringer noen ganger. Vi har erfart at opprørere bevisst opptrer i nærheten av sivilbefolkningen, og det vil være et problem som kan hindre at man bruker den kraft man ellers ville ha brukt. Man sikter mot nulltoleranse når det gjelder sivile drap, sier Lien.

Les: – 2011 blir et endringens år for Norge i Afghanistan
Les: Norske soldater drepte veibombe-ekspert i Afghanistan

Han understreker at norske styrker i stor grad opptrer som mentorer i Afghanistan.

– Dette har ikke vært noe stort tema hos oss. Vi må sette dette inn i rammen for de arbeidsvilkår vårer styrker har. Vårt hovedmål er å bidra til en kompetanseheving av afghanske sikkerhetsstyrker, og vi følger retningslinjene fra ISAF. Disse anses balanserte, og gir nødvendig fleksibilitet i et komplisert scenario, sier Lien.

– Omstridt tema

Helge Lurås

NUPI-rådgiver Helge Lurås.

Foto: NUPI

NUPI-rådgiver Helge Lurås mener Struwe peker på et tema som har vært omstridt de siste tre årene.

– Hovedhensikten med innstrammingene er at man skal unngå at uskyldige blir drept og såret. Man håper jo å vinne befolkningen over til sin side. Men noen har ment at man ved å ha restriktive regler utsetter sine egne soldater for fare, og at Taliban for lett slipper unna, sier Lurås til NRK.

Restriksjonene er imidlertid gradert, og ikke offentlig tilgjengelig.

– Reglene kommer fra ISAF, men man kan også ha nasjonale tilleggsregler, noe som er nokså vanlig i Afghanistan. Med en amerikanskledet operasjon, som dette er, ville det overrasket meg veldig om noen har mindre begrensninger enn det som er beordret fra ISAF, sier Lurås.

Les: - ISAF ut av Afghanistan innen 2014
Les: Alt du trenger å vite om ISAF

– Hensikten med å holde slike restriksjoner hemmelige er at fienden ikke skal kunne forutse hvordan man vil operere. Det sier noe om prosedyrer om når man kan ty til makt. Da må visse betingelser være oppfylt, og noen mener da at disse er for restriktive, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt