– For Guds skyld, åpne den fordømte døra!

Lydopptakene fra den svarte boksen forteller om kapteinens desperate kamp for å komme seg inn i cockpiten på det styrtede Germanwings-flyet. Der inne satt annenpilot Andreas Lubitz, uten si et ord.

Redningsmannskap minnes de døde i Alpene

MINNES DE DØDE: Redningsmannskap mintes lørdag de døde etter flystyrten i Alpene.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

Den tyske avisa Bild har fått tilgang til innholdet i den delen av Germanwings-flyets såkalte «sorte boks» som ord for ord dokumenterer tale inne fra cockpiten.

Innholdet gir et unikt innblikk i hva som skjedde underveis i den skjebnesvangre flyturen, som etter alt å dømme endte med at andreflygeren styrtet flyet med totalt 150 personer i Alpene.

På opptaket kan man innledningsvis høre at kapteinen, Patrick Sondheimer, ber passasjerene om unnskyldning for at flyvningen er 26 minutter forsinket fra Barcelona. Etter hvert snakker Sondheimer med Lubitz om at han ikke rakk å gå på toalettet i Spania.

Til dette svarer Lubitz at han kan ta over kontrollen av flyet «når som helst».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Andreas Lubitz

ANNENPILOT: Fransk påtalemyndighet og tyske luftfartsmyndigheter mener Andreas Lubittz krasjet Germanwings-flyet i Alpene med vilje.

Foto: STRINGER / Reuters

«Du kan gå nå»

Klokken 10.27 befinner flyet seg på en marsjhøyde på 38.000 fot, eller drøyt 11.000 meter. Kapteinen ber deretter Lubitz forberede landingen. Til dette svarer Lubitz, som ifølge tyske medier skal ha slitt med psykiske problemer, «jeg håper det» og «vi får vel se».

Dette stemmer overens med uttalelser fra den franske påtalemyndigheten på en pressekonferanse tidligere i uken. Her ble det sagt at Lubitz skal ha svart kaptein Sondheimer på en kortfattet måte før han forlot cockpiten.

Kapteinen begynner deretter å gjennomgå noen rutiner, for å forberede landingen. Da skal Lubitz ha oppfordret kapteinen til å forlate cockpiten.

– Du kan gå nå, sier annenpiloten.

To minutter senere kan man høre at kapteinen forlater cockpiten, og ber Lubitz ta over. Ifølge Bild kan man også høre et klikk i det døra går i lås bak Sondheimer.

Klokken er nå 10.29, og flyet begynner umiddelbart å tape høyde.

«For Guds skyld, åpne døren!»

Klokken 10.32 forsøker kontrolltårnet å få kontakt med Lubitz, uten å lykkes. Dette fører til at det utløses et alarmsignal i førerkabinen. Like etter kan man høre kraftig banking, og Bild skriver at det kan tyde på at noen forsøker å ta seg inn til Lubitz.

På dette tidspunktet roper kapteinen desperat.

«For Guds skyld, åpne døren!»

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRANCE-GERMANY-SPAIN-AVIATION-ACCIDENT

150 DØDE: 150 personer, inkludert Andreas Lubitz, døde da 27-åringen styrtet Germanwings-flyet i de franske alpene.

Foto: DENIS BOIS / Afp

Passasjerene skriker

I bakgrunnen kan man også høre passasjerene på de første seteradene begynner å rope når de forstår hva som er i ferd med å skje. Klokken 10.35 høres et «høyt metallisk slag mot døra». Det er tidligere kjent at kapteinen skal ha forsøkt å bruke en øks for å få opp døra.

«Lukk opp den fordømte døra», gjentar kaptein Sondheimer.

Det blir hans siste ord, ifølge den tyske avisa. I cockpiten kan man høre at Andreas Lubitz sitter og puster, uten å si ett ord.

Rundt klokken 10.40 treffer flyet en fjelltopp, og passasjerene skriker. Like etter braser flyet inn i en fjellvegg i 700 kilometer i timen.

Cockpit A320 grafikk
Foto: Grafikk: Marco Vaglieri

SISTE NYTT

Siste nytt