NRK Meny
Normal

– Han syntes han var for gammel allerede da han ble valgt

Pave Benedict XVI ble valgt til pave da han var 78 år gammel og har egentlig følt seg for gammel fra dag én, forteller tidligere prest Kjell Erik Pollestad.

Joseph Ratzinger valgt til pave

Joseph Ratzinger begynte sin gjerning som pave Benedict XVI 78 år gammel.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

– Allerede da han ble valgt i 2005, syntes han at han var for gammel og trett, sier Pollestad.

Pave Benedict XVI overrasket alle da han i dag kunngjorde at han vil abdisere, bare åtte år etter at han ble valgt til pave.

Paven begrunnet beslutningen sin med sviktende helse og høy alder.

Startet tre år over pensjonsalder

– Det var en overraskende nyhet, men jeg tror det er klokt. Han er åpenbart svært svekket helsemessig. Han er jo nær 86 år nå og har sett litt skrøpelig ut i det siste, sier Pollestad.

Kjell Arild Pollestad

Prest Kjell Arild Pollestad beskriver pave Benedict som blyg, men synes han har klart seg godt.

Foto: NRK

– Biskoper skal normalt gå av når de er 75 år. Paven er jo biskop av Roma, så det er kanskje ikke så rart at han vil gå av nå.

For da Joseph Ratzinger ble pave Benedict XVI 19. april 2005, var han allerede tre år over biskop-pensjonsalderen.

Hans forgjenger, pave Johannes Paul II, var til sammenligning 20 år yngre da han startet sin gjerning, og var pave i over 26 år frem til han døde i 2005. Johannes Paul II var en svært populær pave, særlig blant katolske ungdommer, og det var mange som mente pave Benedict XVI hadde store sko å fylle.

– Pave Benedict har nok vært en langt blygere skikkelse, kontakten med folk har nok ikke falt så lett for ham. Men han har klart seg beundringsverdig godt, mener Pollestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pave Benedict

Den nyvalgte paven hilste folkemengden på Petersplassen 19. april 2005.

Foto: ARTURO MARI / Afp

– Uproblematisk med to paver

Pave Benedict XVI abdiserer 28. februar. Vatikanet har i dag uttalt at en ny pave trolig blir valgt i løpet av mars.

Pave Benedict skal etter avgangen først tilbringe noe tid i pavens sommerresidens i Castel Gandolfo like ved Roma, før han så kommer til å bo i et tidligere kloster i Vatikanet.

– Det ville jo vært nærmest en umulig oppgave dersom han, en forhenværende pave, skulle ha vandret rundt hvor som helst i Roma, sier Pollestad.

Pave Benedict XVI kommer nemlig ikke til å gå over til å være en «hvem som helst». Han beholder trolig pavetittelen.

Da pavens talsmann Federico Lombardi møtte pressen like etter at pavens avgang ble kjent, fikk han spørsmål om det ikke vil bli problematisk at det i teorien er to paver etter at den nye er valgt.

– Vi kjenner alle paven som diskret. Han er med i bønn, men kommer ikke lenger til å ha i oppgave å lede Kirken. Hans personlighet gir ikke grunn til bekymring for problemer ved at det kommer til å være to paver i live, sa Lombardi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt