NRK Meny
Normal

– Folk kommer til å dø her

IDOMENI (NRK): Med taktfaste rop om at grensen må åpnes forsøker desperate mennesker mellom Makedonia og Hellas å komme seg videre. Nå frykter de at mange kommer til å miste livet i kulda.

Et barn på grensen mellom Makedonia og Hellas

Mange barn befinner seg nå på grensen mellom Makedonia og Hellas.

Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / Reuters

Dhoa på grensen mellom Makedonia og Hellas

Dhua kom for 20 dager siden til grensen mellom Makedonia og Hellas. Nå begynner hun å bli ganske desperat.

Foto: Tore Tollersrud / NRK

For en måned siden flyktet Dhua fra Damaskus sammen med søstrene og sitt lille barn. Nå står hun fast på grensen mellom Makedonia og Hellas. Helt uten mulighet til å komme seg videre.

– Mangler mat og medisiner

– Vi håper grensen åpner snart for situasjonen er veldig alvorlig her. Jeg er sikker på at noen kommer til å dø. For det er ingen mat, ingen medisiner og veldig kaldt, sier Dhua til NRK.

Hun har vært strandet i 20 dager og situasjonen blir bare verre og verre for hver dag som går.

Hver dag kommer nye mennesker til en smekkfulle leiren helt nord i Hellas.

– Normalt er dette en transittleir for 1500 nå er det 10000, sier Marie Elisabeth Ingres som er landssjef for Leger uten grenser i Hellas til NRK.

Det hele toppet seg på mandag da desperate mennesker med makt forsøkte å komme seg over grensen, men ble møtt med tåregass og sjokkgranater.

For etter at Makedonia i forrige uke bestemte seg for bare å slippe gjennom 580 syrere og irakere om dagen har misnøyen og desperasjonen økt.

I dag har flere busser med gresk opprørspoliti tatt oppstilling og helikopter kretser over området etter at store menneskemengder blokkerte en toglinjen og nektet et godstog å krysse grensen.

Desperate flyktninger på grensen mellom Hellas og Makedonia

Mange tusen roper ut sin misnøye og krever at Tysklands Angela Merkel tar tak i problemet.

Foto: Tore Tollersrud / NRK

Tusk: Reis hjem

Denne uken har EU-president reist Balkan-ruten sørover fra Wien til Aten der han i dag møtte den greske statsminister. Nå ber han de økonomiske flyktningene reise hjem igjen.

– Jeg vil be alle potensielle illegale økonomiske flyktninger uansett hvor de kommer fra: Ikke kom til Europa. Ikke tro på menneskesmuglerne og ikke risiker livet og sparepengene dine. Det er til ingen nytte, fortalte Tusk pressen, samtidig som han understreket at EU kom til å hjelpe Hellas.

– EU kommer ikke til å vende ryggen til Hellas. Å stenge Hellas ute fra Schengen-samarbeidet er verken et mål eller ett middel. Hellas kommer fortsatt til å være en del av Schengen, eurosonen og EU, sier Tusk

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt