NRK Meny
Normal

– Folk er redde og mangler informasjon

Flere norske bedrifter har kontorer i den eksplosjonsrammede Tianjin. – Folk er utålmodige, og vil ha svar fra myndighetene på hva som har skjedd, sier Henning Kristoffersen som jobber for Det norske veritas i Kina.

Henning Kristoffersen, Veritas

Henning Kristoffersen bor i Kina og jobber for Det norske veritas. Han sier folk der krever svar på hva som forårsaket eksplosjonene.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Kristoffersen er seniorrådgiver i Dnvgl Det norske veritas, og har bodd i Kina i tilsammen rundt fire år.

– Så store eksplosjoner i en så stor kinesisk by er overraskende. Men vi vet jo at ulykker kan skje. Personlig er jeg ikke redd, sier han til NRK.

Det norske veritas har kontorer i Tianjin, og Kristoffersen har selv vært i byen flere ganger.

– Vårt kontor ligger langt unna, og eksplosjonene har skjedd i et industriområde hvor det bor få mennesker. Men likevel har folk blitt skadet i boligområder langt unna. Det sier mye om eksplosjonens størrelse, sier Kristoffersen.

– Ingen nordmenn meldt savnet

Det var natt til torsdag i Kina da enorme eksplosjoner rammet havnebyen med 12 millioner innbyggere. 44 mennesker er så langt bekreftet døde. Ni brannmenn er bekreftet omkommet, og 36 andre brannmenn er savnet, melder kinesiske medier.

Det er flere norske selskaper som har kontorer i Tianjin.

– Vi følger med. Foreløpig er det ikke kommet meldinger om at noen nordmenn er skadet, forteller pressekontakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet.

Sprengstoffeksplosjon i Kina

Utbrente bilvrak står igjen etter de massive eksplosjonene onsdag.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

Flere norske firmaer i byen

– Elkem har et lager og noe aktivitet i Tianjin, men lageret ligger i en helt annen del av byen og vi har så langt ikke fått rapport om ødeleggelser hos oss, sier Kristin Karlstad i Elkem AS til NRK.

Også bedriften Norway Steel har ansatte på plass i Tianjin.

– Jeg snakket med folk der nede i dag tidlig, og ingen er skadet. Det var en ansatt som fikk vinduene i leiligheten sin knust av trykket, men unngikk personskader, sier daglig leder, Jan Hansen.

Heller ikke noen av Jotuns ansatte i byen er skadet.

– Jeg kan bekrefte at Jotuns ansatte i Tanjin har det bra, og at Jotun ikke er direkte berørt av ulykken, sier Kari-Ellen Liverød til NRK

– Mer og mer opptatt av sikkerhet

Kristoffersen har selv jobbet med helse, miljø og sikkerhet for Det norske veritas i Kina.

– Kinesiske myndigheter har blitt mer og mer opptatt av sikkerhet, og de har tidligere fått skryt for sin krisehåndtering.

Han sier myndighetene har et enormt press på seg for å finne ut og offentliggjøre hva som har skjedd.

– Mediene og lokalbefolkningen utøver nå et stort press for å få myndighetene i tale. Det er forventet at myndighetene sier noe kanskje allerede iløpet av dagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt