– FN og Syria enige om betingelsene for flere observatører

Syrias utenriksdepartement melder at de har kommet til enighet med FN om betingelsene rundt overvåkingen av våpenhvilen i landet.

FN-observatører i Damaskus mandag

FN og Syria skal være enige om betingelsene for å sende flere internasjonale observatører inn i landet.

Foto: KHALED AL-HARIRI / Reuters

– Den foreløpige avtalen legger vekt på å bane vei for de internasjonale observatørene, legge rammene for deres arbeid og samtidig bevare Syrias uavhengighet, heter det i en uttalelse fra departementet.

Enige rundt rammene

Fredsmegler og spesialutsending til Syria på vegne av FN og Den arabiske liga, Kofi Annan, bekrefter at Syria og FN har kommet frem til en basisavtale om utplassering av flere observatører, skriver Reuters.

– Den avtalen klargjør funksjonen til observatørene, samt oppgavene og pliktene til de syriske myndighetene, sa Annans talsmann Ahmad Fawzi.

Viktig møte

Fawzi uttalte også at Annans team hadde «lignende samtaler med representanter for opposisjonen angående ansvar og oppgaver som opprørerne har.»

FNs sikkerhetsråd startet klokken 14.00 norsk tid et møte med en briefing fra Annans assistent, Jean-Marie Guehenno. Under møtet skal det avgjøres om forholdene ligger til rette for å sende en større gruppe observatører inn i Syria.

Til tross for at myndighetene i Syria sist torsdag signerte en avtale om våpenhvile, har det ikke endt kampene. Torsdag melder Det syriske observatoriet for menneskerettigheter at minst tre mennesker har blitt drept i byene Deir Ezzor og Yabrud. Onsdagens kamper medførte 30 drepte.

Selv om antallet skadde og drepte har gått ned siden våpenhvilen trådte i kraft, har likevel kampene fortsatt. Til tross for Syrias løfter om at de vil respektere våpenhvilen.

SISTE NYTT

Siste nytt