NRK Meny
Normal

– FN-observatører framme i Jordan

De 21 filippinske FN-observatørene som syriske opprørere tok til fange på Golanhøydene for tre dager siden, skal være overlevert til jordanske myndigheter lørdag.

Opprører foran fanget FN-kjøretøy på Golan-høydene

FANGER: En syrisk opprørsgruppe har tatt på seg ansvaret for å ha tatt 21 FN-observatører til fange på Golanhøydene.

Foto: skjermdump fra video lastet opp av opprørerne

- De har kommet frem og er på jordansk grunn nå, sier talsmann Samih Maaytah for myndighetene i Jordan til nyhetsbyrået AFP.

Nyheten ble også bekreftet av den filippinske ambassadøren i Amman, Olivia V. Palala.

Den syriske eksilorganisasjonen the Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hadde tidligere lørdag fortalt at FN-observatørene var på vei til Jordan.

Opprørsbrigaden Martyrs of Yarmouk har tatt på seg ansvaret for bortføringen, og har holdt observatørene fanget i landsbyen Jamla.

– Observatørene har blitt tatt til Yarmuk-dalen ved grensen til Jordan før de frigis, sier Rami Abdel Rahman fra SOHR, som er i kontakt med opprørerne.

– Overleveringen til jordanske myndigherer pågår nå, legger han til.

Kort vei til grensen

Jordanske myndigheter, FN og Det internasjonale Røde Kors har foreløpig ikke kommentert overleveringen.

Observatørene er en del av UN Disenagement Observer Force (UNDOF), som har observert en våpenhvilelinje mellom Syria og Israel på Golanhøydene siden 1974.

Landsbyen observatørene ble holdt fanget i ligger vel 1,6 kilometer øst for grensen til de israelsk-okkuperte Golanhøydene, og ti kilometer nord for Jordan.

(Saken fortsetter under bildet)

Et FN-kjøretøy kjører nært den syriske landsbyen Jamla, nær våpenhvilelinjen mellom Israel og Syria

GOLANHØYDENE: Et FN-kjøretøy kjører nært den syriske landsbyen Jamla, nær våpenhvilelinjen mellom Israel og Syria. Bildet er tatt fra de israelskokkuperte Golanhøydene.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Krevde tilbaketrekking

Etter at de tok dem til fange, beskrev opprørerne dem som «gjester»,og sa at de ville bli satt fri straks styrkene til Syrias president Bashar al-Assad trakk seg ut av Jamla-området og stanset bombardementet mot landsbyen.

Lørdag morgen ble det enighet om en rask våpenhvile slik at FN-observatørene kunne sendes ut. Selv om tidsfristen for våpenhvilen gikk ut klokken 11 norsk tid, før observatørene ble hentet ut, sier opprørerne at det har vært relativt rolig i området.

Fredag ble en redningsoperasjon for observatørene utsatt grunnet et bombardement.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt